12 fantasyserier för vuxna läsare
Böckerna

12 fantasyserier för vuxna läsare

Att hitta bra fantasy-böcker för vuxna kan ibland vara en utmaning. Vi på SelmaStories vill underlätta ditt sökande och har därför samlat tolv episka bokserier som tar med dig till en värld full av magi och spännande äventyr.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 16 juli 2021

Att hitta bra fantasy-böcker för vuxna kan ibland vara en utmaning. Vi på SelmaStories vill underlätta ditt sökande och har därför samlat tolv episka bokserier som tar med dig till en värld full av magi och spännande äventyr.

Bok 1

Witcher av Andrzej Sapkowski

I Andrzej Sapkowskis Witcher-serie får vi följa häxkarlen och monsterjägaren Geralt som försöker finna sin plats i en fiktiv medeltida värld. I mer är hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred. Men tiderna har förändrats, den falska tryggheten är slut och nu strider släktena igen – och de skonar varken varandra eller sina egna.

Bok 2

The Last Hours av Cassandra Clare

Kedja av guld är den första spännande delen i fantasyserien The Last Hours av bästsäljande författaren Cassandra Clare. Cordelia Carstairs är skuggjägare – en krigare som sedan barnsben tränats i att strida mot demoner. När hennes pappa anklagas för att ha begått ett fruktansvärt brott, reser hon till London i ett försök att rädda familjen från undergång. Där dras hon in i en värld av glittrande balsalar och hemliga uppdrag, full av vampyrer, trollkarlar och sjöjungfrur.

Bok 3

Sagan om is och eld av George R.R. Martin

George R.R. Martins fantasyepos kommer att hålla dig sysselsatt i många timmar. Dyk in i författarens magiska värld av drakar, kungar, kärlek och svek – där maktspel och ond bråd död ständigt är närvarande. Ingen går säker, ingen slipper undan.

Bok 4

Ur blod och aska av Jennifer L Armentrout

Poppys liv har aldrig varit hennes eget. Jungfruns liv är ensamt. Att aldrig få bli berörd, sedd eller tilltalad. Att aldrig få uppleva glädje. Att bara vänta på sin Upphöjelse… Hela rikets framtid vilar på Poppys axlar, en roll hon inte ens är helt säker på att hon vill ha. För även en Jungfru har ett hjärta, en själ och en längtan. När så Hawke, en livvakt med gyllene ögon, kommer in i hennes liv, blandas pliktkänslan och hennes utstakade öde med nyväckta lustar och önskningar.

Bok 5

Det mörka tornet av Stephen King

I romansviten Det mörka tornet blandar Stephen King fantasy, sci-fi, skräck och klassisk western. I den första delen Revolvermannen, möter vi för första gången Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart. Vi får en glimt av vad Rolands värld har blivit, men inte av hur. Vi träffar Jake, pojken från New York som blir Rolands vän och som ställer honom inför hans livs svåraste val.

Bok 6

Ett hov av taggar och rosor av Sarah J. Maas

Medan de tidigare böckerna i Sarah J. Maas succéserie Ett hov av taggar och rosor är skrivna för unga vuxna, riktar sig den senaste boken A court of Silver Flames till en lite äldre målgrupp. A court of Silver Flames är den första spin-off-boken i serien. Den utspelar sig efter händelserna i A Court of Frost and Starlight och berättas ur Nesta Archeron och Cassians perspektiv.

Bok 7

Rosornas krig av Conn Iggulden

”Stormfågel är som fantasy för den som inte vågar erkänna att den gillar genren. En actionfylld historielektion”.

Så skriver Göteborgsposten om boken Stormfågel som är den första delen i Conn Igguldens serie Rosornas krig. Året är 1437. Henry den VI, Lammet kallad, ska krönas till konung. Hans bräckliga hälsa och vacklande sinne gör honom till en svag kung, och det de som tycker att England måste ledas av en stark kung om landet ska överleva. Richard Plantagenet, hertig av York, är en av dem. Då Englands territorier i Frankrike hotas, och det ryktas om uppror på hemmaplan, växer oron för att Henry och hans rådgivare ska låta landet gå förlorat…

Bok 8

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

Författaren Leigh Bardugo fick sitt genombrott med Grisha-trilogin. Det nionde sällskapet är den första boken i hennes nya serie om Alex Stern, som jämfört med de tidigare böckerna riktar sig till lite äldre läsare. Som enda överlevande efter ett blodigt morddrama, får Alex vid sjukhussängen plötsligt en andra chans: Att börja studera vid Yale, med alla avgifter betalda. När Alex anländer till skolan får hon i uppgift att bli övervakare av universitetets åtta hemliga sällskap och tanken är att Alex ska bli upplärd av sin handledare, Darlington. Men när en ung kvinna hittas död på universitetsområdet har Darlington försvunnit i ett mörkt hål, och Alex står ensam kvar.

Bok 9

The Gentleman Bastard Sequence av Scott Lynch

Oceans Eleven möter Oliver Twist i serien The Gentleman Bastard Sequence som har fängslat läsare över hela världen. Kliv in i en värld där mystik och rå realism blandas samman och bildar en oslagbar miljö i sann fantasy- och modern Dickensanda. Locke Lamora är föräldralös och gör sitt bästa för att överleva. Han hamnar i klorna på den ögonlösa prästen Chains och blir del av hans hov ”Gentlemannabastarderna”. De tränas att stjäla och lura sig till vad de kan. Snart går Locke under namnet Camorrs Törne och ingen rik ädling går säker för hans giriga fingrar.

Bokserien kan finnas på bibliotek eller i antikvariat.

Bok 10

Berättelsen om kungadråparen av Patrick Rothfuss

I Berättelsen om kungadråparen får vi följa Kvothe, som växer upp och blir en av världens mest kända trollkarlar, men också gör sig känd som tjuv, skojare och mördare. I den första boken, I vindens namn, berättar själv om sin uppväxt hos ett kringresande teatersällskap, om åren på gatorna i en våldsam stad fylld av brottslingar och fattiga, hur han tog sig in på en känd trollkarlsakademi och sedan förklarades fredlös efter att ha mördat en kung.

Bok 11

Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt

I Sagan om Valhalla har Johanne Hildebrandt låtit våra fornnordiska myter ta fysisk gestalt. Fruktbarhetsgudinnan Freja och de andra gudarna tampas med samma frågor som är aktuella idag: kärlek, svek, makt och kulturkrockar. som också behandlar moderskap, magi, naturkraft och systerskap. Händelserna utspelar sig i en fiktiv sagatid, cirka 700 f.kr.

Bok 12

Sagan om ringen av J. R. R. Tolkien

”En ring att styra dem, en ring att se dem, en ring att fånga dem och till mörkret ge dem, i Mordor, i skuggornas land”

J. R. R. Tolkiens fantasytrilogi är en tidlös klassiker. I seriens centrum står den magiska härskarringen, som för länge sedan smiddes av mörkrets herre Sauron för att härska över de andra ringar som han skänkt till sina fiender. Hobbiten Frodo har fått ta över denna ring som hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum, och tillsammans med följeslagarna Sam, Merry och Pippin ger han sig ut på en lång och farlig färd för att förgöra den i Eldsberget i Mordor.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!