22 biografier om fängslande livsöden
Biografier

22 biografier om fängslande livsöden

Banbrytande journalister, fotbollsspelare, överlevare och konstnärer. Ibland är de mest spännande berättelserna de från verkligheten.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Jesper Anhede
Publicerad: 20 juli 2023

Banbrytande journalister, fotbollsspelare, överlevare och konstnärer. Ibland är de mest spännande berättelserna de från verkligheten.

Bok 1

Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk

Inbunden
Köp boken

Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar, var kvinnan som grundade RFSU. Uppvuxen i en norsk prästfamilj med sjutton syskon, kände Ottar en vilja att protestera, förändra och hjälpa när hon såg moderns slitna kropp och när hennes lillasyster förvisades från familjen efter att ha blivit gravid. Men vem var Ottar egentligen?

I Jag vill riva upp himmel och jord berättar Marie Lok Björk känslosamt om de händelser som formade en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet – och de passionerade krafter som drev henne framåt.

Bok 2

Min väg från flykting till hela Sveriges polis av Nadim Ghazale, Sara Nygren

Idag är han en igenkänd polis som kämpar mot rasism och grov brottslighet men vägen hit har inte varit spikrak. När Nadim Ghazale var sju år flydde han från kriget i Libanon med sin familj. Nu berättar han öppet och ärligt om sitt liv som kantats av ilska och skuld men även av kärlek och flykten från sitt hemland. Vad var anledningen till att han inte fick hyra ett sommarställe på västkusten och varför blev han polis?

Nadim har blivit känd från programmen veckans brott och min sanning men även för sin medverkan och debut i Sveriges radios Sommar i P1.

Bok 3

Isabella av Isabella Löwengrip, Rebecka Edgren Aldén

”Blondinbella” var Sveriges största blogg och gjorde Isabella Löwengrip känd redan som tonåring. Vid 20 års ålder drev hon flera framgångsrika bolag och har bara blivit mer och mer inflytelserik. Men vid en punkt kraschade allt och Isabella hamnade på psykiatriska akutmottagningen. I nya biografin Isabella berättar hon ärligt och naket om sitt liv, så som det egentligen var. Om vem som gömt sig bakom den välpolerade ytan.

Läs mer: Isabella Löwengrip om kändisskapet och kraschen

Bok 4

Rådjursmannen av Geoffroy Delorme

Inbunden
Köp boken

Geoffroy Delorme har alltid varit en naturälskare och hittat lugnet i skogen. Efter sina regelbundna besök i skogen beslutade han sig en dag för att leva permanent i vildmarken med rådjuren. Geoffroy anpassade sina levnadsvanor till skogen i Normandie, Frankrike, och blev under sina sju år i vildmarken accepterad som en av rådjuren.

Den här självbiografin innehåller fantastiska naturskildringar och speglar den starka relationen mellan människor och djur.

Läs mer:  Rådjursmannen Geoffroy Delorme: ”Det var dags för mig att gå hem”

Bok 5

Hasseåtage: Humorparet som roade och retade Sverige av Kalle Lind

Hasse Alfredson och Tage Danielsson har kallats Sveriges roligaste genom tiderna. Med sina revyer och filmer blev de måttlöst älskade, och ”HasseåTage” med hela folket. Kalle Lind började skriva sin första biografi om radarparet Alfredson och Danielsson redan när han var 12 år gammal, men blev refuserad av förläggaren (som dessutom råkade vara Danielssons hustru). Nu när han själv är folkkär journalist och poddare kommer han ut med praktverket HasseåTage om de båda herrarna och deras livsvärv. Som alltid när Kalle Lind är i farten är det inte bara sprängfyllt av fakta och anekdoter, utan också riktigt riktigt rolig läsning.

Bok 6

Mänskligheten kommer att förundras av Julia Voss

Inbunden
Köp boken

Hilma af Klint är för många en älskad favoritkonstnär. Hennes måleri flyttade fram positionerna för samtidskonsten och hon var abstrakt, långt före sin tid. När hon var 70 bestämde hon sig för att hennes tavlor inte skulle få möta publiken förrän tidigast 20 år efter hennes bortgång. Föga svårförklarligt blev det således en stor kulturhändelse när hennes konst återupptäcktes. Julia Voss har gjort ett imponerande forskningsarbete om konstnären och kommer nu ut med en tjusig biografi.

Bok 7

Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neurath

I den här romanen möter vi Ingrid, ständigt förknippad med lyx och glamour, men som barnen i släkten aldrig fick lämnas ensamma med. Släktingen som satt sju år i franskt fängelse. Parallellt söker Carolina Neurath en förklaring till vem Ingrid egentligen var, med hjälp av dagböcker, farfaderns anteckningar och återberättade episoder från barndomen. Den biografiska romanen tecknar ett porträtt av en kvinna med ett stormigt inre, och om släktens mörka historia.

Bok 8

Där jag kommer ifrån av Theodor Lundgren, Dragomir "Gago" Mrsic

Dragomir Mrsic är skådespelaren som alla känner igen, men kanske inte visste så mycket om, före hans medverkan i ”Stjärnorna på slottet”. I TV-programmet fick tittarna lära känna personen bakom de otäcka rollerna, och fick förstå att han bär på en spännande livshistoria. Nu finns äntligen biografin om Gago, framtagen tillsammans med Theodor Lundgren.

Bok 9

Makt - Lös av Mona Sahlin, Henrik Johnsson

Ljudbok
Köp boken

Hon var sossarnas första kvinnliga partiledare och landets första kvinnliga statsministerkandidat. Mona Sahlin var i politiken i 40 år – och ingen annan partiledare och minister har väl hörts, synts och kommit tillbaka på samma sätt som hon. Men när hon under stort tumult avgick som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism 2016 – efter att hon gjort sig skyldig till osant intygande – var hennes tid vid makten över. Hon jagades av medierna dygnet runt, drog sig undan och blev tyst. Nu kommer boken Makt – Lös som utspelar sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 till idag, med olika nedslag i hennes och socialdemokratins historia.

Bok 10

Hur du lyckas i en vit värld av Siduri Poli

Superentreprenören Siduri Poli utgår från berättelser från sitt eget liv och diskuterar rasism, diskriminering och samhällsfrågor. Hon ger tips och verktyg för att ta sig in i stängda rum och formulerar ett manifest med tio konkreta principer som coachar läsaren till att förverkliga sina idéer. För en sak är säker: Möjligheterna utanför den vita normen är oändliga – och det finns en plats för alla som drömmer om att ”make it big”.

Bok 11

Draken i rummet av Gunilla Von Platen, Malin Roos

Näringslivstoppen Gunilla von Platen berättar sin osannolika historia. Från att vara Günel Anip, flyktingflickan i förorten, till att bli den superentreprenör hon är idag. Hon berättar personligt om sitt liv, karriären och det privata och mörka. Läs om när mamman sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på bästa vännen Veronica. Draken i rummet handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet.

Bok 12

Jag av Elton John

Hösten 2019 släppte Elton John sin första, och enda, officiella självbiografi. En rolig, ärlig och berörande berättelse om och av en av vår tids största artister.

Bok 13

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Inbunden
Köp boken

Folkkär, världsberömd, framgångsrik och hyllad. Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf går bakom bilden av sagotanten och ser på författarens idévärld och inre liv. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.

Bok 14

Min historia av Michelle Obama

Storpocket
Köp boken

En mer imponerande kvinna får man leta efter. Som USA:s första afroamerikanska presidentfru blev Michelle Obama historisk. Hon berättar personligt och nära om barndomen i Chicago, universitetsåren på Princeton, tiden som företagsledare och åren i Vita huset. Med- och motgångar i det privata och offentliga beskrivs på ett ärligt och insiktsfullt sätt.

Bok 15

”Såna som du ska inte va här” av Marika Carlsson

Komikern Marika Carlsson skriver personligt om de händelser som har format henne till den hon är i dag. Hon berättar om hur det är att vara adopterad från Etiopien, att växa upp i en kristen familj, vara fanatisk pingstvän och vilja frälsa hela världen, att vara homofob och sedan bli förälskad i en kvinna. Det är varmt, roligt och berättar en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap. Om modet att både fatta obekväma beslut och att våga ta emot den stora kärleken.

Bok 16

Mannen i skogen av Jens Liljestrand

Storpocket
Köp boken

Jens Liljestrand skildrar Vilhelm Moberg, en av det svenska 1900-talets största diktare, i helfigur. Vilhelm Moberg är kanske mest känd för sina utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina, men han var även en av landets viktigaste opinionsbildare och länge vår mest spelade dramatiker. Mannen i skogen tecknar ett levande och fängslande porträtt av en av våra mest komplexa, kontroversiella och storslagna kulturikoner.

Bok 17

Inifrån av Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra blev Moderaternas partiledare 2015, den första kvinnan i partiets historia. Under sommaren 2017 blev hon den första moderatledaren på över 100 år som tvingades avgå i förtid i stället för att prövas i val.
I Inifrån berättar Anna Kinberg Batra vad som hände, hur hon tänkte och hur det kändes. Det är hennes personliga berättelse om några dramatiska år i svensk politik, om vardagslivet som statsministerkandidat och om ledarskap när allting förändras.

Läs mer: Anna Kinberg Batra om partiledartiden: ”Det blev debatt om hur kvinnlig eller snäll jag var”

Bok 18

Den sista flickan av Nadia Murad

Nadia Murad, som tilldelades Nobels fredspris 2018, berättar om sin tid i fångenskap hos Islamiska staten och flykten därifrån. Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna en skönhetssalong. Men innan hon får chansen att förverkliga drömmarna kommer IS till den lugna byn i norra Irak. Hennes familj mördas brutalt och Nadia, då 21 år gammal, säljs som sexslav till terrorgruppens soldater. Under tre månader utsätts hon för upprepad misshandel och våldtäkt innan hon lyckas fly. Den sista flickan är tung men otroligt viktig läsning om våld, fångenskap och kamp.

Läs mer: Fredspristagaren Nadia Murad såldes som sexslav till IS — vi har träffat henne

Bok 19

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Storpocket
Köp boken

Fatima Bremmer skriver om den banbrytande Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande reporter. Hon var journalisten som wallraffade långt innan begreppet uppfunnits och gjorde det ingen annan vågade. Läs om när hon levde ett halvår med samer, reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men de spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor hade ett högt pris.

Läs också: Fatima Bremmer: ”Ester Blenda Nordström gjorde precis tvärtom – och det är hon värd all respekt för”

Bok 20

Mikael Persbrandt av Carl-Johan Vallgren, Flera Författare

Mikael Persbrandt berättar om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna. Och om de kaotiska åren med missbruk och livet idag. Tips! Skådespelaren har själv läst in ljudboken, det är en alldeles unik lyssningsupplevelse.

”Det här är en av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst.”
Åsa Lindeborg, Aftonbladet

Läs också: 7 författare som själva läser in sina böcker

Bok 21

En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité

Jason ”Timbuktu” Diakité söker sina rötter. Han gräver i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

”När rasismen och rädslan för det främmande accepteras och sedan normaliseras. Ja, då blir Jason Diakités bok inte bara en personlig utvecklingsberättelse. Utan också en uppfriskande syresättning rakt in i den politiska agenda som bygger på en pragmatism som backat så långt från anständighetens gräns att den förvandlats till undfallenhet och ren feghet.”
Göteborgs-Posten

Bok 22

Jag är Zlatan av David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimovic

En enorm succé som få kan ha missat, men alla kanske inte har läst. I Jag är Zlatan Ibrahimovi? ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!