Dansa för livet! 5 skäl till att vi älskar Stina Wollter
6 skäl till att vi älskar Stina Wollter
Författarna

6 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 27 september 2018

Få människor har samma förmåga att väcka känslor av glädje, sorg och igenkänning så som hon gör. Från #stinawollterdansarförlivet till klockrena svar på tal — här är fem skäl till att vi älskar Stina Wollter.

Läs också: Roxanne Gay: ”Jag började äta för att hålla män borta”

1. Hon älskar sig själv och sin kropp

bokomslag för kring denna kropp av stina wollter
Stina Wollter har länge tagit kampen för rätten att synas och leva i en kropp som inte är normsmal. Hon lär sina 154 000 följare att tycka om sig själva, att våga ta plats och ifrågasätta samhällets osunda ideal om hur en kropp ska se ut. Just kropp och normer är även teman i hennes nya bok Kring denna kropp.

Boken finns här.

2. Hon är inte rädd för mörker

https://www.instagram.com/p/BhO4v35nnnz/?taken-by=stinawollter

Stina Wollters familjehistoria är varken okomplicerad eller utan sorg och mörker, men det är inget som hon backar ifrån. Tvärtom skriver och pratar hon öppet och ärligt om relationen till sin mamma, sorgen när hon gick bort och familjens historia av ätstörningar.

Läs mer: Guide: Här är höstens största boksnackisar

3. Hon dansar för livet

https://www.instagram.com/p/Bm6oKkqHI6Z/?taken-by=stinawollter

Den första dansvideon började som ett roligt sätt att skjuta upp disken och resulterade senare i hashtaggen #stinawollterdansarförlivet. Videon fick stor spridning i sociala medier och Stina Wollters glada, dansande kropp både engagerade och provocerade. Trots att hon mötte hat och ifrågasättanden fortsatte Stina Wollter att dansa för livet på Instagram och inspirerade andra att göra detsamma under #dansaförstina.

Läs intervjun med Stina: Stina Wollter: ”Jag har inte hunnit sörja min mamma — det pågår nu”

4. Hon har alltid svar på tal


Oavsett om det handlar om oönskade dickpics, inviter eller kommentarer om hennes kropp så säger Stina Wollter ifrån. Hon uppmärksammar ofta det skeva i hur kvinnor förväntas vara tacksamma för ”komplimanger” och den sexism och slutshaming som går att finna bland kommentarerna.

5. Hon bjuder på sig själv

https://www.instagram.com/p/BUeewdXDCAv/?taken-by=stinawollter

Inte minst i sina dansvideos är Stina Wollter duktig på att bjuda på sig själv. Hon rör sig på precis det sätt hon känner för, ofta med en stor dos humor och ett livligt minspel. Heja!

Foto: Instagram/@stinawollter, Maria Östlin

6. Hon är sig själv även inför en publik på 400 personer

6 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Under Årets Selma 2019 som ägde rum den 8 mars fick vi se Stina Wollter i ett feministiskt och styrkande samtal med Clara Henry, modererat av Kakan Hermansson. När Stina Wollter intog scenen och satte sig ned på en stol började hon med att kommentera att hon att hennes klädval med midjeskärpet kanske inte var det mest praktiska att sitta med. Demonstrativt började hon nypa och dra i både sin mage och sina bröst, och publiken tjöt av skratt. Till slut satte hon sig bekvämt – ungefär som man sitter hemma.

Hon sa dessutom mycket smart under kvällen, bland annat detta:

– Jag har aldrig velat bli kroppsaktivist, men bara att jag finns här och är som jag är – trots att jag är mer påklädd än vad Zlatan är när han gör kalsongreklam – så är jag tydligen aktivist. Och då får det väl vara så.

En sida till? Fortsätt läs!