Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i maj 2021
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i maj 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips – och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i maj 2021!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 23 april 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips – och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i maj 2021!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:

Jag läser De saknade vännernas bok av Lisa Wingate och lyssnar på Jackie av Anne Swärd.

Bok 1

De saknade vännernas bok av Lisa Wingate

Inbunden
199 kr
Köp boken

I den turbulenta tiden efter det amerikanska inbördeskriget ger sig 18-åriga Hannie ut på en farofylld resa för att hitta sin mor och de åtta syskon som alla fördes bort av slavhandlare. Drömmen är att familjen en dag ska återförenas och bli komplett igen. 1987 börjar Benny Silva arbeta i en skola i en fattig stad i Louisiana. Både elever och föräldrar saknar framtidshopp och har tappat kontakten med sina rötter. Men en dag hittar Benny en hundra år gammal bok som kommer att förändra allt.

Bok 2

Jackie av Anne Swärd

Inbunden
69 kr
Köp boken

En ung kvinna är på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. Jackie av författaren och akademiledamoten Anne Swärd är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.

Linnea Ivarés, redaktör:

Jag läser Älskade barn av Ashley Audrain och lyssnar på Flicka A av Abigail Dean.

Bok 1

Älskade barn av Ashley Audrain

Inbunden
199 kr
Köp boken

Ashley Audrains roman som nu kommer på svenska är uppbyggd i tre olika tidslager. Vi får bekanta oss med Blythe som vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls när hon växte upp. Men det är inte så lätt med det första barnet, och snart inser hon att det måste vara något som är fel med Violet eller med henne själv. När en tragedi drabbar familjen blir Blythe övertygad om att hennes värsta farhågor är sanna. En gastkramande roman om när moderskapet inte blir som man hoppades, men allt man fasade för.

Bok 2

Flicka A av Abigail Dean

Inbunden
199 kr
Köp boken

"Omöjlig att lägga ifrån sig, omöjlig att glömma". Så skrev The Daily Mirror om Abigail Deans psykologiska thriller som nu kommer på svenska. Huvudpersonen Lex Gracie vill inte tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne.

Mattias Timander, praktikant:

Jag läser Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor och lyssnar på Riktiga Elsie av Elsie Johansson.

Bok 1

Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor

Inbunden
199 kr
Köp boken

Caroline Albertine Minor hör till de just nu mest hyllade danska författarna. Hennes tredje roman Hummerns sköld är en berättelse om brustna relationer och om relationer som överträffar förväntningarna. De tre syskonen Gabel lever helt olika liv: Ea har flyttat till San Francisco, där hon bor med fotografen Hector och hans dotter, Sidsel är ensamstående mamma och arbetar som konservator på Glyptoteket i Köpenhamn, medan deras envise lillebror Niels arbetar som affischuppsättare och står utan permanent bostad. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har ett dilemma uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia.

Bok 2

Riktiga Elsie av Elsie Johansson

Inbunden
69 kr
Köp boken

I den självbiografiska berättelsen Riktiga Elsie berättar författaren naket – ibland smärtsamt och brutalt men aldrig kärlekslöst – för läsaren om sitt liv. Om sin vandring från stugan på åsen i gamla Fattigsverige fram till en position som hyllad och prisbelönt författare. Ett uppriktigt och djupt mänskligt tidsdokument!

Linda Fritiofsson, redaktör:

Jag läser Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker och lyssnar på Skolan av Karin Wik.

Bok 1

Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker

Inbunden
209 kr
Köp boken

Familjen Galvin tycktes vara en mönsterfamilj på alla sätt. Pappa Don gjorde karriär inom militären, hemma var mamma Mimi en strävsam matriark som uppfostrade de tolv barnen, varav tio pojkar, alla födda under babyboom-åren mellan 1945 och 1965. De bodde på Hidden Valley Road, i Colorado Springs, som en inkarnation av den amerikanska drömmen under rekordåren. Men under det turbulenta 60-talet rämnade den lyckliga fasaden. Sex av familjens söner skulle komma att diagnosticeras med schizofreni, och sjukdomen förde familjen till ruinens brant. Robert Kolkers berättelse är en hisnande skildring av en familjs kamp mot en sjukdom som alltid gäckat vetenskapen.

Bok 2

Skolan av Karin Wik

Inbunden
189 kr
Köp boken

I Karin Wiks spänningsdebut hittas två elever mördade på den prestigefyllda internatskolan Axelsons. Ida Rossi, en före detta elev som nu är krimreporter, skickas mot sin vilja tillbaka till den isolerade internatskolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan, där traditioner och lojalitet är viktigaste än allt annat, möts hon av tystnad och misstänksamhet. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri.

Elsa Sjögren, redaktör:

Jag läser Vi röstar om vi saknar mamma och lyssnar på Himmel över Alaska av Kristin Hannah.

Bok 1

Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Inbunden
189 kr
Köp boken

Nina Pascoal är bibliotekarie och Vi röstar om vi saknar mamma är hennes debutroman. Den kretsar kring tre systrar, en fladdrig mamma och en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex – och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna. Vi röstar om vi saknar mamma är berättad ur tolvåriga mellansysterns Kornelias perspektiv.

Bok 2

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

Inbunden
69 kr
Köp boken

Kristin Hannahs Himmel över Alaska är en relationsroman med riktigt vackra naturskildringar. 13-åriga Lenis impulsiva pappa bestämmer att familjen ska flytta till Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Leni hoppas också att tillvaron ska bli bättre i stugan i vildmarken, för stormigare kan det knappast bli. Det börjar lovande, men när vintern kommer sänker sig mörkret över familjen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!