Christina Erikson: ”Jag är väldigt morbid”
Författare

Christina Erikson: ”Jag är väldigt morbid”

Christina Erikson räds inte det bestialiska. Tvärtom, det intresserar henne. Här är en intervju vi gjorde med författaren i samband med att "Debutanten" utkom två år tidigare. Nu är hon aktuell med "Jag, Forsete", den sjätte delen i Forsete-serien.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Maria Östlin
Publicerad: 16 juni 2021

Christina Erikson räds inte det bestialiska. Tvärtom, det intresserar henne. Här är en intervju vi gjorde med författaren i samband med att "Debutanten" utkom två år tidigare. Nu är hon aktuell med "Jag, Forsete", den sjätte delen i Forsete-serien.

När författaren Sandra Thulin dör lämnar hon en förkrossad make och två barn efter sig. Allt pekar mot att hon tog sitt eget liv, men författarens far är inte övertygad. Han ber polisen undersöka fallet på nytt och efter lite grävande i Sandras bakgrund inser kommissarie Elias Svensson och Cornelia Lind att familjen Thulin målat upp en fasad som dolde en sårig verklighet.

Debutanten är den fjärde delen i Christina Eriksons spänningsserie Forsete, en bok där författaren velat undersöka det närmaste vi har – familjen.
– Vilka konsekvenser får det när man inte håller sig till sanningen, när man litar på människor man tror värnar om sig och när det finns hemligheter som envisas med att flyta upp?, säger Christina.

Hon fick idén till boken under deckarfestivalen Crimetime på Gotland 2015.
– Jag var rookie. Det var välkomstmingel, bubbel och ballonger, och jag stod och väntade på min tur att få gå upp på scenen till de andra ”riktiga” författarna. Och då sa det pang! Vilket oftast sker för min del när idéer kommer till mig. Allt fångas i verkligheten och händelser som jag registrerar. Så värker jag på det där och sedan blir det förhoppningsvis en bok. Och visst är det väl kittlande när brott utreds bland författare?

Precis som Christina är Sandra Thulin, offret i ”Debutanten”, författare, och Christinas egna liv är en ständig källa till inspiration i skrivandet.
– Jag är en person som är ganska tyst av mig men jag registrerar allt i min omgivning. Dessutom är jag särskilt bra på att pussla ihop händelser, agerande, tonlägen, ord och handlingar. Det bildar ett mönster. Tyvärr lagrar jag det också och har väldigt svårt att rensa hårddisken, så att säga. Mitt eget liv bär Cornelia Lind i mångt och mycket och hon har ju funnits med sedan bok ett, säger hon.

“Det har blivit ett livsprojekt att blotta psykopaters närvaro”

Cornelia Lind och Elias Svensson introducerades för läsarna i Din vän Forsete, den första boken i serien. Medan Elias är kommissarie och står för den polisiära sidan av deckaren är Cornelia författare med personliga erfarenheter av psykopater, något som kommer till hjälp när det handlar om att förstå en mördares psyke. Människor med just psykopatiska drag är något som Christina återkommer till i sina böcker.
– För många år sedan var jag tvungen att lära mig mer om hur dessa individer fungerar. För mig har det nog blivit ett livsprojekt att blotta deras närvaro. För de finns överallt. I arbetslivet, i relationer, i föreningar och så vidare. Många tror att psykopater sitter i fängelse, och de gör vissa så klart. Men de allra flesta gör det inte utan de är ute bland oss och ställer till helveten för dem som kommer i deras väg.

Dina böcker innehåller en del mer ovanliga och bestialiska brott, hur kommer det sig?
– Jag är väldigt morbid. Det säger i alla fall ”min” polis. Skämt åsido, jag har nog alltid intresserat mig för den mörkare delen av människor och gillar själv att läsa författare som är åt det mer bestialiska hållet. Det är min arena helt enkelt.

“När jag var liten var skrivandet en ventil”

Intresset för skrivandet har alltid funnits och debuten som deckarförfattare kom 2014 med ”Morsarvet”. Hon har dessutom skrivit ”Av jord är du kommen” och ”Dödgrävarens dotter” tillsammans med maken Thomas Erikson.
– När jag var liten var skrivandet en ventil. Jag gjorde böcker om den perfekta familjen där jag var viktig och älskad. Sedan har det bara rullat på.

Hur har du utvecklats som författare sedan debuten?
– Det där är nog min fantastiska förläggare bättre att svara på. Helena har lärt mig så mycket. Jag skulle nog säga att den första jag anstränger mig för att göra nöjd är hon. Jag vill ha ett Bra! i marginalen helt enkelt. Är Helena nöjd, blir läsarna troligen också nöjda. Med varje ny bok strävar jag efter att skriva bättre men om jag lyckas vet bara de som läser. För mig är det väldigt viktigt att fortsätta lära mig, utvecklas och utmanas, säger Christina.

Vill du läsa mer?

Upptäck hela Forsete-serien!

Debutanten

Debutanten

Christina Erikson
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

I skuggan av dig

I skuggan av dig

Christina Erikson
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

En sida till? Fortsätt läs!