En guide till Dark academia - mörker och drama i universitetsmiljö
Boktips

En guide till Dark academia - mörker och drama i universitetsmiljö

Är du en av dem som älskade Donna Tartts Den hemliga historien eller Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde? Då är Dark academia något för dig. Idag tilltalar den nya subkulturen människor i alla åldrar.

Av: Linnea Ivares
Publicerad: 12 oktober 2023

Är du en av dem som älskade Donna Tartts Den hemliga historien eller Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde? Då är Dark academia något för dig. Idag tilltalar den nya subkulturen människor i alla åldrar.

Vad är Dark academia?

Under pandemin har Dark academia blivit en stor internettrend världen över. Sociala plattformar som Tumblr och Instagram är fyllda med foton och videor relaterade till Dark academia, men det är på TikTok som det fått ett rejält uppsving under 2020. Där har hashtagen #darkacademia fått upp mot 180 miljoner visningar.

Dark academia är en subkultur, genre och estetik som hittar ett hem i böcker som Den hemliga historien och filmer som Döda poeters sällskap. Det hämtar sin inspiration från det akademiska livet och romantiserar bilden av att läsa klassiker och historia, läsa poesi, gå till kaféer och bokaffärer, skriva handskrivna brev, studera med levande ljus, lyssna på klassisk musik, spendera timmar på bibliotek och museer och att vara en del av hemliga sällskap. Addera lite mord och brott till detta – så har du Dark academia.

Sno stilen

En typisk Dark academia-look kan beskrivas som ”akademisk med en gotisk twist”; tänk engelskt campus under 1800- och 1900-talet. Yllekoftor, rutiga kjolar, kashmirtröjor, tweed blazers, läderryggsäckar och brogues. Jordnära neutrala färger som brun, grå och svart. Men som med alla estetiska trender blir Dark Academia-stilen som allra bäst om du använder den som inspiration och lägger till din egen touch.

Den trendiga subkulturen gör det akademiska livet tillgängligt för alla och ger vem som helst möjligheten att återvända till skolans estetiska miljöer.

Från @claerio på Twitter

Från @claerio på Twitter

11 böcker i Dark academia-anda

Akademiska miljöer, kultur, litteratur och filosofi – blandat med mord och brott. Här är böckerna som du borde läsa om du är nyfiken på Dark academia.

Bok 1

Den hemliga historien av Donna Tartt

Den hemliga historien är troligen den mest omtalade boken inom genren och betraktas i princip som en guidebok till Dark Academia.

När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.

Översättare: Nille Lindgren

Bok 2

Höken sjunger om död av Johan Tralau

Sebastian Grimner, en sörjande änkeman, upptäcker en doktorand livlös i en Uppsalafontän. Det inleder en osäker mordutredning ledd av kriminalinspektör Erika Lönnroth. Deras sökande efter sanningen avslöjar en koppling till 1600-talets vetenskapsman Olof Rudbeck och drar dem djupare in i en virvel av konspirationer, där urgamla hemliga sällskap verkar ha återuppväckt makabra ritualer. Med varje nytt offer i akademins korridorer, intensifieras deras jakt på en skugglik mördare.

Bok 3

Ett ärligt liv av Joakim Zander

Inbunden
Köp boken

Den filosofiska frågan om varför vi finner oss i våra liv väcks i Joakim Zanders laddade och mörka spänningsroman som utspelar sig i de akademiska kretsarna i universitetsstaden Lund. En ung, vilsen juridikstudent som är trött både på sitt eget inrutade liv och på de överklass-studenter han delar bostad med möte en kvinna som introducerar honom för sina excentriska vänner. De äter och dricker och diskuterar hela nätterna och deras liv bygger på radikala och spännande ideal – men också på lögner och stora risker. När han väl upptäcker vad han har dragits in i är det redan för sent att ta sig ur.

Bok 4

Skolan av Karin Wik

En internatskola i skogen, mörka hemligheter och suggestiv stämning – Karin Wiks debutroman Skolan skriker Dark Academia! Två elever mördade på den prestigefyllda internatskolan Axelsons. Ida Rossi, en före detta elev som nu är krimreporter, skickas mot sin vilja tillbaka till den isolerade internatskolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan, där traditioner och lojalitet är viktigaste än allt annat, möts hon av tystnad och misstänksamhet. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri.

Bok 5

Samlade verk av Lydia Sandgren

Inbunden
Köp boken

Vi är säkra på att om du tyckte om Den hemliga historien kommer du sluka även denna bok. Lydia Sandgren har fått med allt från den akademiska miljön till den destruktiva vänskapen. I denna debutroman får vi följa två historier. Det är Rakel och Martin som försöker ta sig igenom vardagen med Cecilias ansikte var de än vänder sig. Men det är också Göteborg på 80-talet. Där vi får följa två unga killar som drömmar om att skapa konst, Gustav och Martin.

Läs också: Lydia Sandgrens ”Samlade verk” tokhyllas av recensenter

Bok 6

Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde

Dorian Grays porträtt är Oscar Wildes mest kända berättelse och ett måste om du är gillar Dark Academia. Denna klassikern handlar om den unga Dorian som väljer att offra sin själ för evig ungdom. Det är ett tidlöst porträtt av en människas inre och yttre resa som är lika aktuell idag som då.

Översättare: Astrid Borger

Missa inte! 17 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

Bok 7

En hemlig plats av Tana French

Denna bok har inte bara den akademiska miljön utan också ett brott som ska utredas. Christopher Harper hittades död innanför murarna på flickinternatet St Kilda’s. Han gick på pojkinternatet i närheten. Det har gått ett år sedan dess när en av flickorna från St Kilda’s dyker upp på polisstationen med ett foto i handen. Hon har hittat bilden på skolans anslagstavla. Fotot föreställer en bild av Christopher med texten ”Jag vet vem som dödade honom”. Hennes upptäckt ger nytt liv åt fallet och det udda paret kriminalpoliser, Moran och Conway, tar sig an fallet.

Översättare: Klara Lindell

Bok 8

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

Som enda överlevande efter ett blodigt morddrama, får Alex vid sjukhussängen plötsligt en andra chans: Att börja studera vid Yale, med alla avgifter betalda. När Alex anländer till skolan får hon i uppgift att bli övervakare av universitetets åtta hemliga sällskap och tanken är att Alex ska bli upplärd av sin handledare, Darlington. Men när en ung kvinna hittas död på universitetsområdet har Darlington försvunnit i ett mörkt hål, och Alex står ensam kvar.

Översättare: Sabina Söderlund

Bok 9

Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell

Min mörka Vanessa är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.

Översättare: Emö Malmberg

Bok 10

Steglitsan av Donna Tartt

Theo Decker överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida.

Översättare: Rose-Marie Nielsen

Bok 11

Ondskan av Jan Guillou

Erik är van att få stryk. Hans farsa slår honom varje dag. I plugget är Erik ledare för ett gäng som begår brott. När gänget åker fast måste Erik börja i internatskolan Stjärnsberg. Och här är våldet värre än hemma, mycket värre. Ondskan är en fruktansvärd bok om våld och grymhet.

Läs också: Bland rikedom och dekadens – 10 romaner i överklassmiljö

Bok 12

Never let me go av Kazuo Ishiguro

Storpocket
Köp boken

Kathy, Tommy och Ruth växte upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. De fostrades till att tro att de var speciella och att deras hälsa var viktig, inte bara för dem själva utan även för samhället. När Kathy i 30-årsåldern tänker tillbaka på sin uppväxt börjar hon minnas saker och när minnesbilderna fogas samman går sanningen så sakteliga upp för henne.

Översättare: Rose-Marie Nielsen

En sida till? Fortsätt läs!