En enkel guide till Cottagecore
Boktips

En enkel guide till Cottagecore

Har du någonsin drömt om att flytta till en liten stuga ute på landet där du kan baka ditt eget bröd, plocka vildblommor och läsa Louisa May Alcotts ”Unga kvinnor” på en picknickfilt i gräset? Då är Cottagecore något för dig.

Av: Linnea Ivares
Publicerad: 09 februari 2023

Har du någonsin drömt om att flytta till en liten stuga ute på landet där du kan baka ditt eget bröd, plocka vildblommor och läsa Louisa May Alcotts ”Unga kvinnor” på en picknickfilt i gräset? Då är Cottagecore något för dig.

Vad är Cottagecore?

Det finns en estetik som har dominerat på sociala medier den senaste tiden, där människor poserar i idylliska landsbygdsmiljöer, där linne doftande tvätt hänger ute för att torka i vackra trädgårdar och där grenar och torkade blommor används som dekor. Vi kan berätta att det finns ett namn för detta: Cottagecore. 

Denna charmiga estetik och subkultur romantiserar livet på landet och hittar ett hem i böcker som Unga kvinnor och Den hemliga trädgården. Det är en Elsa Beskow-illustration som vaknat till liv – en livsstil som uppmanar oss att leva ett enklare liv i harmoni med naturen.

Läs också: Dark Academia – genren som innehåller alla de bästa böckerna

En enkel guide till Cottagecore

En flykt från det digitala

Många ser Cottagecore som en flykt från digitaliseringen, till en mer fridfull livsstil. Här finns det inga mobiltelefoner som ständigt plingar för att få din uppmärksamhet och inga brådskande e-postmeddelanden. Föreställ dig istället att du bor i en liten stuga i skogen där du bakar ditt eget bröd, odlar din egen mat, syr dina egna kläder och interagerar med djuren som lever omkring dig. Där du gör goda pajer med bären som du just plockat från naturen utanför din dörr. Cottagecore påminner oss om att sakta ner och och bjuder in oss i en värld full av blomstrande ängar, hantverk och hemlagad sylt.


		
En enkel guide till Cottagecore

Sno stilen

Prärieklänningar, vintagekläder och stråhattar… Cottagecore-stilen hämtar mycket inspiration från början till mitten av 1900-talet. Tänk naturligt, hållbart och enkelt – varma och neutrala toner. Mjuka tyger, linne, stickat, spets, snörning, broderier och puffärmar. Mönster som ränder, rutor och mjuka blommor är aldrig fel.

Men som med alla estetiska trender blir Cottagecore-stilen som allra bäst om du använder den som inspiration och lägger till din egen touch.

Källa: @wistfulwondrs på Instagram

Källa: @wistfulwondrs på Instagram

13 böcker i äkta Cottagecore-anda

Här är böckerna som du borde läsa om du vill komma i riktig Cottagecore-stämning.

Bok 1

Unga kvinnor av Louisa May Alcott

Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade. Men som Jo säger: – Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor ..

Bok 2

Den hemliga trädgården av Frances Hodgson-Burnett

Inbunden
Köp boken

En nyckel och en hemlig trädgård blir början på ett stort äventyr i Frances Hodgson-Burnetts kultförklarade klassiker. När tioåriga Mary Lennox förlorar båda sina föräldrar i en koleraepidemi skickas hon från Indien till sin farbrors ensliga hem i England. När hon lär känna en kusin som hon inte visste fanns och finner nyckeln till en trädgård som varit låst i tio år förändras allt. Trädgården öppnar en förtrollad värld som kommer att förändra både henne själv och allt hon känner till.

Bok 3

Självhushållning på Djupadal av Gustav Mandelmann, Marie Mandelmann

Självhushållning på Djupadal är en handbok för alla som drömmer om att odla och ha djur, som kanske redan har en gård eller bara lockas av ett liv bortom storskaligheten. Det är på samma gång en personlig betraktelse och en användbar och faktaspäckad bok – baserad på Gustav och Marie Mandelmanns kunskaper och erfarenheter – om allt som finns att göra på en liten gård från tidiga våren till djupa vintern.

Bok 4

Koftor av Maja Karlsson

Inbunden
Köp boken

Suktar du efter en fluffig sommardröm till kofta? Eller en vinterkofta varm som en famn att krypa in i? Med hjälp av bokens vackra bildmaterial hittar du lätt de projekten, och många till. För här finns koftorna för alla årstider.

Bok 5

Vild iris av Louise Glück

För Vild iris belönades Louise Glück med Pulitzerpriset och det är en diktsamling som är tydlig i sin visionära poetik, uppdelad i tre delar och tre röster: trädgårdens blommor, den poetiska trädgårdsmästaren och trädgårdens allvetande metafysiska gud. Alla med direkta och krävande röster som fruktar döden såväl som livet och dess förgänglighet.

Bok 6

Böckerna om Pelle Kanin av Bellatrix Potter

För över 100 år sedan skapade Beatrix Potter sin älskade Pelle Kanin som blev en klassiker i bilderboksvärlden. Barn över hela världen känner till de klassiska berättelserna om Pelle Kanin och hans liv i trädgården, som också levt vidare i tv-produktioner, musikaler, filmer och balett.

Bok 7

Lyckan i det lilla av Carina Nunstedt, Ernst Kirchsteiger

I Lyckan i det lilla berättar den folkkära tv-personligheten Ernst Kirchsteiger om hur vi kan finna mer lycka i vardagen. Med berättelser ur sitt eget liv delar han med sig av både ljus och mörker och ger sin syn på hur man skapar plats för mer kärlek, närvaro, lugn och lycka. Det är en modern tankebok som får oss att reflektera över de val vi gör och hur vi lever våra liv.

Bok 8

Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery

Barnboksklassikern Anne på Grönkulla har älskats av generationer av läsare sedan den utkom första gången i början av 1900-talet. Det handlar om föräldralösa Anne som flyttats mellan olika familjer och barnhem när hon äntligen hamnar på vad som verkar vara ett drömhem — Grönkulla. Egentligen hade det äldre syskonparet Marilla och Matthew skickat efter en pojke, men de tar ändå in Anne. Böckerna följer Annes uppväxt från att hon är elva år.

Bok 9

Elsas husdröm av Elsa Billgrens

Efter ett år präglat av livsomvälvande förändringar och utmaningar bestämde sig Elsa Billgren tillsammans med sin familj för att köpa ett sommarhus i behov av upprustning på Gotland. Inför sina tusentals följare markerade det starten på en resa kantad av både inre och yttre förändring. Med en blandning av självutlämnande reflektioner och handfasta tips och råd är Elsas husdröm en bok som passar alla.

Bok 10

När stormen kom av Rosamunde Pilcher

På sin dödsbädd berättar Rebeccas mamma för första gången om det förflutna. Om varför hon för alltid lämnade sin familj och den vackra lantegendomen i Cornwall. Rebecca bestämmer sig för att bege sig dit, och upptäcker ett fantastiskt hus, ljuvligt inbäddat i ett böljande landskap. Men Rebecca hinner knappt sätta sin fot på Boscarva förrän hon inser att saker och ting inte står rätt till.

Bok 11

Bröd, bröd, bröd av Martin Johansson

Få saker sprider samma välbefinnande som doften och smaken av nygräddat bröd. Är det dessutom du som har bakat brödet själv så känner du garanterat dubbel tillfredsställelse. I Bröd, bröd, bröd ger Martin Johansson dig alla recept, råd och genvägar du behöver för att baka ett makalöst gott bröd i din hemmaugn.

Bok 12

En välbevarad hemlighet av Kate Morton

En sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till ett brott i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken. Som vuxen bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Plågad av minnena från den där dagen för femtio år sedan, återvänder hon till föräldrahemmet.

Bok 13

Blomsterfesten i täppan av Elsa Beskow

En sida till? Fortsätt läs!