Psykologiska thrillers som kryper under huden
Boktips

Psykologiska thrillers som kryper under huden

Älskar du också spänningsromaner som liksom tar sig in under huden? Här är 18 underbart obehagliga psykologiska thrillers som är svåra att lägga ifrån sig.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 28 september 2023

Älskar du också spänningsromaner som liksom tar sig in under huden? Här är 18 underbart obehagliga psykologiska thrillers som är svåra att lägga ifrån sig.

Bok 1

Hämnaren av Rachel Caine

Inbunden
Köp boken

Gwen Proctor räddade sina barn från sin mordiske ex-man Melvin och hans medhjälpare. Efter att Melvin rymt från fängelset får hon ett sms: “Du är inte säker någonstans nu.” Gwen gömmer sina barn hos en granne och tar tillsammans med Sam Cade upp jakten på hennes ex-man. Hon kommer närmare och närmare sitt byte, samtidigt som Melvins mål är att förgöra och döda henne.

Bok 2

Brandmannen av Ulf Kvensler

Inbunden
Köp boken

Efter Ulf Kvenslers prisbelönta debut Sarek, kommer nu den efterlängtade psykologiska thrillern Brandmannen.

Isak arbetar i hemtjänsten på en avlägsen småländsk ort. En dag får han oförväntat kontakt med sin pappa, en internationellt känd konstnär som övergav Isak under barndomen. Nu, när pappan är på dödsbädden, vill han försonas med Isak och lämna sin förmögenhet till honom. Men det finns villkor som måste uppfyllas. Tillsammans med sin flickvän Madde reser Isak för att möta sin pappa, och snart dras de in i ett psykologiskt spel där gränsen mellan verklighet och mardröm blir alltmer suddig – ett spel på liv och död.

Bok 3

Lånaren av Camilla Grebe, Carl-David Pärson

Inbunden
Köp boken

Äntligen är den ständigt hyllade spänningsmästaren Camilla Grebe tillbaka med en ny rysare – som hon har skrivit tillsammans med sin son.

Paret Marika och Leo flyttar till en idyllisk stuga på landet för att göra en nystart i livet efter att ha förlorat ett barn. Men där börjar en obehaglig händelsekedja av flera märkliga händelser: konstanta mardrömmar (som känns verkligare än vanligt) plågar dem samtidigt som marken skälver om nätterna. Marikas försök att återskapa det som gått förlorat på landet vävs samman med den unga polisen Albas utredningen av ett gammalt försvinnande i området. Verklighetens väv börjar att spricka. . .

Bok 4

Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson

Inbunden
Köp boken

Jari och Maria bor på vackra Stavstensudde i Trelleborg med sina väluppfostrade tonårsdöttrar, Isabella och Amanda. Sasho och Linda bor i skuggan av den gamla gummifabriken med sin glädjespridande son Niko, och har fastnat på ICA. När Amanda och Niko träffas en sommarkväll och förälskar sig, blir deras föräldrar inte glada på grund av ett gemensamt mörkt förflutet. Snart inträffar en katastrof och livet vänds upp och ner för familjerna.

Bok 5

Bytet av Stefan Ahnhem

Inbunden
Köp boken

Bytet är en psykologisk thriller om psykets begränsningar och ofullkomlighet och om hur drömmar och fantasier kan vändas mot oss så vi till slut inte litar på oss själva. Paret Carl och Helene har hittat sitt drömhus i Kalifornien och bytt sin villa i Stockholm med ett annat par, som skulle bo där. Men väl i Santa Cruz känns något fel: huset såg väl inte riktigt ut så här på bilderna? Och vad har egentligen det andra paret för sig i deras hem?

Bok 6

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
Köp boken

Lena ska äntligen uppfylla sin dröm om att öppna ett pensionat på Mallorca efter att ha lämnat ett sprucket äktenskap. Men under renoveringen av pensionatet hittar hon en döda man i en grop på tomten. Renoveringen stannar av och Lena dras in i sökandet efter mannens identitet.

I Stockholm inleder Bianca en passionerad affär med sin gifta chef, samtidigt som hon tampas med saknaden efter sin bror som försvann spårlöst fyra år tidigare. Och i Sligo på Irland upptäcker Shane att den man som han har trott var hans pappa inte är det. Så vem är då hans biologiske far?

 

Bok 7

Fel tid, fel plats av Gillian Mcallister

Inbunden
Köp boken

Fel tid, fel plats är en hisnande psykologisk thriller om en mors värsta mardröm som går i uppfyllelse. Hennes tonårsson har häktats för ett mord. Hon är förtvivlad, allt känns som förlorat, men varje morgon vaknar hon tidigare. Ännu en dag före mordet. Ännu en chans att stoppa.

Översättare: Katarina Jansson

Bok 8

Lycka till av Malin Stehn

Inbunden
Köp boken

Emily har planerat sitt bröllop till minsta detalj – förutom tre faktorer som hon inte kan kontrollera vädret, mamma Annika och storebror Erik. Vädret blir bra, men under bröllopets gång blir stämningen bland gästerna alltmer spänd. Det är som att inga sår någonsin läkte när gamla sanningar tvingas upp till ytan. Och plötsligt görs en fasansfull upptäckt längst ner i slottsparkens mörkaste ände strax efter midnatt.

Bok 9

Där döden väntar av Karin Fossum

Inbunden
Köp boken

Det senaste tillskottet i Karin Fossums Konrad Sejer-serie handlar om en mamma som hittar en teckning av en död flicka i sitt sons rum. Samtidigt försvinner sextonåriga Gritt Zeeland, men två dagar senare hittas hon strypt i skogen. Inte långt därefter hittas ännu ett barn mördat. Dessa två mord har två helt olika sätt att genomföras på, så frågan är om samma person är mördaren. Konrad Sejer ställs inför en komplex mordgåta medan rädslan för en seriemördare sprider sig i staden.

Bok 10

Svarta segel av Rebecka Edgren Aldén

Rebecka Edgren Aldén (senast aktuell med biografin om och av Isabella Lövengrip) kommer nu med en psykologisk thriller som utspelar sig Stockholms skärgård.  I Svarta segel, som är den första delen i deckarserien Sjöräddarna, ligger en ensam segelbåt och driver på Möjafjärden. Sjöräddaren Annika går ombord på båten som är helt tom. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är ju upptaget och alla tampar ligger på plats.

Bok 11

Minnesförlusten av Anna Fredriksson

En kvinna vaknar upp på sjukhus utan ett enda minne, hon har hittats skadad och livlös ute till havs. En ID-handling berättar att hon heter Klara och är 37 år. Men ingen tycks veta vad som har hänt. Tillsammans med psykologen Tim försöker hon nå fram till sanningen om sig själv, men ju mer hon får reda på, desto mer inser hon att någon är ute efter henne.

Bok 12

Sarek av Ulf Kvensler

Ulf Kvenslers romandebut Sarek har blivit en riktig snackis. Vännerna Milena, Anna och Henrik fjällvandrar varje år tillsammans, men den här gången vill Milena ta med sig sin nya pojkvän på resan. Killen Jacob verkar vara ett trevligt sällskap och en fin ny partner till Annas och Henriks kompis. Men Anna bär på en märklig känsla av att hon sett den killen förut någonstans. På nattåget och under början av turen fortlöper allt som det ska, men en bit in i denna kusligt spännande bladvändare ska de tre vännerna snart bli varse om vem Jacob egentligen är…

Kvensler känner vi igen som hjärnan bakom de älskade TV-serierna Solsidan och Vår tid är nu.

Bok 13

Äpplet faller inte av Liane Moriarty

Big little lies-författaren Liane Moriaty är aktuell med nytt! Äpplet faller inte handlar om familjen Delaney. Stan och Joy har varit gifta i 50 år och är ett team både på tennisplanen och i arbetslivet. Men är allt så bra som det verkar? För vem är egentligen kvinnan Savannah som paret börjat umgås med? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla Joys försvinnande till polisen?

”Magnifik.” – The Guardian

Översättare: Anna Strandberg

Bok 14

Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein

Inbunden
Köp boken

En uppslukande psykologisk thriller! Norska Silje Ulsteins Kräldjursmemoarer har fått fina recensioner både här och i hemlandet.

Den 11-årige Iben försvinner från sin mamma Mariam i köpcentret. Mariams omedelbara reaktion är flykt. Hon sätter sig i bilen och kör. Långt. Ett kollektiv skaffar sig en pytonorm som sällskapsdjur. När Liv möter ormen Nero för första gången blir hon alldeles överväldigad. Hon trodde inte att det var möjligt för henne att känna så starkt inför ett levande väsen.

Översättare: Marianne Mattsson

Bok 15

Små katastrofer av Sarah Vaughan

Här är ett extra aktuellt boktips till dig som är riktigt bevandrad inom thriller-genren och kanske redan har läst det mesta. Små katastrofer kom ut i februari 2021 och har fått goda recensioner. Sarah Vaughan från Cambridge känner vi igen sedan tidigare, hon är upphovskvinnan till 2019 års deckarsuccé Efter skandalen. Hennes senaste roman behandlar ett tungt ämne, nämligen förlossningsdepression och det svåra i att vara förälder, men också skörheten i goda vänskapsrelationer. Boken väcker tankar och griper verkligen tag. Psykologisk spänning när det är som allra bäst.

Översättare: Johan Nilsson

Bok 16

Ur förtärande eld av Paula Hawkins

Sträckläste du också Kvinnan på tåget ? Nu kommer en ny thriller av Paula Hawkins .

När en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London väcks frågor kring tre kvinnor som kände honom. Stökiga Laura som spenderade natten på båten var den som sist sågs i offrets hem. Carla är hans sorgedrabbade moster, som redan sörjer en annan familjemedlems plötsliga död. Miriam är den nyfikna grannen som uppenbart inte berättar allt hon vet för polisen. Tre kvinnor med olika kopplingar till offret, tre kvinnor som av olika anledningar hyser agg och bär på sorg. Tre kvinnor, som vare sig de är medvetna om det eller inte, brinner inombords av längtan efter att få något tillbaka efter allt de fått utstå.

Läs mer: Paula Hawkins: ”Mina böcker handlar om outsiders”

Översättare: Christina Mansicka

Bok 17

Flicka A av Abigail Dean

Abigail Deans hyllade och uppmärksammade debutroman är en gripande psykologisk thriller om flykt och överlevnad, ett mörkt familjedrama om svek och lojalitet. Vi får följa Lex Gracie som inte vill tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 18

Älskade barn av Ashley Audrain

När Blythe blir förälder bestämmer hon sig för att hennes dotter Violet ska få en den kärleksfulla uppväxt hon själv aldrig fick. Det visar sig vara svårare än hon tänkt; det är något som inte stämmer med dottern. Eller är det henne själv det är fel på? Gillade du Nobelpristagaren Doris Lessings klassiker Det femte barnet kommer du älska denna rysliga föräldraskapstragedi. Ashley Audrain är en kanadensisk romandebutant, och hennes hyllade Älskade barn kommer inom en snart framtid även filmatiseras!

Översättare: Helena Hansson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!