Därför mår vi bra av att vara ute i naturen
Författare

Därför mår vi bra av att vara ute i naturen

Att vistas bland träd, grönska och vid vatten gör något med oss. Vi får lättare att tänka klart, pulsen sjunker och blodtrycket justeras till det bättre. I boken Närmare naturen undersöker Åsa och Mats Ottosson varför vi dras ut till det vilda – och hur det påverkar oss.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Unsplash
Publicerad: 27 mars 2020

Att vistas bland träd, grönska och vid vatten gör något med oss. Vi får lättare att tänka klart, pulsen sjunker och blodtrycket justeras till det bättre. I boken Närmare naturen undersöker Åsa och Mats Ottosson varför vi dras ut till det vilda – och hur det påverkar oss.

Vad vill ni förmedla med Närmare naturen?
– Vi vill påminna om hur viktig naturnärhet kan vara; dels i vardagen, men också när livet känns lite extra tungt. Genom att berätta om forskning och förmedla egna och andras erfarenheter vill vi inspirera människor att gå ut för att hitta lugn och inre styrka. Vi tror att det är viktigt att vara i naturen regelbundet för att man ska må riktigt bra, men att många glömmer bort det i vardagen.

Hur påverkas vi psykiskt av att vara ute i naturen?
– Enkelt uttryckt: att vara på en trygg plats i naturen trycker på våra inre faran-över-knappar. Man kanske inte ens formulerar tanken medvetet men man känner: Här är det tryggt. Ingen förväntar sig något av mig. Ingen kräver något. Jag får vara den jag är. När stressen klingar av blir det i sin tur lättare att tänka klart, koncentrera sig och vara kreativ. Den mentala vindrutan tvättas ren, som en forskare formulerat det.

Fotografen Roine Magnusson  och författarna Åsa och Mats Ottosson. Foto: Roine Magnusson

Fotografen Roine Magnusson och författarna Åsa och Mats Ottosson. Foto: Roine Magnusson

Hur påverkas vi fysiskt?
– Det är inte alldeles lätt att skilja på det psykiska och fysiska, det går hand i hand. Men om man med fysiskt menar sådant som går att mäta kan man nämna att studier visat att pulsen sjunker, att blodtrycket justeras till det bättre, att halterna av stresshormoner sjunker och så vidare. Man ser alltså mätbara fysiska effekter av någonting som också händer i psyket: stressen sjunker, lugnet återvänder. Det verkar också som om utevistelser påverkar immunförsvaret positivt. Det har både svenska och japanska forskare visat, på lite olika sätt.

Vi befinner oss just nu i exceptionell tid där vi uppmanas undvika folksamlingar och jobba hemifrån för att undvika att sprida smitta. Vilken roll tror ni att naturen kan spela i människors liv i det här sammanhanget?
– När det råder exceptionella omständigheter i samhället kan det vara en befrielse att vara i ett sammanhang som är helt opåverkat. Talgoxar och ekorrar har väl sina egna utmaningar, men de är helt obekymrade om våra. Det kan smitta av sig, på ett skönt sätt. Vi vet också att naturvistelser kan ge ett existentiellt fotfäste när livet känns upp och ner. Att människor finner mening och tröst därute. Forskning visar exempelvis att naturen är det viktigaste orka-med-livet-verktyget för svenska cancerpatienter.
Dessutom fungerar ju våra naturliga omgivningar rent praktiskt som en fristad i coronatider, eftersom risken för smitta är mindre där. Det är många som upptäckt det, och som flyttat ut sitt umgänge i det fria.

“Det är en trygghet att veta att man tillhör ett större sammanhang”

Det finns flera böcker om naturen i vårens utgivning. Varför verkar vi vara extra intresserade av naturen just nu?
– Det här har varit på gång en tid, och börjar blomma ut på allvar nu. Frilufts- och vildmarksintresset växer. Fågel- och odla-för-självförsörnings-intresset likaså. För att bara ta några exempel. Vi tror att det bottnar i ett slags behov av balans: våra liv lutar så starkt åt det högteknologiska och digitala att vi behöver något som rätar upp slagsidan. Det är mycket klokt. För mycket slagsida gör att man välter omkull. Det här är alltså ingen tillfällig trend, utan en långsiktig korrigering. Man kan se det såhär: ska man orka leva ett ”modernt” är naturnärhet en nödvändig ingrediens.

Ni pratar också om att närhet till naturen kan bygga trygghet, hur menar ni då?
– Om man får vara lite vardagsfilosofisk: Det är en trygghet att veta att man tillhör ett större sammanhang. Livet på den här planeten är 3,8 miljarder år djupt och 8,7 miljoner arter brett. Och vi är en del av detta! Snacka om att ingå i ett sammanhang.
Känner man sig ensam är det smart att gå ut, för i naturen är man aldrig ensam. Man kan vara den enda människan, men det finns alltid andra där. Fåglarna. Träden. Sällskapet.
Dessutom är det en trygghet att ibland vila i ett sammanhang där allt bara pågår och pågår och fortsätter och fortsätter, oavsett mina individuella grubblerier och orostankar.

“Vi vill uppmana alla stadsbor att gå ut en stund varje dag.”

Hur kan stadsbor komma närmare naturen i sin vardag?
– Det är aldrig, inte ens i våra största städer, särskilt långt till naturen. Varken till den närmaste stadsnaturen i form av en park eller ett grönområde, eller den vildare naturen utanför staden. Så rent praktiskt finns egentligen inga hinder, det är mest en fråga om inspiration och inställning – och det gäller ju för övrigt även den som bor på landsbygden.
Vi vill uppmana alla stadsbor att gå ut en stund varje dag. Ta en promenad i närmsta park eller längs vattnet. Sitta på en parkbänk eller lutad mot ett träd i en park. Bara vara, andas, koppla på sinnena. Det är vardagslyx.

Boktips

Böcker som tar dig närmare naturen

En sida till? Fortsätt läs!