Feelgoodstjärnan Christoffer Holst: Så kombinerar jag mord med mys
Författare

Feelgoodstjärnan Christoffer Holst: Så kombinerar jag mord med mys

Christoffer Holst är feelgoodförfattaren som skrivit de populära deckarna om Cilla Storm. Nu är han aktuell med en ny bok i serien – "Vita, kalla vinternätter". I den här texten från 2018 berättar han själv om hur han kombinerar mord med mys.

Av: Utanprofil
Fotograf: Gabriel Liljevall
Publicerad: 17 augusti 2018

Christoffer Holst är feelgoodförfattaren som skrivit de populära deckarna om Cilla Storm. Nu är han aktuell med en ny bok i serien – "Vita, kalla vinternätter". I den här texten från 2018 berättar han själv om hur han kombinerar mord med mys.

När folk frågar vad jag skriver så säger jag feelgood. Det är ett begrepp som de senaste åren vunnit större mark i Sverige, men en genre som funnits längre än så. Det är också nästan bara i Sverige som vi verkar kalla genren för feelgood.

I USA och England finns etiketter som Womens Fiction (som många tycker känns lite daterad) och nu senast: up-lit (litteratur som piggar upp läsaren). Men här heter det feelgood – kort sagt eftersom man mår bra när man läser böckerna. Jag tycker att det är ett ypperligt namn. Så vad ska en feelgood-roman innehålla, då?

Jo, klassiker är ju mängder av kaffe och fika, mysiga miljöer á la Cornwall och Brighton, kanske ett café vid havet, familjebestyr och lite kärlek. Släng gärna in en förvirrad bagare också så är receptet på en mysroman fulländat!

Jag älskar historier om knäppa familjer, vackra miljöer och kärlek – och framför allt så gillar jag att avsluta en bok och känna mig glad. Hoppfull.

Jag har älskat feelgood så länge jag kan minnas och när jag själv började skriva så kändes genren som gjord för mig. Jag älskar historier om knäppa familjer, vackra miljöer och kärlek – och framför allt så gillar jag att avsluta en bok och känna mig glad. Hoppfull.

Min första roman Mitt hjärta går på var en klassisk romantisk komedi i stadsmiljö, min andra och tredje (Mindfulness för losers och För oss är natten ljus) var lite mer humoristiska familjeskildringar. Men när det blev dags att skriva min fjärde vuxenroman kände jag att jag behövde en nytändning.

Jag har alltid älskat deckare, men samtidigt varit en väldigt rädd person. De få gånger jag har testat att skriva ihop en psykologisk thriller har mardrömmarna kommit som ett brev på posten. Men kunde jag kanske mixa feelgood och romantik OCH en spänningsintrig?

Det har ju gjorts några gånger tidigare. Om man går tillbaka till deckarens urmoder, Agatha Christie, tycker jag det är ganska mycket feelgood över hennes böcker. Det är mord och ond bråd död, visst, men det är också nyfikna gamla tanter, familjehemligheter, häftiga miljöer och en hel del humor. Idag håller bland andra Marianne Cedervall och Annette Haaland fanan högt.

Om man går tillbaka till deckarens urmoder, Agatha Christie, tycker jag det är ganska mycket feelgood över hennes böcker.

Sagt och gjort: jag bestämde mig för att testa. Och hjälp vad jag är glad att jag gjorde det! Sällan har jag haft så kul som när jag skrev Söta, röda sommardrömmar – den första delen i deckarserien om Cilla Storm. Och ja, det är mord i denna bok, rätt ruskiga mord också, men spänningsberättelsen är inbäddad i Bullholmens idylliska skärgårdsmiljö, med mängder av god mat, vänskap och vin. Plus lite kärlek. För vad är en bok egentligen utan kärlek?

Så ja – det verkar gå att kombinera mys och mord, knäppt nog. Är det galet? Kanske. Eller så är det just en betraktelse av hur livet är för de flesta: både läskigt och roligt, sorligt och underbart.

Av Christoffer Holst

Kalla, vita vinternätter

Kalla, vita vinternätter

Christoffer Holst
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

En sida till? Fortsätt läs!