7 klassiker som kommit i vackra nyutgåvor
Böckerna

7 klassiker som kommit i vackra nyutgåvor

Det är omslag som fångar vårt öga i bokhandeln och får oss att vilja läsa om eller upptäcka den där klassikern. Vi har listat sju vackra nyutgåvor!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 03 november 2021

Det är omslag som fångar vårt öga i bokhandeln och får oss att vilja läsa om eller upptäcka den där klassikern. Vi har listat sju vackra nyutgåvor!

Bok 1

Små dygder av Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburgs klassiska essäer kretsar kring vänskap, äktenskap och föräldraskap i efterkrigstidens Europa. Från den italienska landsbygden, där Ginzburg levde i exil under fascismen, rör sig texterna vidare till sextiotalets London. Nu finns Små dygder i svensk nyutgåva och visst är omslaget vackert?

”Jag älskar och beundrar verkligen ‘Små dygder’.”Zadie Smith

Bok 2

På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust

På spaning efter den tid som flytt är en av litteraturhistoriens mest kända verk, och nu kommer Marcel Prousts 4000 sidor långa romansvit i nyutgåva. Den som kan sin Proust vet att det är en madeleinekaka doppad i lindsblomste som återuppväcker huvudpersonens barndomsminnen. Romanen, som består av berättarens återblickar till barndomen och det borgerliga livet i Paris, har hyllats för sin stilistiska skärpa och psykologiska insikt.

Läs mer: 8 franska romanklassiker att upptäcka eller läsa om

Bok 3

Svindlande höjder av Emily Brontë

Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest välkända, och nu finns Emily Brontës klassiker i ny pocketutgåva. Svindlande höjder berättar om Heathcliff som kommer till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Han är älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine, men avskydd av sin fosterbror. När fadern i huset dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som ännu älskar honom är hans tvillingsjäl Catherine. Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt.

Bok 4

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Släktkrönikornas släktkrönika! Gabriel García Márquezs Hundra år av ensamhet från 1967 är ett av den latinamerikanska litteraturens stora mästerverk. Boken som hör till genren magisk realism skildrar sju generationer i familjen Buendía, och vi får följa deras liv i den colombianska byn Macondo som först grundades av José Arcadio Buendía. Hundra år av ensamhet har sålt i över 30 miljoner exemplar – och den här vackra nyutgåvan är översatt av författaren Lina Wolff.

Läs mer: Släktkrönikor – 7 myllrande berättelser som spänner över generationer

Bok 5

Juloratoriet av Göran Tunström

Juloratoriet i nyutgåva med omslag av Lars Lerin. Göran Tunströms klassiker tar sin början på 30-talet och spänner över tre generationer. Bokens huvudperson är Sidner Nordensson och berättelsen tar avstamp i en tragisk olycka där hans mor Solveig omkommer. Romanen utspelar sig bland annat i Tunströms hembygd Sunne i Värmland och i Nya Zeeland.

 

Den skandalomsusade författarinnan Tove Ditlevsen  har beskrivits som Danmarks Kerstin Thorvall. För några år sedan kom Gift i svensk nyutgåva. I den autofiktiva romanen från 1971 skriver hon om sina äktenskap (det första med en man som var 36 år äldre än henne), sina barn, skrivandet och det drogmissbruk hon faller in i.

 

Bok 7

Pesten av Albert Camus

Albert Camus klassiker blev oroväckande aktuell under pandemin. I romanen från 1947 drabbas den algeriska staden Oran av pesten, det börjar med råttorna och snart insjuknar de första människorna. Invånarna svarar på paniken och skräcken som sprider sig på olika sätt. Vissa ger upp, andra söker syndabockar, och några få, som doktor Bernard Rieux, tar upp kampen mot den dödliga sjukdomen.

Läs mer: Albert Camus – existentialisten som blivit en storsäljare i pandemitider

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!