11 fiktiva bokvärldar att försvinna in i
Boktips

11 fiktiva bokvärldar att försvinna in i

Finns det något bättre sätt att fly vardagen en stund än genom att utforska nya fiktiva världar? Här listar vi elva älskvärda platser i böcker som vi önskar att vi kunde besöka.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 13 juli 2022

Finns det något bättre sätt att fly vardagen en stund än genom att utforska nya fiktiva världar? Här listar vi elva älskvärda platser i böcker som vi önskar att vi kunde besöka.

Bok 1

Midgård (Sagan om ringen)

Midgård är en sagolik värld där magin både syns och hörs i varje liten detalj, fylld med magnifika varelser, var och en med sin egen kultur och historia. En plats i Midgård som särskilt fångar våra hjärtan är The Shire/Fylke – med sina vackra vyer, gröna kullar och mysiga Hobbit-hem. För att inte tala om dess invånare.

 

Bok 2

Sjumilaskogen (Berättelserna om Nalle Puh)

I Sjumilaskogen bjuder den håningsälskande björnen Nalle Puh och hans vänner på massor av humor, värme och kloka ord. Det är ett sagoland där man alltid möts av vänskap, vänlighet, acceptans och fantasi.

Missa inte! Kloka citat från Nalle Puh som får dig att tänka efter

Bok 3

Hogwarts skola för häxkonster och trolldom (Harry Potter)

Väntar du också på ditt brev från Hogwarts? Denna förtrollande värld med häxor och trollkarlar, thestraler och sprängstjärtskrabbor, har blivit en viktig del av många människors liv och en plats som vi gärna återvänder till… om och om igen.

 

Bok 4

Mumindalen (Berättelserna om Mumintrollet)

Mumindalen är inte en genomsnäll värld. Det finns mörker, kyla, ondska, svårmod och sorg. Men där finns också ljuset som balanserar upp, och den absoluta tryggheten och kärleken som gör att alla till slut landar mjukt. Och dessutom är Mumindalen magisk. Vem behöver inte ett litet moln att flyga på?

Bok 5

Ingary (Det levande slottet)

I landet Ingary finns hattbutiken i Market Chipping, den kungliga huvudstaden Kingsbury och kuststaden Porthaven, men bäst av allt är förstås Howls magiska, flygande slott. Och även om vi älskar Studio Ghiblis animerade version, slår inget den ursprungliga berättelsen av Diana Wynne Jones.

Bok 6

Narnia (Berättelser från Narnia)

Hur många barn (och vuxna) har inte drömt om att ramla genom ett klädskåp och in i det magiska Narnia – en värld befolkad med pratande djur och mytiska varelser. Och vem vill inte ha vänner som faunen Tumnus, lejonet Aslan och herr- och fru Bäver.

 

Bok 7

Stardust av Neil Gaiman

Intill den lilla engelska landsbygdsorten Wall finns en hög mur som skiljer invånarna från det magsika Älvalandet. Där blandas sagor, myter och legender, till en upplevelse utöver det vanliga.

Bok 8

Alice i Underlandet av Lewis Carroll

Inbunden
Köp boken

Underlandet – en plats där saker och ting inte är vad de verkar vara, och som är bebodd av alla möjliga men ändå minnesvärda surrealistiska karaktärer. Allt från den galna hattmakaren till och marsharen till den vattenpiparökande blå larven och en falsk sköldpadda. En sak är säker, i Underlandet blir det aldrig tråkigt, men låt oss hoppas att vi får behålla våra huvuden…

Bok 9

Velaris (Ett hov av dimma och vrede)

Velaris är en av städerna från Sarah J. Maas älskade serie Ett hov av taggar och rosor som nu syns överallt på TikTok, och den plats som vi helst av allt vill besöka i riket Prythian. Staden beskrivs inte bara som vacker, utan har också många underbara butiker, restauranger och sevärdheter (inklusive feerna som lever där).

Läs också: Böcker som trendar på BookTok

 

Bok 10

Landet Ingenstans (Peter Pan)

Var ärlig nu: hur många gångar har du drömt om att fly vuxenlivets ansvar och bli en bekymmerslös ungdom igen? I J.M. Barries barnboksklassiker hittar vi Landet Ingenstans/Landet Aldrignågonsin/Neverland, en plats där barn inte växer upp, som är fylld med älvor och pirater att skoja med.

Bok 11

Nangilima (Bröderna Lejonhjärta)

Hur mycket vi än älskar Nangijala, ett land där man kan få vara med om äventyr från morgon till kväll och på nätterna också, så drömmer vi oss bort till Nangilima. Där finns ingen Katla, Ingen Tengil. Ingen tyranni eller förräderi. I Nangilima kan ingen dö, där finns ingen ondska och alla invånarna lever i harmoni.

 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!