9 hjärtevärmande klassiker som gör dig glad
Boktips

9 hjärtevärmande klassiker som gör dig glad

Från Louisa May Alcott till Tove Jansson och Astrid Lindgren. Här listar vi nio bokklassiker som är fyllda med kärlek och värme, och som garanterat kommer att lämna dig med ett stort leende på läpparna.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 oktober 2022

Från Louisa May Alcott till Tove Jansson och Astrid Lindgren. Här listar vi nio bokklassiker som är fyllda med kärlek och värme, och som garanterat kommer att lämna dig med ett stort leende på läpparna.

Bok 1

Den hemliga trädgården av Frances Hodgson-Burnett

Inbunden
Köp boken

Den hemliga trädgården räknas till de verkliga klassikerna och handlar om tioåriga Mary Lennox som förlorar båda sina föräldrar i en koleraepidemi och skickas till sin farbrors ensliga hem i England. Där lär hon känna en kusin som hon inte visste fanns och finner nyckeln till en trädgård som varit låst i tio år. Trädgården öppnar en förtrollad värld som kommer att förändra både henne själv och allt hon känner till.

Bok 2

Unga kvinnor av Louisa May Alcott

Berättelsen om systrarna March skrevs 1868 och har fängslat genera­tioner av läsare. Här får vi följa vackra Meg, romantiska Amy, pojkflickan Jo och känsliga Beth under deras resa mot vuxenlivet i 1800-talets USA. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan.

Bok 3

Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery

I den första boken om Anne på Grönkulla skickas 11-åriga, föräldralösa Anne av misstag till gården på Grönkulla där de medelålders syskonen Cuthbert bor. Hon är ju inte alls den pojke de egentligen skulle ha för att hjälpa till på gården. Men trots alla missförstånd och misstag vinner den egensinniga och charmiga Anne snart omgivningens hjärtan.

Bok 4

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf

En av Sveriges mest kända böcker, första gången utgiven 1907. Nils Holgersson, förvandlad till tummetott, får på sin färd genom Sverige med vildgässen se vad både barn och vuxna drömmer om. Han upplever farliga och spännande händelser, han får höra fantastiska berättelser och samtal, ibland i skydd av sin litenhet, ibland i samspråk med djur, ibland med människor.

Bok 5

Stolthet och fördom av Jane Austen

Jane Austens Stolthet och fördom är en av de där riktigt mäktiga kärleksromanerna som man kan läsa gång på gång. Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och mr Darcy långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter.

Bok 6

Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren

”Jag har aldrig sett på maken till unge.”

Det är omöjligt att inte le medan man läser Astrid Lindgrens älskade klassiker om Emil i Lönneberga och hans hyss. Om när Emil fastnade med huvudet i soppskålen, när han hissade upp lilla Ida i flaggstången så att hon kunde se ända till Mariannelund, och hur han levde loppan i Hultsfred.

Bok 7

I vår Herres hage av James Herriot

I serien I vår Herres hage får vi följa den färgstarke Siegfried Farnons assistent James Herriot i hans arbete med sina älskade djur. Ett arbete där man måste vara beredd på att allt kan hända. Mellan kalvningar, kastreringar och vaccineringar hinner James bland annat med att vara utställningsdomare, vinprovare, föreläsa för kyrkans juniorgrupp och jaga spöket vid klosterruinen i Raynes.

Bok 8

Trollkarlens hatt av Tove Jansson

Tove Janssons älskade historier om Mumintrollen och hans vänner är den absoluta tryggheten. I Trollkarlens hatt hittar Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff en magisk svart hatt uppe på en bergstopp. Allt som placeras i hatten förvandlas: äggskal blir rosa moln, Muminhuset blir en djungel och Mumintrollet själv förvandlats till en främmande varelse som ingen känner igen. Hur ska det nu gå?

Bok 9

Hobbiten av J.R.R. Tolkien

Berättelsen om hobbiten Bilbo, trollkarlen Gandalf grå och de tretton dvärgarna har fångat många hjärtan. På sitt äventyr stöter de på ruskiga troll, vättar, slemmige Gollum och den eldsprutande draken Smaug, men också hjälpsamma varelser som alver, jätteörnar och den store Beorn. En ring kommer också att spela en viktig roll i berättelsen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!