Fatima Bremmer:
Författare

Fatima Bremmer: "Ester Blenda Nordström gjorde precis tvärtom - och det är hon värd all respekt för"

Nu skrivs historien äntligen om och en pionjär placeras i sitt rätta sammanhang. Boken om Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande journalist, har nu sålt i över 200 000 exemplar!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 03 september 2018

Nu skrivs historien äntligen om och en pionjär placeras i sitt rätta sammanhang. Boken om Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande journalist, har nu sålt i över 200 000 exemplar!

Läs också: Fatima Bremmer om sitt sommarprat i P1

Ester Nordström drar av sig handskarna. Vänder och vrider, granskar kritiskt sina smala fingrar och handflator. Innan hon for rengjorde hon en bilmotor noggrant. Lät medvetet oljan och smutsen tränga ner i porer och linjer. 

Hon hade hoppats att det skulle ha lämnat mer avtryck. De är fortfarande för fina, för mycket en stadsflickas besparade händer. Kommer de att avslöja henne? 

Hon var en undersökande reporter som under falsk identitet tog plats på en bondgård och skrev reportage om det, och som sedan debatterades över hela Sverige.  Hon levde med samerna i Lappland och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Och allt detta hände dessutom under början av 1900-talet. Ester Blenda Nordström var journalist, författare och äventyrare i en tid då kvinnor för det mesta gick i långklänning, förväntades vara fogliga och inte hade rösträtt.

Trotsade alla normer

Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Körde motorcykel, rökte pipa, reste till flera kontinenter och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv. Ändå är det alltför många som inte känner till henne, och det beror inte på mycket annat än att historieskrivningen fram tills nu varit felaktig, till största delen formulerad ur ett manligt perspektiv. Av män, om män, för män. Men nu är något sakta på väg att förändras, och en av dem som är med och gör det är Fatima Bremmer, journalisten som skrivit en mycket efterlängtad biografi om Ester Blenda Nordström, Ett jävla solsken.
– Det är svårt för oss att förstå i dag, men hon var en av de absolut mest berömda personerna i Sverige. Tidningarna skrev om allt hon gjorde, hennes böcker sålde slut i upplaga efter upplaga, hon var helt enkelt enormt uppmärksammad – och borde vara det fortfarande.

Fatima Bremmer. Foto Helén Karlsson.

Ester Blenda Nordström när hon arbetade som piga. Källa: Pia Hylins arkiv

Begreppet ”att wallraffa”, efter vad journalisten Günter Wallraff gjorde på 1970-talet, känns till exempel nästan som ett hån eftersom Ester Blenda Nordström var ungefär 60 år före med det, berättar Fatima Bremmer. Hon har själv under sin karriär gjort många undersökande reportage och ser Ester Blenda som både en fantastisk och komplicerad förebild. En kvinna som förändrade den svenska journalistiken i grunden, gjorde saker ingen annan journalist tagit sig an – samtidigt som hennes eget liv var kantat av alkoholproblem, svårigheter att slå sig till ro och var tyngt av en mörk hemlighet som slutligen fick henne att tappa modet. Varför var hon så laddad?
– Jag tror hon föddes laddad och annorlunda. Idag kan man vara annorlunda, det finns en större acceptans för det, men när hon föddes in i en borgerlig familj var kvinnorollen oerhört begränsad. Om man då känner sig ”fel” så blir laddningen enorm.

Bröt ny mark på sitt eget vis

Vart Ester Blenda än tog sig så vägrade hon göra som andra tidigare gjort. Hon bröt ny mark på sitt eget vis. Ett lysande exempel är flickböckerna hon skrev om AnnMari (stavas ibland också Annmari i böckerna) som på många sätt liknade henne själv. För första gången fick en huvudperson vara en flicka som inte alls var snäll och lydig och inte alls hade äktenskap som främsta mål utan tog sig fram på ett helt eget sätt – långt tidigare än böckerna om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren gavs ut.

Ester Blenda Nordström när hon bodde hos samerna och arbetade som lärare där. Källa: Pia Hylins arkiv.

Enligt släktingar till Ester Blenda var det ingen hemlighet inom familjen att hon var homosexuell, även om det inte talades högt om det.
– Lever man ett helt liv så intensivt och dessutom hemligt homosexuell, vilket var straffbart, så blir man laddad. Jag tror också att just det, att hon hela tiden tvingades kriga mot normer och konventioner, också bidrog till att knäcka henne till sist.
Ja, Ester Blenda Nordström var sjuk och tillbakadragen efter en stroke under de sista tolv åren av sitt liv.  De spektakulära äventyren, ett ständigt utmanande av egna förmågor och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris –  men den hemliga livspartnern Carin fanns med henne ända till slutet.

Ett riktigt scoop

Fatima Bremmer fick upp intresset för Ester Blenda Nordström efter att ha jobbat med ett reportage och häpen upptäckt att det inte fanns en enda biografi skriven ännu. Ingen hade undersökt alla möjligheter att få veta allt om Sveriges första undersökande journalist. Ett scoop som gjorde Fatima Bremmer både lycklig och stressad.  Resultatet av hennes minst sagt omfattande forskning som tagit flera år blev en biografi med en skönlitterär ton där Ester Blenda Nordström mejslas fram genom målande detaljer, uppbyggda scener och en röd tråd som gör boken till en riktig bladvändare. Samtidigt finns det inte en enda detalj som inte är korrekt återgiven från verkligheten.
– Allt, exakt allt, i boken har hänt på riktigt. Jag har inte skarvat, hittat på några kläder, ingenting. Jag hade ett enormt material att utgå ifrån, framför allt Ester Blendas många och uttrycksfulla brev och många hundra bilder, berättar Fatima Bremmer som gärna minns ett särskilt minnesvärt tillfälle under åren av efterforskningar då hon befann sig hemma hos Ester Blendas brors barnbarn, som plötsligt påminde sig om att han hade en ”gammal låda på vinden” som ingen hade tittat i. De öppnade den tillsammans, och i den visade sig finnas hundratals brev som Ester Blenda hade skrivit till sin bror Frithiof tillsammans med fotografier och okända tillhörigheter. Hittills helt okända och olästa.
– Känslan jag fick då går inte att beskriva, jag fick sånt påslag att jag nästan inte kunde andas, berättar Fatima Bremmer som bland annat hittade Ester Blenda Nordströms avskedsbrev i lådan, det hon skrev efter sin stroke då hon själv trodde allt över. Ett brev som tydligt visar hur hennes liv förändrades över en natt:

JAG BRÄNDE MITT LJUS FrÅn BÅDA HÅLL jag brände det nztt och dag.
MEN JAg ÅNGRAR EJ EN SEKUND DÄRAV: FAST NU DEt LYSER ÄIG NER I MIN GRAV Ty åh, mina kära, som jag håller av
vilketthärligt sken det gAV!
JA: DET ÄR INTE STOTR STUMP: MEN DEN ÄR MENAD FRÅN HJÄRTAT. Jag
Ångrar IMGENTING OCH LIVET HAR VARIT GOTT ATT LEVA PÅ DET HELA TAGET O H GETT MIG mycket mer än det har tagit. jag tog gärna var stundigen utom de tre sista månader- na […] 

/Ur odaterat brev från Ester Blenda till Frithiof och Gerda Nordström. 

I framtiden hoppas Fatima Bremmer att Ester Blenda Nordström ska vara känd av alla, som den journalistiska och feministiska förebild och unika författare hon var.
– Jag är säker på att det kommer att bli så. det här har bara väntat på att ske. Ester Blenda Nordström gick sin egen väg och gjorde precis tvärtom i allt. Det är hon värd all respekt för.

Källa: Pia Hylins arkiv

 

 Fakta: detta gjorde Ester Blenda Nordström (bland annat…)

– Jobbade som piga under falsk identitet för att förstå pigornas liv och villkor, både i Sverige och USA.
– Levde med samerna i sex månader så att hon kunde berätta inifrån deras vardag.
– Levde bland rallare som byggde järnvägar.
– Åkte som tredjeklasspassagerare på en Atlant­ångare till Amerika för att lära sig hur emigranterna hade det.
– Liftade genom USA, testade bland annat att åka med ett tåg genom att ligga på stänger under det och sedan hoppa av i farten.
– Bodde i Kamtjatka i Sibirien i två år.
– Skrev banbrytande flickböcker vars huvudperson påminner om henne själv och som dessutom mycket troligt varit förlaga åt många av Astrid Lindgrens berättelser.
– Var föremål för oändliga mängder svärmerier och kärleksförklaringar.

Ett jävla solsken

Ett jävla solsken

Fatima Bremmer
Storpocket
Köp boken

Fakta

  • Vem:

    Ester Blenda Nordström

  • Född:

    1891 i Stockholm.

  • Död:

    1948, 57 år gammal efter att ha levt tillbakadraget i tolv år efter en hjärnblödning.

  • Karriär:

    Jobbade först på Svenska Dagbladet, från 2012 till 2017, och frilansade sedan.

  • Författare:

    Fatima Bremmer

  • Född:

    I Göteborg

  • Bor:

    Älvsjö

  • Familj:

    Gift med Magnus, två barn.

  • Böcker:
  • Aktuell:
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.