13 psykologiska thrillers som kryper under huden
Boktips

13 psykologiska thrillers som kryper under huden

Älskar du också spänningsromaner som liksom tar sig in under huden? Här är tretton underbart obehagliga psykologiska thrillers som är svåra att lägga ifrån sig.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 01 februari 2023

Älskar du också spänningsromaner som liksom tar sig in under huden? Här är tretton underbart obehagliga psykologiska thrillers som är svåra att lägga ifrån sig.

Bok 1

Där döden väntar av Karin Fossum

Inbunden
209 kr
Köp boken

Det senaste tillskottet i Karin Fossums Konrad Sejer-serie handlar om en mamma som hittar en teckning av en död flicka i sitt sons rum. Samtidigt försvinner sextonåriga Gritt Zeeland, men två dagar senare hittas hon strypt i skogen. Inte långt därefter hittas ännu ett barn mördat. Dessa två mord har två helt olika sätt att genomföras på, så frågan är om samma person är mördaren. Konrad Sejer ställs inför en komplex mordgåta medan rädslan för en seriemördare sprider sig i staden.

Bok 2

Svarta segel av Rebecka Edgren Aldén

Inbunden
219 kr
Köp boken

Rebecka Edgren Aldén (senast aktuell med biografin om och av Isabella Lövengrip) kommer nu med en psykologisk thriller som utspelar sig Stockholms skärgård.  I Svarta segel, som är den första delen i deckarserien Sjöräddarna, ligger en ensam segelbåt och driver på Möjafjärden. Sjöräddaren Annika går ombord på båten som är helt tom. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är ju upptaget och alla tampar ligger på plats.

Bok 3

Minnesförlusten av Anna Fredriksson

Inbunden
229 kr
Köp boken

En kvinna vaknar upp på sjukhus utan ett enda minne, hon har hittats skadad och livlös ute till havs. En ID-handling berättar att hon heter Klara och är 37 år. Men ingen tycks veta vad som har hänt. Tillsammans med psykologen Tim försöker hon nå fram till sanningen om sig själv, men ju mer hon får reda på, desto mer inser hon att någon är ute efter henne.

Bok 4

Sarek av Ulf Kvensler

Inbunden
219 kr
Köp boken

Ulf Kvenslers romandebut Sarek har blivit en riktig snackis. Vännerna Milena, Anna och Henrik fjällvandrar varje år tillsammans, men den här gången vill Milena ta med sig sin nya pojkvän på resan. Killen Jacob verkar vara ett trevligt sällskap och en fin ny partner till Annas och Henriks kompis. Men Anna bär på en märklig känsla av att hon sett den killen förut någonstans. På nattåget och under början av turen fortlöper allt som det ska, men en bit in i denna kusligt spännande bladvändare ska de tre vännerna snart bli varse om vem Jacob egentligen är…

Kvensler känner vi igen som hjärnan bakom de älskade TV-serierna Solsidan och Vår tid är nu.

Bok 5

Äpplet faller inte av Liane Moriarty

Inbunden
219 kr
Köp boken

Big little lies-författaren Liane Moriaty är aktuell med nytt! Äpplet faller inte handlar om familjen Delaney. Stan och Joy har varit gifta i 50 år och är ett team både på tennisplanen och i arbetslivet. Men är allt så bra som det verkar? För vem är egentligen kvinnan Savannah som paret börjat umgås med? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla Joys försvinnande till polisen?

”Magnifik.” – The Guardian

Översättare: Anna Strandberg

Bok 6

Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein

Inbunden
219 kr
Köp boken

En uppslukande psykologisk thriller! Norska Silje Ulsteins Kräldjursmemoarer har fått fina recensioner både här och i hemlandet.

Den 11-årige Iben försvinner från sin mamma Mariam i köpcentret. Mariams omedelbara reaktion är flykt. Hon sätter sig i bilen och kör. Långt. Ett kollektiv skaffar sig en pytonorm som sällskapsdjur. När Liv möter ormen Nero för första gången blir hon alldeles överväldigad. Hon trodde inte att det var möjligt för henne att känna så starkt inför ett levande väsen.

Översättare: Marianne Mattsson

Bok 7

Små katastrofer av Sarah Vaughan

Inbunden
219 kr
Köp boken

Här är ett extra aktuellt boktips till dig som är riktigt bevandrad inom thriller-genren och kanske redan har läst det mesta. Små katastrofer kom ut i februari 2021 och har fått goda recensioner. Sarah Vaughan från Cambridge känner vi igen sedan tidigare, hon är upphovskvinnan till 2019 års deckarsuccé Efter skandalen. Hennes senaste roman behandlar ett tungt ämne, nämligen förlossningsdepression och det svåra i att vara förälder, men också skörheten i goda vänskapsrelationer. Boken väcker tankar och griper verkligen tag. Psykologisk spänning när det är som allra bäst.

Översättare: Johan Nilsson

Bok 8

Ett gott nytt år av Malin Stehn

Inbunden
219 kr
Köp boken

Malin Stehns debut till spänningsoman försvinner 17-åriga Jennifer från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition. När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum. Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Bok 9

Ur förtärande eld av Paula Hawkins

Inbunden
239 kr
Köp boken

Sträckläste du också Kvinnan på tåget ? Nu kommer en ny thriller av Paula Hawkins .

När en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London väcks frågor kring tre kvinnor som kände honom. Stökiga Laura som spenderade natten på båten var den som sist sågs i offrets hem. Carla är hans sorgedrabbade moster, som redan sörjer en annan familjemedlems plötsliga död. Miriam är den nyfikna grannen som uppenbart inte berättar allt hon vet för polisen. Tre kvinnor med olika kopplingar till offret, tre kvinnor som av olika anledningar hyser agg och bär på sorg. Tre kvinnor, som vare sig de är medvetna om det eller inte, brinner inombords av längtan efter att få något tillbaka efter allt de fått utstå.

Läs mer: Paula Hawkins: ”Mina böcker handlar om outsiders”

Översättare: Christina Mansicka

Bok 10

Flicka A av Abigail Dean

Inbunden
229 kr
Köp boken

Abigail Deans hyllade och uppmärksammade debutroman är en gripande psykologisk thriller om flykt och överlevnad, ett mörkt familjedrama om svek och lojalitet. Vi får följa Lex Gracie som inte vill tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 11

Älskade barn av Ashley Audrain

Inbunden
219 kr
Köp boken

När Blythe blir förälder bestämmer hon sig för att hennes dotter Violet ska få en den kärleksfulla uppväxt hon själv aldrig fick. Det visar sig vara svårare än hon tänkt; det är något som inte stämmer med dottern. Eller är det henne själv det är fel på? Gillade du Nobelpristagaren Doris Lessings klassiker Det femte barnet kommer du älska denna rysliga föräldraskapstragedi. Ashley Audrain är en kanadensisk romandebutant, och hennes hyllade Älskade barn kommer inom en snart framtid även filmatiseras!

Översättare: Helena Hansson

Bok 12

Spår 7 av Louise Doughty

Inbunden
219 kr
Köp boken

Louise Doughty blev omtalad tack vare hennes hyllade rättegångsdrama Kvinna inför rätta. Här får läsaren möta Lisa, en lärare som fallit för fel man och sedermera lämnat jordelivet. I romanen bevittnar hon ett självmord på tågstationen i engelska Peterborough; på spår 7. Varför ingriper hon inte trots att hon ser vad mannen är på väg att göra? Lisa kan inte ropa på hjälp, för hon är död. Denna berättelse från andra sidan är ingen banal spökhistoria, Louise Doughty är nämligen mästerlig på att skildra det mänskliga psyket och inre mörker.

Översättare: Manni Kössler

Bok 13

Fruarna av Tarryn Fisher

Den här storyn utgår ifrån ett kanske något ovanligt motiv bland psykologiska thrillers, nämligen: polygami. Mannen i Tarryn Fishers spänningsroman har tre fruar som inte känner varandra men som alla är införstådda med upplägget. I Fruarna börjar en av kvinnorna undersöka de andra två, varpå en tidigare okänd mystik kring mannen träder fram. Det visar sig att en av kvinnorna tycks vara utsatt för våld av mannen, och frågan romanen ställer sig är: hur väl känner du egentligen den du älskar? Och vad är du beredd att riskera för att få veta sanningen om honom?

Översättare: Susanne Andersson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!