Banbrytande journalister, fotbollsspelare, överlevare och konstnärer. Ibland är de mest spännande berättelserna de från verkligheten.
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2F9789137155944.jpg)
I Medan han lever bröt Elaine Eksvärd tystnaden om hur pappan utnyttjade henne sexuellt under uppväxten. Nu kommer uppföljaren Överlevare där hon skriver om hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen. Hon beskriver hur man kan ta sig vidare, bortom skam och sorg. Det är en bok för den som själv är överlevare, för anhöriga och de som vill förstå dem som blivit sexuellt utnyttjade. Men också en bok för alla med trasig barndom som önskar ett helt vuxenskap.
2. Makt – Lös av Mona Sahlin
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2F9789100175085.jpg)
Hon var sossarnas första kvinnliga partiledare och landets första kvinnliga statsministerkandidat. Mona Sahlin var i politiken i 40 år – och ingen annan partiledare och minister har väl hörts, synts och kommit tillbaka på samma sätt som hon. Men när hon under stort tumult avgick som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism 2016 – efter att hon gjort sig skyldig till osant intygande – var hennes tid vid makten över. Hon jagades av medierna dygnet runt, drog sig undan och blev tyst. Nu kommer boken Makt – Lös som utspelar sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 till idag, med olika nedslag i hennes och socialdemokratins historia.
3. Hur du lyckas i en vit värld av Siduri Poli
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2Fhur-du-lyckas.jpg)
Superentreprenören Siduri Poli utgår från berättelser från sitt eget liv och diskuterar rasism, diskriminering och samhällsfrågor. Hon ger tips och verktyg för att ta sig in i stängda rum och formulerar ett manifest med tio konkreta principer som coachar läsaren till att förverkliga sina idéer. För en sak är säker: Möjligheterna utanför den vita normen är oändliga – och det finns en plats för alla som drömmer om att ”make it big”.
4. Ord och många visor av Sven-Bertil Taube
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2FSvenBertilTaube_Webb_670x750-9.jpg)
Sven-Bertil Taube är en av vår tids stora svenska artister. Vissångare och gitarrist, skådespelare på Dramaten, förste älskare på film, fyrabarnspappa, sjöman, mc-knutte, globetrotter, gentleman och son till ett nationalmonument. I självbiografin Ord och många visor berättar han om sitt liv, från barndomen på Sjösala till de stora scenerna och familjelivet i London.
5. Draken i rummet av Gunilla von Platen och Malin Roos
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2Fdraken-i-rummet.jpg)
Näringslivstoppen Gunilla von Platen berättar sin osannolika historia. Från att vara Günel Anip, flyktingflickan i förorten, till att bli den superentreprenör hon är idag. Hon berättar personligt om sitt liv, karriären och det privata och mörka. Läs om när mamman sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på bästa vännen Veronica. Draken i rummet handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet.
6. Jag av Elton John
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fjag-elton-john.jpg)
7. Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fjag-vill-satta-varlden-i-rorelse.jpg)
Folkkär, världsberömd, framgångsrik och hyllad. Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf går bakom bilden av sagotanten och ser på författarens idévärld och inre liv. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.
8. Otroligt högt och extremt djupt av Annelie Pompe
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fotroligt-hogt-och-extremt-djupt.jpg)
Äventyraren Annelie Pompe pendlar mellan extrema ytterligheter. Hon är nere på havets botten och på jordens högsta topp, 9000 meter över havsytan. I boken Otroligt högt och extremt djupt berättar hon om sina fantastiska äventyr världen över — fridykning i Röda havet, klättring på Mount Everest, simning under is i den bohuslänska fjorden. Det är äventyr fyllda av utmaningar, passion, mod och rädsla.
Köp boken här.
9. Min historia av Michelle Obama
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F10%2Fmin-historia-michelle-obama.jpg)
En mer imponerande kvinna får man leta efter. Som USA:s första afroamerikanska presidentfru blev Michelle Obama historisk. Hon berättar personligt och nära om barndomen i Chicago, universitetsåren på Princeton, tiden som företagsledare och åren i Vita huset. Med- och motgångar i det privata och offentliga beskrivs på ett ärligt och insiktsfullt sätt.
10. ”Såna som du ska inte va här” av Marika Carlsson
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2F9789137151809.jpg)
Komikern Marika Carlsson skriver personligt om de händelser som har format henne till den hon är i dag. Hon berättar om hur det är att vara adopterad från Etiopien, att växa upp i en kristen familj, vara fanatisk pingstvän och vilja frälsa hela världen, att vara homofob och sedan bli förälskad i en kvinna. Det är varmt, roligt och berättar en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap. Om modet att både fatta obekväma beslut och att våga ta emot den stora kärleken.
11. Mannen i skogen av Jens Liljestrand
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F10%2Fmannen-i-skogen-jens-liljestrand.jpg)
Jens Liljestrand skildrar Vilhelm Moberg, en av det svenska 1900-talets största diktare, i helfigur. Vilhelm Moberg är kanske mest känd för sina utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina, men han var även en av landets viktigaste opinionsbildare och länge vår mest spelade dramatiker. Mannen i skogen tecknar ett levande och fängslande porträtt av en av våra mest komplexa, kontroversiella och storslagna kulturikoner.
12. Inifrån av Anna Kinberg Batra
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F11%2F9789100177195.jpg)
Anna Kinberg Batra blev Moderaternas partiledare 2015, den första kvinnan i partiets historia. Under sommaren 2017 blev hon den första moderatledaren på över 100 år som tvingades avgå i förtid i stället för att prövas i val.
I Inifrån berättar Anna Kinberg Batra vad som hände, hur hon tänkte och hur det kändes. Det är hennes personliga berättelse om några dramatiska år i svensk politik, om vardagslivet som statsministerkandidat och om ledarskap när allting förändras.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Anna Kinberg Batra om partiledartiden: ”Det blev debatt om hur kvinnlig eller snäll jag var”
13. Den sista flickan av Nadia Murad
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F10%2Fden-sista-flickan.jpg)
Nadia Murad, som tilldelades Nobels fredspris 2018, berättar om sin tid i fångenskap hos Islamiska staten och flykten därifrån. Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna en skönhetssalong. Men innan hon får chansen att förverkliga drömmarna kommer IS till den lugna byn i norra Irak. Hennes familj mördas brutalt och Nadia, då 21 år gammal, säljs som sexslav till terrorgruppens soldater. Under tre månader utsätts hon för upprepad misshandel och våldtäkt innan hon lyckas fly. Den sista flickan är tung men otroligt viktig läsning om våld, fångenskap och kamp.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Fredspristagaren Nadia Murad såldes som sexslav till IS — vi har träffat henne
14. Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F12%2F9789137143743.jpg)
Fatima Bremmer skriver om den banbrytande Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande reporter. Hon var journalisten som wallraffade långt innan begreppet uppfunnits och gjorde det ingen annan vågade. Läs om när hon levde ett halvår med samer, reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men de spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor hade ett högt pris.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs också: Fatima Bremmer: ”Ester Blenda Nordström gjorde precis tvärtom – och det är hon värd all respekt för”
15. Mikael Persbrandt: Så som jag minns det av Carl-Johan Vallgren
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fmikael-persbrandt-sa-som-jag-minns-det.jpg)
Mikael Persbrandt berättar om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna. Och om de kaotiska åren med missbruk och livet idag. Tips! Skådespelaren har själv läst in ljudboken, det är en alldeles unik lyssningsupplevelse.
”Det här är en av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst.”
Åsa Lindeborg, Aftonbladet
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs också: 7 författare som själva läser in sina böcker
16. En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fen-droppe-till-midnatt.jpg)
Jason ”Timbuktu” Diakité söker sina rötter. Han gräver i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.
”När rasismen och rädslan för det främmande accepteras och sedan normaliseras. Ja, då blir Jason Diakités bok inte bara en personlig utvecklingsberättelse. Utan också en uppfriskande syresättning rakt in i den politiska agenda som bygger på en pragmatism som backat så långt från anständighetens gräns att den förvandlats till undfallenhet och ren feghet.”
Göteborgs-Posten
17. Basquiats änka av Jennifer Clement
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fbasquiats-anka.jpg)
Jean-Michel Basquiat var en av 1980-talets mest inflytelserika konstnärer. Han tog in graffitin i gallerierna och anses vara den första svarte konstnären som blev en superstjärna. Suzanne Mallouk levde med honom. Hon såg passionen på nära håll, men även drogerna och det förfall som hans livsstil förde med sig. Han dog av en överdos bara 27 år gammal. Författaren Jennifer Clement rörde sig i samma kretsar och har skrivit en drabbande och poetisk memoar om Basquiat och hans änka.
Köp boken här.
18. Karin Boye av Margit Abenius
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fkarin-boye.jpg)
Med böcker som Moln, Kallocain och De sju dödssynderna räknas Karin Boye till de viktigaste författarna i vår moderna litteratur. Margit Abenius stora biografi ger en inträngande och levande studie över hennes författarskap och liv. Vi får också inblickar i författarkretsar i tjugotalets Uppsala, i grupperna kring tidskrifterna Spektrum och Clarté, i den hektiska tillvaron i Berlin kort före Hitler och i den intellektuella motståndsrörelsen i Sverige under världskrigets mörkaste år.
Köp boken här.
Läs mer: Insikten som vänder upp och ner på Karin Boyes kärleksdikter
19. Vild: en vandring till mig själv av Cheryl Strayed
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2Fvild.jpg)
Cheryl Strayed är 22 år gammal när hennes liv rasar samman. Hennes mamma insjuknar i cancer och går hastigt bort. Resten av familjen splittras och tappar kontakten. Cheryl flyr vardagen och sin man och fastnar i en nedåtgående spiral av otrohetsaffärer och droger. Äktenskapet kraschar och på några år har hon förlorat allt, allra mest tron på sig själv. Hon bestämmer sig för att lämna allt och ensam ge sig ut på en tre månader lång vandring från Mexiko till den kanadensiska gränsen. Leden heter Pacific Crest Trail och är inget för amatörer. Ensam går Cheryl genom snö och öknar, i för trånga kängor och med en för tung ryggsäck. Vandringen bryter ned henne, gör henne starkare och slutligen hel igen. Vild filmatiserades 2014 med Reese Witherspoon i huvudrollen, en roll hon vann en Oscar för.
Köp boken här.
20.Jag är Zlatan av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic
/https%3A%2F%2Fwww.selmastories.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2Fjag-ar-zlatan.jpg)
En enorm succé som få kan ha missat, men alla kanske inte har läst. I Jag är Zlatan Ibrahimović ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.