Korsordslexikon och hembakade bullar: Din guide till Grandmacore
Boktips

Korsordslexikon och hembakade bullar: Din guide till Grandmacore

Älskar du att sticka dina egna kläder, baka småkakor och att ha 50-talsmusik i hörlurarna medan du strosar omkring i gamla bokhandlar eller antikaffärer? Då är Grandmacore något för dig.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 17 oktober 2022

Älskar du att sticka dina egna kläder, baka småkakor och att ha 50-talsmusik i hörlurarna medan du strosar omkring i gamla bokhandlar eller antikaffärer? Då är Grandmacore något för dig.

Vad är Grandmacore?

Bara av att läsa namnet kan du förmodligen gissa vad denna etstik och subkultur romantiserar. Grandmacore hittar sitt hem i böcker som Fatima Bremmers De sista tanterna och Elsa Beskows sagor om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, och handlar om att efterlikna den enkla och rofyllda livsstil som våra föräldrar eller far- och morföräldrar lever eller en gång levt. Tänk stickade ullkoftor, hembakade bullar, nybryggt kaffe i en gammeldags kanna och Da Capo som spelas på radio i bakgrunden. Intressen som stickning, virkning, sömnad, bakning, långa promenader, pussel, korsord, matlagning, läsa bra böcker, trädgårdsarbete, blomsterarrangemang och att strosa omkring i antikaffärer hör hemma här.

 

@abigailjaninei am ready to ?retire? #grandmacore? I Wished On The Moon – Billie Holiday

 

Grandmacore går hand-i-hand med Cottagecore – en estetik som har dominerat på sociala medier den senaste tiden. Båda kan användas som en flykt från digitaliseringen, till en mer fridfull livsstil, men medan Cottagecore fokuserar mer på att leva i harmoni med naturen, handlar Grandmacore snarare handlar om att skapa den myskänsla och trygghet som flera av oss känner när vi kommer in i en far- eller morförälders hem.

Läs också: En enkel guide till Cottagecore

Korsordslexikon och hembakade bullar: Din guide till Grandmacore

Sno stilen:

Handstickade tröjor och koftor, vintageklänningar, förkläden, långa kjolar, tofflor och långa nattlinnen i bomull eller flanell. Mjuka och bekväma tyger. Gammaldags blomstermönster och textilier. Grandmacore handlar om att återskapa den stereotypa ”mormor-stilen” och om du vill gå steget längre kan du alltid lära dig att sticka och skapa dina egna kläder från grunden.

Men som med alla estetiska trender blir Grandmacore-stilen som allra bäst om du använder den som inspiration och lägger till din egen touch.

Källa: @noirnicheche på Instagram

Källa: @noirnicheche på Instagram

Böcker i Grandmacore-anda

Här är böckerna som du borde läsa om du vill komma i riktig Grandmacore-stämning.

Bok 1

Koftor av Maja Karlsson

Inbunden
Köp boken

Stickdesignern Maja Karlssons bok Koftor innehåller mönster för 20 vackra och sköna yllekoftor. Från fluffiga sommarkoftor till varma vinterkoftor – här finns något för alla. Boken har dessutom en pedagogisk stickskola för olika konstruktions- och teknikmoment.

Bok 2

De sista tanterna av Fatima Bremmer, Magnus Wennman

Lär känna tanten! Hon som lägger upp håret på papiljotter, som bakar sina egna kakor, som aldrig skulle sätta på sig ett par jeans men gärna en rockklänning med knäppning i ryggen. I De sista tanterna har Fatima Bremmer och fotograf Magnus Wennman klivit in i tanternas värld. Boken tar upp ämnen som husmorsideal och familjepolitik, ger bakgrund till tanternas karakteristiska inredning, frisyr, klädstil och fritidsintressen och blickar framåt till dagens hemmafrutrend och tantinspirerade mode.

Bok 3

Tistelhonung av Sara Paborn

Tistelhonung är en berättelse om vänskapen mellan två kvinnor, som sträcker sig över generationer. Sommar 1955 har Veronika sitt livs första romans med konststudenten Bo. Många år senare befinner sig livscoachen Ebba hos en 80-årig gammal dam för att skriva en artikel om en livslång kärlek. Men den gamla damen har en annan historia att berätta. Nämligen om den kärlek som än idag är försvunnen.

Bok 4

Sagor om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin av Elsa Beskow

I över ett århundrade har Elsa Beskows bilder och berättelser förtrollat barn och vuxna. Bilderna kan räknas till den svenska kulturskatten. De berättar inte bara magiska sagor utan är också tidsdokument från ett Sverige i början av nittonhundratalet. De här fem berättelserna om Petter och Lotta som flyttar in hos Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin fick Elsa Beskow inspiration till ifrån sina egna släktingar.

Bok 5

Supertanten av Elin Ek

I den här boken möter du en hel arsenal av tanter, människor som alla förenas i en strävan efter ett bättre samhälle där en hemlagad mazarin går före tio pastellfärgade macarons, där hållbarhet går före slit-och-släng. Elin Ek berättar personligt och initierat om tanter som inspirerat henne, om sådant som hon fått av tanter, lärt av tanter eller beundrat tanter för. Praktiska tips om hur du får fåglarna att trivas utanför ditt fönster och hur du plockar det bästa ur allemansrätten, varvas med pålitliga huskurer och det bästa ur tanternas receptsamling.

Boken kan finnas på antikvariat eller bibliotek.

Bok 6

Goda rån är dyra av Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundbergs böcker om pensionärsligan med Märtha i spetsen har gjort succé över hela världen – och nu är de tillbaka! Efter en dråplig stöldkupp i Stockholm blir polisen misstänksamma och pensionärerna flyr ut på landet. Under resan gör de nedslående upptäckter. Matöppet har stängt – för gott. Bensinmacken är nedlagd. Och internetuppkopplingen funkar inte. Snabbt organiseras Operation Rädda Landsbygden – med civil olydnad på dagordningen. Dessutom arrangeras spökvandringar, kobingo och andra svindlande aktiviteter som ska locka folk och jobb till landsbygden.

Bok 7

Vacker trädgård året om av Ellen Forsström

Inbunden
Köp boken

I Sverige blomstrar det från maj till augusti men resten av året ligger trädgårdarna öde. Den här boken hjälper dig att njuta av trädgården hela året, oavsett om du har en radhustäppa eller stor villaträdgård.

Bok 8

Kampen för Kafé Krut av Sara Wadell

Kartonnage
Köp boken

Kampen för Kafé Krut är en lästräningsbok för vuxna. Här får vi följa Rut som driver ett litet kafé i stadens centrum. Kaféet har funnits i släkten i generationer och är Ruts stolthet. Men plötsligt ska centrumet moderniseras. Entreprenörer och krögare står på kö för att öppna nya, trendiga ställen. Snart är Rut den enda kvar från gamla tider med ett kafé som varken bytt inredning eller meny på över tjugofem år. När Rut tappar fler och fler kunder och dessutom hotas med att bli utsparkad från lokalen får hon först panik. Finns det en risk att hon förlorar sitt älskade kafé?

Bok 9

Korsordslexikon, 13:e omarbetade utgåvan

Kartonnage
159 kr
Köp boken

Den oumbärliga boken för alla korsordslösare! Över 60 000 synonymer, ämnesord och nyord! Dessutom typiska korsordsord och nya korsordsfakta – unikt för denna bok. Allt utvalt av experter på att konstruera korsord.

En sida till? Fortsätt läs!