12 fantasyserier du inte får missa
Boktips

12 fantasyserier du inte får missa

SelmaStories har samlat tolv episka bokserier som tar med dig till en värld full av magi och spännande äventyr.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 16 juli 2021

SelmaStories har samlat tolv episka bokserier som tar med dig till en värld full av magi och spännande äventyr.

Bok 1

Witcher av Andrzej Sapkowski

I Andrzej Sapkowskis Witcher-serie får vi följa häxkarlen och monsterjägaren Geralt som försöker finna sin plats i en fiktiv medeltida värld. I mer är hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred. Men tiderna har förändrats, den falska tryggheten är slut och nu strider släktena igen – och de skonar varken varandra eller sina egna.

Bok 2

Kedja av guld av Cassandra Clare

Kedja av guld är den första spännande delen i fantasyserien The Last Hours av bästsäljande författaren Cassandra Clare. Cordelia Carstairs är skuggjägare – en krigare som sedan barnsben tränats i att strida mot demoner. När hennes pappa anklagas för att ha begått ett fruktansvärt brott, reser hon till London i ett försök att rädda familjen från undergång. Där dras hon in i en värld av glittrande balsalar och hemliga uppdrag, full av vampyrer, trollkarlar och sjöjungfrur.

Bok 3

Sagan om is och eld av George R.R. Martin

George R.R. Martins fantasyepos kommer att hålla dig sysselsatt i många timmar. Dyk in i författarens magiska värld av drakar, kungar, kärlek och svek – där maktspel och ond bråd död ständigt är närvarande. Ingen går säker, ingen slipper undan.

Bok 4

Ur blod och aska av Jennifer L Armentrout

Poppys liv har aldrig varit hennes eget. Jungfruns liv är ensamt. Att aldrig få bli berörd, sedd eller tilltalad. Att aldrig få uppleva glädje. Att bara vänta på sin Upphöjelse… Hela rikets framtid vilar på Poppys axlar, en roll hon inte ens är helt säker på att hon vill ha. För även en Jungfru har ett hjärta, en själ och en längtan. När så Hawke, en livvakt med gyllene ögon, kommer in i hennes liv, blandas pliktkänslan och hennes utstakade öde med nyväckta lustar och önskningar.

Bok 5

Det mörka tornet av Stephen King

I romansviten Det mörka tornet blandar Stephen King fantasy, sci-fi, skräck och klassisk western. I den första delen Revolvermannen, möter vi för första gången Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart. Vi får en glimt av vad Rolands värld har blivit, men inte av hur. Vi träffar Jake, pojken från New York som blir Rolands vän och som ställer honom inför hans livs svåraste val.

Bok 6

Ett hov av taggar och rosor av Sarah J. Maas

Bokserien som tagit booktok och bookstagram med storm. Efter att ha dödat en varg tvingas nittonåriga jägarinnan Feyre följa med till ett magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varslen som fört bort henne inte är något djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld. Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.

Bok 7

Rosornas krig av Conn Iggulden

”Stormfågel är som fantasy för den som inte vågar erkänna att den gillar genren. En actionfylld historielektion”.

Så skriver Göteborgsposten om boken Stormfågel som är den första delen i Conn Igguldens serie Rosornas krig. Året är 1437. Henry den VI, Lammet kallad, ska krönas till konung. Hans bräckliga hälsa och vacklande sinne gör honom till en svag kung, och det de som tycker att England måste ledas av en stark kung om landet ska överleva. Richard Plantagenet, hertig av York, är en av dem. Då Englands territorier i Frankrike hotas, och det ryktas om uppror på hemmaplan, växer oron för att Henry och hans rådgivare ska låta landet gå förlorat…

Bok 8

The Gentleman Bastard Sequence av Scott Lynch

Oceans Eleven möter Oliver Twist i serien The Gentleman Bastard Sequence som har fängslat läsare över hela världen. Kliv in i en värld där mystik och rå realism blandas samman och bildar en oslagbar miljö i sann fantasy- och modern Dickensanda. Locke Lamora är föräldralös och gör sitt bästa för att överleva. Han hamnar i klorna på den ögonlösa prästen Chains och blir del av hans hov ”Gentlemannabastarderna”. De tränas att stjäla och lura sig till vad de kan. Snart går Locke under namnet Camorrs Törne och ingen rik ädling går säker för hans giriga fingrar.

Bokserien kan finnas på bibliotek eller i antikvariat.

Bok 9

Berättelsen om kungadråparen av Patrick Rothfuss

I Berättelsen om kungadråparen får vi följa Kvothe, som växer upp och blir en av världens mest kända trollkarlar, men också gör sig känd som tjuv, skojare och mördare. I den första boken, I vindens namn, berättar själv om sin uppväxt hos ett kringresande teatersällskap, om åren på gatorna i en våldsam stad fylld av brottslingar och fattiga, hur han tog sig in på en känd trollkarlsakademi och sedan förklarades fredlös efter att ha mördat en kung.

Bok 10

Sagan om ringen av J. R. R. Tolkien

”En ring att styra dem, en ring att se dem, en ring att fånga dem och till mörkret ge dem, i Mordor, i skuggornas land”

J. R. R. Tolkiens fantasytrilogi är en tidlös klassiker. I seriens centrum står den magiska härskarringen, som för länge sedan smiddes av mörkrets herre Sauron för att härska över de andra ringar som han skänkt till sina fiender. Hobbiten Frodo har fått ta över denna ring som hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum, och tillsammans med följeslagarna Sam, Merry och Pippin ger han sig ut på en lång och farlig färd för att förgöra den i Eldsberget i Mordor.

Bok 11

De utvalda: Tankeläsaren av Kristin Cashore

De utvalda-serien handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds med olikfärgade ögon. Dessa barn har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.

Bok 12

Shatter Me av Tahereh Mafi

För den som söker dystopisk spänning i Hunger Games-anda. Juliettes beröring är dödlig och hon sitter därför inlåst. Utanför faller världen sönder. Svält och sjukdomar decimerar befolkningen, fåglarna flyger inte längre och molnen har fel färg. Nu har så många människor dött att de överlevande viskar om krig, och en dag tvingas Juliette välja: bli ett vapen i Återetablissemangets tjänst. Eller slåss mot dem.

En sida till? Fortsätt läs!