Vackra coffee table-böcker
Boktips

Vackra coffee table-böcker

Läsning, prydnad eller present. Vi har listat tretton böcker som bjuder in till en härlig läsupplevelse och som samtidigt är en fin inredningsdetalj.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 26 september 2023

Läsning, prydnad eller present. Vi har listat tretton böcker som bjuder in till en härlig läsupplevelse och som samtidigt är en fin inredningsdetalj.

Bok 1

Hemtrevligt av Elin Lervik, Katarina Matsson

Inbunden
Köp boken

Hur får man ett hem att kännas hemtrevligt och personligt? Elin Lervik och Katarina Matsson identifierar sju byggstenar för att skapa ett kreativt och levande hem. Som inspiration hälsar vi på i sju kreativa hem, samtidigt som vi bjuds på en mängd konkreta tips och personliga reflektioner.
Bok 2

Ögonblick av liv av Karin Broos

halvklotband
Köp boken

Ögonblick av liv är den förstas stora boken som ges ut med ett rikt urval av Karin Broos minnesvärda målningar som skildrar unga kvinnor vid vatten med mystiska och melankoliska stämningar. Den inkluderar både välkända och tidigare opublicerade verk. Texterna i boken är författade av Broos själv och inkluderar även dikter av vännen och poeten Jila Mossaed och en text av konstkritikern Ingela Lind. Slutet av boken innehåller ett intressant samtal mellan Broos och Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs konsthall. Boken är ett resultat av ett samarbete med Liljevalchs konsthall, där Broos konst kommer att visas i utställningen ”Svart sol” under sommaren 2023.

Bok 3

Warhol av Blake Gopnik

En heltäckande biografi om Andy Warhol, en kontroversiell konstnär full av motsägelser. Författaren har ägnat år av efterforskningar i arkiv och har intervjuat hundratals av Warhols vänner, älskare och fiender för att teckna sitt porträtt. Från barndomen som son till fattiga östeuropeiska invandrare på 1930-talet, genom hans tidiga framgångar som kommersiell illustratör och det omvälvande genombrottet som konstnär, till tiden som societetens porträttör och kulturkändis på 70- och 80-talet.

Översättare: Peter Samuelsson

Bok 4

Between These Folded Walls, Utopia

Inbunden
359 kr
Köp boken

Om du var tvungen att lämna allt bakom dig och börja om på nytt, vem skulle du vara? Konstnärerna Sarah Cooper och Nina Gorfer bjuder in till en färgglad utopisk teater som firar kvinnlig makt. Det är en bok om hopp, tvivel och omvandling. Och omslaget är förtrollande!

Bok 5

Renegades – Born in the USA (svensk utgåva) av Barack Obama, Bruce Springsteen

Inbunden
Köp boken

Barack Obama och Bruce Springsteen släpper boken Renegades – Born in the USA. Här får vi ta del av äkta, intima och engagerande samtal mellan två världsberömda människor.

Boken har sin bakgrund i den hyllade podcasten med samma namn och som tillhör en av de mest lyssnade internationella podcasten på Spotify. Samtalen som vi får ta del av tar upp vanliga tankar om livet och kärleken till Amerika. Vi får också ta del av Obamas tal och Springsteens texter.

Översättare: Manne Svensson

Bok 6

Livets alla färger av Lisa Aisato

Inbunden
Köp boken

En sagolik bok innehållande fantastiska bilder som fångar livets alla skeden. Lisa Aisato är en hyllad bildskapare och i denna bok gör hon nedslag i alla olika faser under en livstid. Barndomens lekfullhet, tonårens stormiga dagar, vuxenlivets svåra beslut och till sist, ålderdomen.

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 7

Stockholm av Jeppe Wikström, Per Kallstenius

Inbunden
Köp boken

En blandning av sött och salt. Den här boken porträtterar vår huvudstad Stockholm från sjösidan. Med över 200 fotografier på öar, kajer, kartor och illustrationer får vi se staden från ett nytt perspektiv. Det är inte bara en vacker naturskildring utan även en berättelse om geologin och historien om varför Stockholm ser ut som det gör.

Bok 8

Laga mig av Lotta Lundgren

danskt band
Köp boken

Matlagning på andra planeter och hemligstämplade glassrecept. Laga mig är Lotta Lundgrens kokbok som blev utsedd till årets svenska kokbok 2020. Tillsammans med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein har kokboken blivit en humoristisk, konstnärlig och fantasifull skildring av enkel vardagsmat.

Bok 9

Bortom isbjörnens rike av Fredrik Granath, Melissa Schäfer

Inbunden
Köp boken

Norra ishavet smälter bort. Människans påverkan på klimatet påverkar isbjörnarnas hem. Personliga iakttagelser blandas med bilder och texter om polarforskningen. Det här är fotografen Melissa Schäfer och producenten Fredrik Granaths berättelse om deras arbete på isen. Det är en expedition där vi som läsare får följa med till Norra ishavet genom isbjörnens ögon.

Bok 10

Kring denna konst av Stina Wollter

Inbunden
Köp boken

Konstnären Stina Wollter har i över trettio år skapat verk som kollage, teckningar, skulpturer och foton. Hon har ett rikt konstnärsskap och i denna bok får vi en ingående genomgång av varje enstaka verk. Avsnitten är indelade i kronologisk ordning där vi får ta del av hennes liv och kreativa skapande.

Bok 11

Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

Inbunden
Köp boken

En tankebok och en berättelse om vänskap och vänlighet. I boken får vi bekanta oss med fyra vänner som diskuterar livets viktiga frågor. Det är en perfekt bok att ge bort i doppresent men också en vacker present som passar att ge bort till alla. Bilderna i boken är illustrerade av Charlie Mackesy som även är författare av boken.

Bok 12

Naturlära av Lars Lerin

Inbunden
Köp boken

Naturlära är Lars Lerins samling av akvareller och naturskildringar från Värmland. Alla årstider finns dokumenterade och alla målningar förstärks av Lerins dagsboksanteckningar, naturbetraktelser och funderingar. Citat från okända och kända verk finns också med där alla utgår från naturens ingivelse.

Bok 13

Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt av Paul Mccartney

Inbunden
Köp boken

Denna bok bygger på låtskrivaren och bandmedlemmen Paul McCartney och hans liv. Vi får ta del av barndomen och början av hans karriär samt tiden när The Beatles var aktiva. I boken återfinns 154 låtar som är från olika tidsperioder i hans karriär. Varje låttext får nu sin förklaring samt hur det gick till när låtarna skapades. Vi får tillgång till McCartneys privata material som består av fotografier, utkast och brev.

Översättare: Cecilia Falk, Katarina Falk, Christian Thurban

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer