10 vackra coffee table-böcker
Boktips

10 vackra coffee table-böcker

Läsning, prydnad eller present. Vi har listat tio böcker som bjuder in till en härlig läsupplevelse och som samtidigt är en fin inredningsdetalj.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 oktober 2021

Läsning, prydnad eller present. Vi har listat tio böcker som bjuder in till en härlig läsupplevelse och som samtidigt är en fin inredningsdetalj.

Bok 1

Utopia av Cooper och Gorfer

Om du var tvungen att lämna allt bakom dig och börja om på nytt, vem skulle du vara? Konstnärerna Sarah Cooper och Nina Gorfer bjuder in till en färgglad utopisk teater som firar kvinnlig makt. Det är en bok om hopp, tvivel och omvandling. Och omslaget är förtrollande!

Bok 2

Renegades av Barack Obama och Bruce Springsteen

Barack Obama och Bruce Springsteen släpper boken Renegades – Born in the USA. Här får vi ta del av äkta, intima och engagerande samtal mellan två världsberömda människor.

Boken har sin bakgrund i den hyllade podcasten med samma namn och som tillhör en av de mest lyssnade internationella podcasten på Spotify. Samtalen som vi får ta del av tar upp vanliga tankar om livet och kärleken till Amerika. Vi får också ta del av Obamas tal och Springsteens texter.

Bok 3

Livets alla färger av Lisa Aisato

En sagolik bok innehållande fantastiska bilder som fångar livets alla skeden. Lisa Aisato är en hyllad bildskapare och i denna bok gör hon nedslag i alla olika faser under en livstid. Barndomens lekfullhet, tonårens stormiga dagar, vuxenlivets svåra beslut och till sist, ålderdomen.

Bok 4

Stockholm av Per Kallstenius och Jeppe Wikström

En blandning av sött och salt. Den här boken porträtterar vår huvudstad Stockholm från sjösidan. Med över 200 fotografier på öar, kajer, kartor och illustrationer får vi se staden från ett nytt perspektiv. Det är inte bara en vacker naturskildring utan även en berättelse om geologin och historien om varför Stockholm ser ut som det gör.

Bok 5

Laga mig av Lotta Lundgren

Matlagning på andra planeter och hemligstämplade glassrecept. Laga mig är Lotta Lundgrens kokbok som blev utsedd till årets svenska kokbok 2020. Tillsammans med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein har kokboken blivit en humoristisk, konstnärlig och fantasifull skildring av enkel vardagsmat.

Bok 6

Bortom isbjörnens rike av Melissa Schäfer och Fredrik Granath

Norra ishavet smälter bort. Människans påverkan på klimatet påverkar isbjörnarnas hem. Personliga iakttagelser blandas med bilder och texter om polarforskningen. Det här är fotografen Melissa Schäfer och producenten Fredrik Granaths berättelse om deras arbete på isen. Det är en expedition där vi som läsare får följa med till Norra ishavet genom isbjörnens ögon.

Bok 7

Kring denna konst av Stina Wollter

Konstnären Stina Wollter har i över trettio år skapat verk som kollage, teckningar, skulpturer och foton. Hon har ett rikt konstnärsskap och i denna bok får vi en ingående genomgång av varje enstaka verk. Avsnitten är indelade i kronologisk ordning där vi får ta del av hennes liv och kreativa skapande.

Bok 8

Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

En tankebok och en berättelse om vänskap och vänlighet. I boken får vi bekanta oss med fyra vänner som diskuterar livets viktiga frågor. Det är en perfekt bok att ge bort i doppresent men också en vacker present som passar att ge bort till alla. Bilderna i boken är illustrerade av Charlie Mackesy som även är författare av boken.

Bok 9

Naturnära av Lars Lerin

Naturlära är Lars Lerins samling av akvareller och naturskildringar från Värmland. Alla årstider finns dokumenterade och alla målningar förstärks av Lerins dagsboksanteckningar, naturbetraktelser och funderingar. Citat från okända och kända verk finns också med där alla utgår från naturens ingivelse.

Bok 10

Texterna: Ett självporträtt av Paul McCartney

Denna bok bygger på låtskrivaren och bandmedlemmen Paul McCartney och hans liv. Vi får ta del av barndomen och början av hans karriär samt tiden när The Beatles var aktiva. I boken återfinns 154 låtar som är från olika tidsperioder i hans karriär. Varje låttext får nu sin förklaring samt hur det gick till när låtarna skapades. Vi får tillgång till McCartneys privata material som består av fotografier, utkast och brev.

Läs mer