Spänning i spåret! 8 deckare att lyssna på under joggingturen
Boktips

Spänning i spåret! 8 deckare att lyssna på under joggingturen

Med en bra bok i lurarna blir de flesta sysslor lite roligare – inte minst joggingturen. Här är åtta spännande ljudböcker som höjer pulsen på motionsrundan.

Av: Meja Uhlander
Fotograf: Getty
Publicerad: 03 juli 2023

Med en bra bok i lurarna blir de flesta sysslor lite roligare – inte minst joggingturen. Här är åtta spännande ljudböcker som höjer pulsen på motionsrundan.

Bok 1

Ärr av Thomas Enger, Jørn Lier Horst

Inbunden
Köp boken

Ärr är den fjärde delen i den spännande serien Blix och Ramm av de norska deckarstjärnorna Jørn Lier Horst och Thomas Enger!

Alexander Blix sitter inspärrad i ett norskt högsäkerhetsfängelse efter att ha hämnats sin dotters död. Samtidigt pågår en jakt på mördaren Walter Kroos utanför fängelset. Journalisten Emma Ramm blir Blixs oväntade allierade när de tillsammans försöker sammanväva dåtid och nutid, både innanför och utanför fängelsemurarna. De följer spåren som leder dem till Osen, en avskild skogsort norr om Oslo, där invånarna bär på farliga hemligheter och djupa sår.

Översättare: Marianne Mattsson

Missa inte: Allt du behöver veta om serien Blix och Ramm

Bok 2

Darrgräset av Johanna Mo

Inbunden
Köp boken

Hanna Dunckers vän Ingrid upptäcker Vidar, hennes ungdomskärlek, död under mystiska omständigheter. Tillsammans med sina kollegor på Kalmarpolisen förhör Hanna besvärliga grannar och gräver i Vidars komplicerade förflutna, eftersom det finns tecken som tyder på att det kan vara ett mord. Plötsligt förändras situationen när Ingrid plötsligt blir allvarligt sjuk, och Hanna tvingas behålla sitt lugn under intensiv press. Samtidigt återvänder Hannas bror Kristoffer till Öland inför rättegången som kan avslöja sanningen och eventuellt rentvå deras pappas namn. Men Kristoffers djupa ångest och problematiska förflutna hotar att rubba Hannas och Isaks sköra relation. Kommer sanningen om det förflutna, då Hannas pappa blev dömd för mord för 17 år sedan, att äntligen komma fram i ljuset?

Läs mer: Allt om böckerna i serien Ölandsbrotten

Bok 3

Skammens väg av Pascal Engman, Johannes Selåker

Storpocket
Köp boken

Pascal Engman och Johannes Selåker är äntligen tillbaka med ”Skammens väg”, en fristående uppföljare till den älskade romanen ”Till minne av en mördare”. Handlingen utspelar sig på nyårsaftonen 1995 i Sverige. Tomas Wolf, som plågas av trauma från Estoniakatastrofen, blir väckt ur sin dvala när han kallas till en mordplats på en bordell. Samtidigt kämpar journalisten Vera Berg med att balansera sitt komplicerade privatliv och sitt nya jobb på Aftonbladet. Tomas och Veras vägar korsas när ännu ett brutalt mord inträffar – och trots sina olikheter tvingas de samarbeta. De börjar ana att det finns ett samband mellan morden, men hur ser det ut och vem kommer att bli nästa offer?

Läs mer: 15 böcker som utspelar sig på 90-talet

Bok 4

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Inbunden
Köp boken

Journalisten Loa Bergman tvingas avbryta sin semester och återvända till sin hemstad Mariestad när en ung kvinna försvinner spårlöst. Under utredningen konfronteras han med minnen från sin egen uppväxt och måste gräva djupt i stadens skuggiga förflutna. Samtidigt drabbas hans kollega Danijela Mirkovic av en personlig katastrof och tvingas undersöka ett liknande olöst fall som har legat i malpåse i över trettio år. Victor Pavic Lundberg, författaren bakom den hyllade debutromanen Den som överlever, är tillbaka med ännu en nervkittlande spänningsroman som tar läsarna med på en oändlig resa genom intriger och mysterium.

Bok 5

Bytet av Stefan Ahnhem

Inbunden
Köp boken

Bytet är en komplex psykologisk thriller som tar oss med på en fascinerande resa genom det mänskliga psykets skuggsidor och komplexitet. Paret Carl och Helene har nyligen genomfört en husbyte med ett annat par i Kalifornien och är redo att påbörja sitt nya liv. Men när de anländer till Santa Cruz för att ta över det andra parets hem börjar en obehaglig och växande känsla av olust och paranoia smyga sig på dem. Det perfekta huset de hade drömt om avslöjar sig ha en mörk hemlighet, och det andra paret beter sig alltmer misstänksamt i deras närhet. Snart blir Carl och Helene besatta av att avslöja sanningen bakom husbytet, men det visar sig inte vara utan konsekvenser för deras egna mentala hälsa.

Bok 6

Alltid en dotter av Amy Engel

Inbunden
Köp boken

En spänningsroman om familjeband och om hur den värsta platsen också kan rymma den största kärleken. Amy Engels bok handlar om Eve och hennes dotter Junie som lever i en bortglömd stad i det fattiga Ozarkbergen i Missouri. Det enda som är viktigt i Eves liv är att ge dottern en någorlunda bra uppväxt. Men en dag stannar en polisbil utanför restaurangen där Eve jobbar, och de berättar att de har hittat Junie och hennes lekkamrat döda, mördade. Polisens sökande leder ingenstans, men Eve kan inte få ro förrän hon har hittat sin dotters mördare. Hennes jakt på rättvisa tar henne från stadens ruffigaste kvarter ut till de omgivande skogarna och slutligen till hennes barndoms trailerpark.

ÖversättareManne Svensson

Bok 7

Spindeln av Lars Kepler

Storpocket
Köp boken

I Kapellskär hittas en säck med en nästan helt upplöst kropp fastsurrad i ett träd. Vid mordplatsen upptäcks även en vit patronhylsa. Genom en serie komplicerade gåtor ger en bestialisk förövare polisen chansen att stoppa den pågående vågen av mord. Joona Linna och Saga Bauer kämpar tillsammans för att pussla ihop ledtrådarna och rädda de utvalda offren innan tiden rinner ut. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat och det är möjligt att denna seriemördare är omöjlig att stoppa – kanske är de redan fast i ett snärjande spindelnät av intriger.

Läs mer: Lars Kepler – här är hela bokserien av deckarduon

Bok 8

Cold Case: Skärseld av Tina Frennstedt

Den tredje fristående delen i Tina Frennstedts prisbelönade deckarserie, inspirerade av verkliga fall. En mordbrännare sätter skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!