Romanerna som visar en annan sida av USA
Boktips

Romanerna som visar en annan sida av USA

USA är ett land som är lika stort som mångfacetterat – ändå är det berättelser om medelklass och storstäder som länge har präglat mycket av den amerikanska litteraturen. Vi listar sju romaner som tar oss till de amerikanska småstäderna, landsbygden och sammanhang där fattigdom och rasism är en stor del av vardagen.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Unsplash
Publicerad: 12 januari 2023

USA är ett land som är lika stort som mångfacetterat – ändå är det berättelser om medelklass och storstäder som länge har präglat mycket av den amerikanska litteraturen. Vi listar sju romaner som tar oss till de amerikanska småstäderna, landsbygden och sammanhang där fattigdom och rasism är en stor del av vardagen.

Bok 1

Sockerhuset av Jennifer Egan

Inbunden
Köp boken

Utgångspunkten i Jennifer Egans hyllade roman Sockerhuset är att det finns en teknologi som gör det möjligt för människor att spara ner sina minnen i ett slags arkiv, där de ägs av användaren och alltid finns tillgängliga. Techikonen Bix Bouton som är bakom uppfinningen möts av motstånd när konsekvenserna av tekniken börjar uppenbara sig. Kan minnena verkligen ägas, utan att man samtidigt förlorar något av sin mänsklighet? Sockerhuset är en varm och skickligt berättad roman om vad det är som gör oss mänskliga, värdet av minnen och människans strävan efter autenticitet.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 2

Åh William! av Elizabeth Strout

Elizabeth Strouts tredje roman om Lucy Barton. Lucy är nybliven änka och försöker navigera livet som ensamstående mor till två vuxna döttrar. En dag hör exmaken William av sig och ber henne följa med på en resa. De ska undersöka en sedan länge dold familjehemlighet som har kraft nog att kullkasta allt de tror sig veta om varandra.

Bok 3

Juryn av John Grisham

Kartonnage
Köp boken

John Grishams debutroman från 1989 ges ut på nytt. I USA misshandlas och våldtas en tioårig svarta flicka av två två vita sydstatsmän. Misshandeln har rasistiska förtecken. Den lilla staden Clanton reagerar med chock och förfäran. Samtidigt spär det fasansfulla brottet på rasmotsättningarna i landet. Till slut bestämmer sig den plågade fadern till offret för att ta lagen i egna händer. Under den tio dagar långa rättegången, som uppmärksammas långt utanför USA:s gränser, blir Clanton en hårt prövad stad när klyftorna mellan människor ökar. Den unge advokaten Jake Brigance måste skydda både sin klients liv och snart även sitt eget.

Bok 4

Dammsuga i mörker av Jen Beagin

Inbunden
Köp boken

Mona är 26 år gammal och jobbar som städerska i Taos, New Mexico, där hon tampas med excentriska klienter och prydligt arrangerade bajskorvar. Hon flyttade dit mest på grund av sitt ex, en avdankad knarkare som lystrar till namnet Mr. Disgusting, och hennes liv har sedan dess inte gått riktigt som planerat. Mona har en ny dålig pojkvän som dessutom är gift med en av hennes klienter.

Bok 5

Gun love av Jennifer Clement

Pearl är 14 år gammal och har vuxit upp i framsätet på en gammal Mercury. Mamman Margot bor i baksätet. Hon har en förmåga att se in i folk och känna vad som gör ont. Bilen har stått parkerad intill en trailerpark i Florida i flera år. De bor i en del av Florida där knarket flödar och vapnen är många. De överlever på en diet av mjölkpulver, insektssprej, kärlekssånger och stulna, halvrökta cigaretter. Men när Margot träffar Eli förändras allt. En dag får hon en pistol av Eli, ungefär som man ger någon en blombukett. Gun Love är en suggestiv och poetisk historia berättad ur en tonårings perspektiv, om ett USA präglad av våld och fattigdom.

Bok 6

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

Roy och Celestial är den amerikanska drömmen personifierad och bilden av det nya, svarta södern. Han är ung affärsman, hon en lovande konstnär. Men innan de hinner inleda sitt liv tillsammans slits de isär. Roy anklagas för ett brott, Celestial är övertygad om att han är oskyldig. Men Roy döms till 12 års fängelse. Efter fem år upphävs domen och Roy kan återvända hem, men den kärlek som fanns mellan dem känns inte lika självklar. Ett amerikanskt äktenskap är en skakande berättelse om kärlek, ras, rättssystemet och klass i dagens USA och som har hyllats av personer som Barack Obama och Oprah.

Bok 7

De dödas sång av Jesmyn Ward

13-åriga Jojo växer upp i en trasig familj i ett fattigt Mississippi. Mamman Leoni orkar inte med ansvaret för Jojo och lillasystern flyr in i knarkets dimmor. Pappan är vit, och hans familj har aldrig accepterad den afroamerikanska Leoni eller barnen. Sedan pappan hamnade i fängelse har Jojo och hans familj bor på morföräldrarnas lilla bondgård, men när barnens pappa sa släppas fri väcks hoppet om en bättre framtid. Leonie tar med barnen på en dramatisk bilresa som är nära att sluta i katastrof. De dödas sång skildrar en del av USA som präglas av rasism, hopplöshet och såren från historiens orättvisor.

Bok 8

The Mars Room av Rachel Kushner

The Mars Room, så heter strippklubben där Romy arbetade för att försörja sig, och där mannen hon dödade gjorde henne till sin. Nu sitter Romy på en högsäkerhetsanstalt och avtjänar dubbla livstidsstraff. Tillvaron är hård, sjuk och skitig och görs ännu svårare av att hon hindras från att träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om för att ha försökt skydda. Rachel Kushner skildrar makt och vanmakt i en svidande kommentar till hur samhället skapar sina skyldiga.

En sida till? Fortsätt läs!