Foto: Shutterstock 7 böcker av iranska kvinnor som finns på svenska
Boktips

7 böcker av iranska kvinnor som finns på svenska

Vi tipsar om sju böcker av iranska och svenskiranska kvinnliga författare - en av dem är fredaspristagaren Narges Mohammadi.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 18 juli 2023

Vi tipsar om sju böcker av iranska och svenskiranska kvinnliga författare - en av dem är fredaspristagaren Narges Mohammadi.

Bok 1

Vit tortyr av Narges Mohammadi

I Vit Tortyr, skriven av den iranska människorättsaktivisten och fredspristagaren Narges Mohammadi, får vi en rå inblick i isoleringscellens skuggvärld genom ögonen på fjorton kvinnor, inklusive Mohammadi själv. Dessa kvinnor, arresterade för sina åsikter och engagemang, vittnar om orättvisa, förtryck och tortyr inom Irans fängelsessystem. Mohammadi baserar sin bok på personliga intervjuer med medfångar hon mötte under sina åtta år i fängelse. Trots den mörka verkligheten de beskriver, lyser hoppet genom berättelserna.

Översättning: Reza Talebi

Bok 2

Persepolis av Marjane Satrapi

Marjane Satrapis Persepolis är en mästerlig serie som skildrar hennes ungdom under Irans revolution. I den första delen bevittnar vi flickan Marjis kamp med politik och identitet i ett tumultartat Iran, vilket leder till hennes exil till Wien. I den andra delen fortsätter Marjis berättelse, där hon brottas med sitt liv i exil och den ständiga längtan hem. Med humor och skärpa belyser Satrapi Irans komplexa historia, och med tanke på de nyliga protesterna efter Jina Mahsa Aminis tragiska död 2022, förblir Persepolis häpnadsväckande relevant och ger en ovärderlig inblick i modern iransk historia.

Översättning: Gabriella Theiler

Bok 3

Min hand i min av Atefeh Sebdani

Kartonnage
Köp boken

Atefeh Sebdani är bara fem år gammal när hon och hennes bröder rycks ifrån deras mamma och smugglas bort till Europa från Iran. Deras föräldrar kvarblir i ett iranskt motståndsrörelsens militärläger, där de kämpar som soldater. Min hand i min är en gripande skildring av Atefehs uppväxt, där hon som barn tvingas förlita sig på sig själv, och där samhället alltför ofta misslyckas med att se och hjälpa det utsatta barnet. Det är också berättelsen om en stark vilja som med mod lyckas bryta sig loss och frigöra sig.

Bok 4

Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde

Nahid och Masood är 18 år gamla när de träffas i Teheran. När revolutionen kommer smyger de runt i staden och delar ut flygblad. De riskerar allt, men det är samtidigt roligt, kittlande och spännande. En dag blir en demonstration långt med våldsam och allvarlig än vad de kunnat föreställa sig. Nahid och Masood flyr med sin dotter till Sverige och försöker bygga ett nytt liv. 30 år senare får Nahid ett sjukdomsbesked som hon möter med ilska. Ilska över hur livet blev, det som inte blev, det ständiga kampen och förlusten. Det var vi är en roman full av kraft, vrede och livsglädje som greppar tag i läsaren från första sidan.

Bok 5

Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari

Familjen Irandoust har lämnat Iran för Sverige, och mötet med det nya landet och dess invånare är inte alltid smärtfritt. Men med envishet och en positiv inställning går allt. Hoppas de. Marjaneh Bakhtiari skildrar familjen och deras vänner med humor, ironi och sympati och riktar strålkastarljuset mot både ”gammalsvenskar” och ”nysvenskar”. För vem gör rätt och vem gör fel? Är det kanske ändå lika långt från Glumslöv till Malmö som från Malmö till Teheran? Finns det egentligen något politiskt korrekt beteende, eller står vi alla trots vår goda vilja hela tiden med båda fötterna i klaveret? Och finns det kanske något sätt att trots våra olikheter mötas på lika villkor?

Bok 6

Jakarandaträdets barn av Sahar Delijani

I Teherans ökända kvinnofängelse Evin föds Neda. Bara några månader senare tas flickan från sin mor. Omid är tre år gammal när han ser sina föräldrar föras bort av militärpoliser. Sheida får tjugo år efter faderns försvinnande reda på att han har avrättats. Nedas, Omids och Sheidas öden är några av flera skickligt sammanvävda historier om mödrar, fäder, barn och älskande, som lever i Iran mellan 1983 och 2011. Sahar Delijani skriver om människor som trots en ohygglig historia aldrig ger upp hoppet. En berättelse om revolutionens barn, de som bär ärren av det förflutna men förenas i drömmen om frihet och rättvisa.

Bok 7

Tillbaka till Iran av Azar Mahloujian

Ett självbiografiskt resereportage om Azar Mahloujian som efter 19 års exil i Sverige återvänder till Iran. 1982 flydde hon från jobb, familj och postrevolutionens Iran. Nu återvänder hon till hemlandet, med rädsla för sitt eget liv men med ett tvingande behov av att med egna ögon se hemlandets förändring. De 19 åren i Sverige har inte bara förändrat Azar, utan även Iran och hela Mellanöstern. Azar besöker familj och vänner och berättar med humor och värme om det stillsamma uppror hon ser. Ett vardagsmotstånd som växer sig allt starkare och sakta urholkar de religiösa ledarnas maktställning.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer