9 läskiga deckare som utspelar sig i vackra vinterlandskap
Boktips

9 läskiga deckare som utspelar sig i vackra vinterlandskap

Lyxiga alpbyar, afterski-klubbar och vackra fjällandskap. Vi har listat några deckare där mord och mysterier uppdagas mitt i vinteridyllen.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 27 september 2023

Lyxiga alpbyar, afterski-klubbar och vackra fjällandskap. Vi har listat några deckare där mord och mysterier uppdagas mitt i vinteridyllen.

Bok 1

Vilseledaren av Viveca Sten

Inbunden
Köp boken

Vilseledaren är den fjärde delen i serien Åremorden. En vecka i januari tar sex festglada studenter tåget till Åre för att åka skidor. Men plötsligt går allt snett och bara fem av dem är vid liv. Var det en olycka? Spänningen i gruppen stiger och ingen av vännerna kan förklara vad som hände den där natten… Poliserna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet. Daniel har skuldkänslor gentemot sin dotter och Hanna slits mellan känslorna för sin dejt och kollegan. 

Viveca Sten är nominerad till Årets svenska deckarförfattare 2023.

Bok 2

När snön faller vit av Carin Hjulström

Det är jul och på plantskolan Säbyholms gröna fingrar pågår förberedelserna för fullt. På ålderdomshemmet i närheten firar man Lucia med sånt från traktens förskola. Plötsligt upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit från ålderdomshemmet. Fler anmälningar om stulna konstverk ramlar in och polisen Olle Magnusson inleder en utredning. Siri och Anton på plantskolan blir indragna i fallet.

Bok 3

När det skymmer av Jørn Lier Horst

Inbunden
Köp boken

Boken som berättar om William Wistings första fall. Julen 1983 närmar sig och Wisting är en nyutbildad polis som tilldelas ett fall som hans mer erfarna kollegor inte har tid att utreda. En veteranbil med skotthål har hittats i en övergiven gammal lada. Hur hamnade den där, och vad hände med föraren?

Översättare: Marianne Mattsson

Bok 4

Pojken i snön av Samuel Bjørk

Vintern 1999 behöver en man som kör över fjället tvärbromsa. En blåfrusen pojke står mitt på vägen, med ett par rådjurshorn på huvudet. Fjorton år senare hittas en brutalt mördad flicka i balettkjol i samma fjälltrakter. Kriminalkommissarie Holger Munch och kollegan Mia Krüger tror sig kunna lösa fallet då de hittar en kamera på brottsplatsen, men de har ingen aning om det fruktansvärda som väntar dem.

Översättare: Niklas Darke

Bok 5

Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

Cilla Storm är kriminalreporter i Stockholm, som i december är grått och slaskigt. Vännerna Jonathan och Zacke bjuder med henne till deras nyinköpta, idylliska sportstuga i Idre över jul vilket lockar henne bort från storstaden. Dessutom följer hennes kära väninna Rosie med. Men redan första dagen hittas en ung man död i fjällanläggningen, och Cilla och Rosie börjar forska i fallet. Spåren leder dem till ett lyxhus som ägs av en välbärgad och mytomspunnen familj.

Bok 6

Ondskans innersta väsen av Luca D’Andrea

Tre bybor hittas lemlästade i en bergsklyfta i norra Italien. Trettio år senare åker en amerikansk dokumentärfilmare till den lilla alpbyn för att få reda på sanningen, men inser snart att invånarna vill dölja något om trippelmordet. Någonting fruktansvärt skedde bland de snötäckta bergen, någonting som aldrig borde komma upp till ytan igen.

Bok 7

Dödsäsong av Johan Elfner och Mats Dahlquist

Den exklusiva skidorten Verbier i Schweiz bjuder på fantastisk skidåkning och offpist-områden. På nätterna är festandet intensivt och på lyxiga Club Noir flödar alkohol, droger och sex. Men festerna går överstyr och leder till våld, och plötsligt är ingen säker. Någon har hittat det perfekta mordvapnet och snart kan några obehagliga individer komma att försvinna från Verbier…

Bok 8

Det som göms i snö av Carin Gerhardsen

Halvt medvetslös såg hon mannen i plåtvraket, djupt ner i ravinen. Ansiktet var sönderslaget, han var spetsad av en glasbit i halsen och han vädjade om hjälp som aldrig kom.
Fantasi och verklighet flöt ihop. Det enda som fungerade för att kunna somna var mer lugnande och alkohol.
Det går illa för dem som är inblandade, trots att de inte känner till varandra. Det vi vet är att en skrämmande våldsspiral har sitt ursprung i den där hemska eftermiddagen och händelserna i ravinen för fyra år sedan, men ingen har hela bilden av vad som faktiskt hände.

Bok 9

Mord på blanka juldagen av Katarina Mazetti, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Henning Mankell, Johan Theorin, Am Hellberg

Kartonnage
Köp boken

Här samlas några rafflande, fantastiska kriminalnoveller skrivna av några av Sveriges mest älskade deckarförfattare; Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Amanda Hellberg, Henning Mankell, Katarina Mazetti, Johan Theorin och Dag Öhrlund.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!