Böcker om starka relationer mellan människor och djur
Boktips

Böcker om starka relationer mellan människor och djur

Samspelet mellan människa och djur är fascinerande. Djur har en positiv inverkan på våra liv och gör oss lyckligare och mindre stressade. Här är elva böcker som speglar det starka bandet.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Midjourney
Publicerad: 01 juni 2023

Samspelet mellan människa och djur är fascinerande. Djur har en positiv inverkan på våra liv och gör oss lyckligare och mindre stressade. Här är elva böcker som speglar det starka bandet.

Bok 1

Sällsynt kloka varelser av Shelby Van Pelt

Inbunden
Köp boken

Tova har börjat arbeta som städare på stadens akvarium för att fylla sina dagar. Under de sena nätterna blir hon alltmer fascinerad av de vattenlevande varelserna, särskilt bläckfisken Marcellus, som hon knyter an till. Samtidigt anländer den unge Cameron till staden och tar över Tovas städjobb när hon skadar sin fot. Vad varken Tova eller Cameron vet är att bläckfisken Marcellus bär på många hemligheter i sitt akvarium – bland annat vet han vad som hände när Tovas son försvann.

Översättare: Emilia Fjeld

Bok 2

Pennys passion av Tessa Dare

Penny är en riktig djurälskare som tar in skadade och övergivna djur till sitt hem på Bloom Square. En dag investerar affärsmannen Gabriel Duke i huset bredvid Pennys men misstänker att hans affärer inte kommer att gynnas av att bo granne med ett provisoriskt djurhem. Han kräver att Penny ska göra sig av med djuren. Hon går med på det, men på ett villkor: att Gabriel själv ska hitta nya, kärleksfulla hem till alla djur. Han tar sig an utmaningen och innan han vet ordet av är han täckt av katthår – och upp över öronen förälskad.

Översättare: Per Hagman

Bok 3

Efter regn av Lucy Dillon

Tara Hunter har fått i uppdrag att återställa Longhamptons sammanhållning efter en förödande översvämning. Men relationen med Taras pojkvän är komplicerad och den enda hon umgås med är en katt.

David Dolloway är doktor och ny rådgivare på ett hälsocenter i Longhamptons. Han har specialiserat sig på djur men han har också fallenhet för att kunna läsa människors tankar. Tara kommer nu att konfronteras med det förgångna och det liknar en ny tragedi. Men är det istället början på något nytt?

Bok 4

Rådjursmannen av Geoffroy Delorme

Inbunden
Köp boken

Geoffroy Delorme har alltid varit en naturälskare och hittat lugnet i skogen. Efter sina regelbundna besök i skogen beslutade han sig en dag för att leva permanent i vildmarken med rådjuren. Geoffroy anpassade sina levnadsvanor till skogen i Normandie, Frankrike, och blev under sina sju år i vildmarken accepterad som en av rådjuren.

Den här självbiografin innehåller fantastiska naturskildringar och speglar den starka relationen mellan människor och djur.

Bok 5

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Årets bästa bok 2020 och en bästsäljare världen över. Där kräftorna sjunger är en berättelse om ”träskflickan” Kya Clark som lever ensam utanför North Carolina i naturen. Hon är ensam och lever isolerad från samhället i våtmarken med vilda djur. När en amerikansk fotbollsspelare hittas död nära Kyas hem blir hon utpekad som den skyldige. Men medan byborna är dömande och anklagar henne för mord upptäcks den riktiga sanningen om hennes liv.

Översättare: Cecilia Berglund Barklem

Bok 6

Löpa varg av Kerstin Ekman

Ulf Norrstig är huvudpersonen i Kerstin Ekmans starka berättelse Löpa varg. Ulf är en pensionerad jägmästare som talar om relationen till skog och jakt. Men han berättar också om minnena och att bli äldre. Boken tar upp den starka kärleken till naturen och författarens vackra språk gör att man bara vill läsa mer.

Bok 7

Hästpojken av Carl Hedin och Frida Bank

En av Sveriges största profiler inom hästsport. Carl Hedin berättar tillsammans med Frida Bank om uppväxten där han fick dölja hästintresset för att försöka passa in och vad som fick honom att bli framgångsrik. I boken får vi bekanta oss med personen bakom det stora Instagramkontot och läsa om modet i att våga gå sin egen väg. Det är ett måste att läsa i höst, oavsett om du är intresserad av hästar eller inte. Självbiografin kan verka som en boost för ditt självförtroende men har också ett djup som beskriver svårigheterna kring att stå upp för sig själv.

Bok 8

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

Inti Flynn reser till Skottland för att återinföra vargar till de skotska högländerna och samtidigt hjälpa sin tvillingsyster Aggie att läka från en traumatisk olycka. När en lokal invånare dödas och vargarna blir misstänkta måste Inti bevisa deras oskuld. Men om inte vargarna är skyldiga, vem ligger bakom mordet?

Översättare: Carina Jansson

Bok 9

Den svarta månens år av Ellen Mattson

Svenska Akademiens ledamot och romanförfattaren Ellen Matssons senaste bok Den svarta månens år, handlar om huvudpersonen David Svarthed som har fått avsluta sin tjänst efter en tvist med en student på universitetet. Nu består hans dagar av att skriva om Iliaden och får återkommande besök av en katt som krafsar på dörren. Efter ett olycksfall på en isfläck tappar David sakta verklighetsuppfattningen och en ny tillvaro växer fram.

 

Bok 10

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk vann Nobelpriset i litteratur 2018 med Styr din plog över de dödas ben. Thrillern handlar om bybon Janina Duszejko som bor på den polska landsbygden. I dagsläget studerar hon astrologi,  översätter William Blake och har hand om förmögna Warszawabors landställen. Folk ser henne som en ensam person som tyr sig till djur men en natt sker en händelse som bara är början på flera läskiga händelser. Hennes granne hittas död och snart ännu fler personer. Janina blir indragen och tvingas lösa gåtan själv.

Bok 11

Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba

Raphaëlle, en viltvårdare i Québecs skogar, kämpar för att skydda hotade djur från grymma tjuvjägare. Efter att ha förlorat sin hund i en attack av en tjuvjägare och funnit en flådd coyote på sin dörr, inser hon att hon själv är målet. Trots ilska och rädsla planerar Raphaëlle sin hämnd och hittar samtidigt oväntad kärlek.

ÖversättareUlla Linton

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer