10 fågelböcker för nybörjare och proffs
Boktips

10 fågelböcker för nybörjare och proffs

Kuckeliku och kra kra! Här listar SelmaStories tio böcker du som fågelintresserad bara inte får missa. Vi garanterar att de flyger!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty Images
Publicerad: 28 augusti 2023

Kuckeliku och kra kra! Här listar SelmaStories tio böcker du som fågelintresserad bara inte får missa. Vi garanterar att de flyger!

Bok 1

Fågeldagbok 2024 av Dan Zetterström, Bill Zetterström, Niklas Aronsson

Inbunden
Köp boken

Fågeldagboken 2024 är en almanacka, dagbok och fågelbok i ett. Lär dig mer om svenska fågelarter, anteckna vardagens bestyr och njut av att varje månad och vecka få ta del av nya illustrationer från två av Sveriges ledande fågelmålare: Bröderna Bill och Dan Zetterström, tillsammans med ornitologen Niklas Aronssons texter om arterna.

Bok 2

Världens vanligaste fågel: en kärleksförklaring till höns av Per Jensen

Per Jensens är trött på att höns alltför ofta behandlas som produkter i ägg-och kycklingfabriker. I hans bok får vi istället ta del hönsens sinnevärld och lära känna hur de fungerar i sociala, samarbetande grupper, där varje situation har sitt egna specifika läte. En levande bok som slår hål på myten om yra hönshjärnor.

Bok 3

Alternativa fakta om fåglar av John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist bjuder på alternativa fakta om fåglar, med glimten i ögat, mot akvareller av Mia Ajvide. I boken får vi veta hur det kommer sig att danska är språket korpar har lättast för att imitera (de kan utan svårigheter säga Smörrebröd), hur många svalor som behövs för att tillverka en sommar, och vad som skett med SOG – Stora Ornitologiska Genusutredningen. Boken är en utmärkt present till den som uppskattar absurd humor och vetgirighet.

Bok 4

Bevingad intelligens: I huvudet på en fågel av Jennifer Ackerman

Följ fåglarnas inre kompass och lär dig om intelligensen som gör att en fågel hittar hem från en plats tusentals kilometer bort, liksom hitta sina frön på en plats de gömt dem på flera månader tidigare. Genom skarpa iakttagelser bjuder Jennifer Ackerman – tillsammans med forskare och fåglar – på en bevingad resa genom fågelsinnet. Klart blir att fåglar inte är dumma.

Översättare: Shu-Chin Hysing

Bok 5

Fågelsång (kompakt) av Lars Svensson, Jan Pedersen

Inbunden
Köp boken

Vill du locka till dig en uggla till tomten, eller skrämma bort skator? Här är 150 svenska fåglar med bild, fakta och inbyggd fågelsång. Boken är med sin ljudmodul för hörlurar en unik följeslagare för dig som vill åt en fascinerande fågelupplevelse.

Bok 6

Fågelguiden (3:e uppl) av Lars Svensson, Dan Zetterström, Killian Mullarney

häftad
Köp boken

Fågelguiden har kommit ut i över 20 länder och sålt i mer än 1,2 miljoner exemplar, och är utan tvekan ornitologernas och de flesta fågelskådares bibel. Boken kommer även med en app, vilket gör den smidig att ha med i fält.  

Bok 7

En morgontrött fågelskådares år av Lars Sund

En morgontrött fågelskådares år är Lars Sunds andra bekännelser om sitt fågelberoende. Läs och känn lappugglans närvaro i gryningsljuset på ängen, bekanta dig med Lars favoritfågel, och ta in naturens kraft– trots klimatkris och pandemi.

Bok 8

Vinterfåglar av Lars Jonsson

Inbunden
Köp boken

Vinterfåglar är perfekt för dig som tillsammans med en halv miljon andra svenska hushåll, vill sysselsätta dig med fågelmatning på vintern. Visst vore det inte så dumt att dricka sitt morgonkaffe, titta ut genom fönstret och beskåda småfåglarna utanför? Boken lär dig om våra vanligaste vinterfåglar och deras relation till våra trädgårdar. Lär känna arterna som glatt pickar i sig fröna kring fågelbordet – med personliga akvareller på blåmesar, domherrar och nötväckor. 

Bok 9

Lappuggla: skogens dolda väsen av Jonas Classon & Anna Froster

Fotografen Jonas Classon tillsammans med författaren Anna Froster bjuder minst sagt på en hisnande inblick i vardagen för en av de mest gåtfulla fåglarna som finns. Med sina allvarsamma ögon ser lappugglan rakt igenom oss, medan vi försöker förstå den.

Bok 10

Hemma vid fågelsången av Gunnar Brusewitz

Genom traditionell, svensk naturprosa utforskar målaren och författaren Gunnar Brusewitz naturen kring lantstället i Uppland. En bok som med författarens tuschteckningar lyckas fånga fåglarnas rörelsemöster och bringa kunskap om floran och faunan som fått ge vika för människans framfusighet.