Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag läser De saknade vännernas bok av Lisa Wingate och lyssnar på Jackie av Anne Swärd.
I den turbulenta tiden efter det amerikanska inbördeskriget ger sig 18-åriga Hannie ut på en farofylld
resa för att hitta sin mor och de åtta syskon som alla fördes bort av slavhandlare. Drömmen är att familjen
en dag ska återförenas och bli komplett igen. 1987 börjar Benny Silva arbeta i en skola i en fattig stad i Louisiana. Både elever och föräldrar saknar framtidshopp och har tappat kontakten med sina rötter. Men en dag hittar Benny en hundra år gammal bok som kommer att förändra allt.
En ung kvinna är på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. Jackie av författaren och akademiledamoten Anne Swärd är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.
Linnea Ivarés, redaktör:
Jag läser Älskade barn av Ashley Audrain och lyssnar på Flicka A av Abigail Dean.
Ashley Audrains roman som nu kommer på svenska är uppbyggd i tre olika tidslager. Vi får bekanta oss med Blythe som vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men det är inte så lätt med det första barnet, och snart inser hon att det måste vara något som är fel med Violet eller med henne själv. När en tragedi drabbar familjen blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna. En gastkramande roman om när moderskapet inte blir som man hoppades, men allt man fasade för.
Mattias Timander, praktikant:
Jag läser Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor och lyssnar på Riktiga Elsie av Elsie Johansson.
I den självbiografiska berättelsen Riktiga Elsie berättar författaren naket – ibland smärtsamt och brutalt men aldrig kärlekslöst – för läsaren om sitt liv. Om sin vandring från stugan på åsen i gamla Fattigsverige fram till en position som hyllad och prisbelönt författare. Ett uppriktigt och djupt mänskligt tidsdokument!
Linda Fritiofsson, redaktör:
Jag läser Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker och lyssnar på Skolan av Karin Wik.
Familjen Galvin tycktes vara en mönsterfamilj på alla sätt. Pappa Don gjorde karriär inom militären, hemma var mamma Mimi en strävsam matriark som uppfostrade de tolv barnen, varav tio pojkar, alla födda under babyboom-åren mellan 1945 och 1965. De bodde på Hidden Valley Road, i Colorado Springs, som en inkarnation av den amerikanska drömmen under rekordåren. Men under det turbulenta 60-talet rämnade den lyckliga fasaden. Sex av familjens söner skulle komma att diagnosticeras med schizofreni, och sjukdomen förde familjen till ruinens brant. Robert Kolkers berättelse är en hisnande skildring av en familjs kamp mot en sjukdom som alltid gäckat vetenskapen.