8 spännande romaner med rättegången som fond
Boktips

8 spännande romaner med rättegången som fond

Malin Persson Giolitos nagelbitare Störst av allt var en sådan där bok som gick hem i alla läger. SelmaStories har samlat fler spännande rättegångsromaner – och på listan finns både klassiker och nya böcker.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 november 2022

Malin Persson Giolitos nagelbitare Störst av allt var en sådan där bok som gick hem i alla läger. SelmaStories har samlat fler spännande rättegångsromaner – och på listan finns både klassiker och nya böcker.

Bok 1

Tid för barmhärtighet av John Grisham

Advokaten Jake Brigance Från Grishams genombrottsroman Juryn har huvudrollen i den här nya rättegångsthrillern. Stuart Kofer är en bufflig polis som dricker för mycket men skyddas av kollegorna, trots att flickvännen Josie ofta ser blåslagen ut. Men Josies tonårsbarn ser blåmärkena. En kväll när deras mamma blivit allvarligt misshandlad orkar inte sonen Drew mer – han skjuter Stuart till döds. Jake Brigance blir tilldelad fallet. Staden tycks redan vara överens om vilket straff Drew ska få – kan Jake få juryn att se på händelsen på ett annat sätt?

Bok 2

Hennes rykte av Sarah Vaughan

Hennes rykte är en rättegångsroman om förtryckta lögner som avslöjas och om det pris kvinnor i offentligheten tvingas betala. Emma Webster brinner för politiken, men ju mer hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London — och Emma anklagas för mord.

Översättare: Johan Nilsson

Bok 3

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Recensenterna älskade boken och publiken älskade Netflix-serien. Succéromanen Störst av allt utspelar sig i Djursholm och handlar om artonåriga Maja som blir ihop med rikemanssonen Sebastian. Det är en romans som slutar i en blodig tragedi i ett klassrum på Djursholms allmänna gymnasium. Nio månader senare ställs Maja inför rätta. Det är en bladvändare till rättegångsthriller men också en drabbade klasskildring och ett inkännande porträtt av en ung människa.

Läs mer: 10 böcker vi ser fram emot att läsa i höst

Bok 4

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Ett mysterium, en kärlekshistoria och ett rättegångsdrama. Få har nog missat Delia Owens hypade roman! Det handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Översättare: Cecilia Berglund Barklem

Bok 5

Ingen kommer att tro dig av Anna Kölén

Inbunden
Köp boken

Anna Köléns debut till samtidsroman utspelar sig till viss del under en rättegång. Daphe, huvudpersonen i Ingen kommer att tro dig , jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats, när allting ännu en gång brister. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna vill stänga dörren om.

Läs mer: 10 nya debutböcker att upptäcka i sommar

Bok 6

Främlingen av Albert Camus

Albert Camus Främlingen från 1946 är en klassiker som ständigt hittar nya läsare. I romanen som kom i ny pocketutgåva i fjol gestaltar Camus den moderna människans livssituation. Det handlar om Mersault – en vanlig människa som slumpen gör till mördare. När han ställs inför rätta vänds alla hans tidigare handlingar mot honom och han blir föremål för hat och förakt. Men han upplever allt som händer med likgiltighet, ser tillvaron som ett spel av tillfälligheter. Han är en främling för både andra och för sig själv.

Översättare: Jan Stolpe

Läs mer: Läsutmaning! 10 böcker av 10 Nobelpristagare

Bok 7

Domslut av Ulrika Mossberg

Inbunden
Köp boken

Ulrika Mossbergs debutroman är berättelse om kärlek och hur långt den kan driva oss. Det handlar om Lea som lever ett inrutat liv som framgångsrik domare. En kväll i en bar möter hon Jakob, vars fotografi hon nyss sett i förundersökningen till morgondagens rättegång. Med en enda blick kullkastar han alla de murar Lea byggt upp omkring sig. Jakob kämpar med att fortsätta sitt liv utan Rakel, som han har stått så nära att de nästan har blivit en och samma person. Nu anklagar hon honom för olaga förföljelse.

Bok 8

Att döda en härmtrast av Harper Lee

När To Kill a Mockingbird kom ut 1960 i USA väckte den stor uppmärksamhet och tilldelades Pulitzerpriset. Boken som blivit en klassiker utspelar i en småstad i den amerikanska södern på 30-talet. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna – och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.

Översättare: Eva Johansson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!