Mästare på spänning – här är några av John Grishams bästa böcker
Boktips

Mästare på spänning – här är några av John Grishams bästa böcker

Mord, intriger och skurkar som försvinner på fri fot. Deckarlegenden John Grisham fortsätter att underhålla. Hans namn har inte bara blivit stort i den amerikanska södern utan över hela världen. Här är hans mest älskade verk.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Michael Lionstar
Publicerad: 31 augusti 2023

Mord, intriger och skurkar som försvinner på fri fot. Deckarlegenden John Grisham fortsätter att underhålla. Hans namn har inte bara blivit stort i den amerikanska södern utan över hela världen. Här är hans mest älskade verk.

Den världskände författaren John Grisham har varit omtalad sedan början på nittonhundratalet. Efter tio år som verksam advokat gav han ut sin första bok Juryn 1989. Men det var först med sin andra bok Firman som han slog igenom. Grisham har sin litterära hemmaplan i juridiken bland domare, åklagare och advokater.

Flera av Grishams verk har filmatiserats där kända skådespelare som Tom Cruise, Julia Roberts och Sandra Bullock haft framträdande roller som karaktärer från böckerna. Grishams thrillers belyser samhällets skuggsida med etiska och moraliska dilemman om hemlöshet, sjukförsäkring och dödsstraff.

Grisham har skrivit över 40 böcker. Nedan har vi listat några av hans mest älskade böcker.

Bok 1

Domarens lista av John Grisham

Inbunden
Köp boken

John Grisham är tillbaka i toppform med Domarens lista, en gastkramande thriller om hur människors rätta ansikten visar sig när de blir satta under press.

Lacy Stoltz reflekterar över både sitt karriärs- och privatliv. Hennes arbete på myndigheten Florida Board on Judicial Conduct är byråkratiskt och erbjuder inte några möjligheter till karriärutveckling. Samtidigt har hon och hennes pojkvän varit ett par i många år utan att våga närma sig frågan om att ta nästa steg, kanske bilda familj. Då får Lacy ett meddelande från en kvinna som i över tjugo år har samlat information om en man som hon är övertygad om har mördat hennes pappa – ett mord ingen dömdes för. Lacy dras allt djupare in i den sensationella berättelsen. Kan det vara möjligt? Mannen som pekas ut är faktiskt en domare som verkar leva ett klanderfritt liv.

Översättare: Kjell Waltman

Bok 2

Tid för barmhärtighet av John Grisham

Polisen skyddar sina egna. Det är därför man blundar för att Stuart Kofers flickvän Josie ofta ser blåslagen. Men Josies tonårsbarn blundar inte. En kväll när deras mamma blivit allvarligt misshandlad orkar inte sonen Drew mer – han skjuter Stuart till döds. Advokat Jake Brigance blir tilldelad fallet. Staden tycks vara överens om vilket straff Drew borde få, men kan Jake få juryn att se på händelsen på ett annat sätt?

Översättare: Kjell Waltman

Bok 3

Väktarna av John Grisham

Inbunden
Köp boken

På sitt eget kontor hittas en advokat skjuten. Trots att det inte finns några tydliga bevis anklagas advokatens tidigare klient, Quincy Miller. Miller döms till tjugotvå år i fängelse. Men Miller hävdar hela tiden att han är oskyldig. I sin cell försöker han få någon att engagera sig i hans fall. Slutligen får han kontakt med den lilla byrån Guardian Ministries som drivs av Cullen post. De tar endast emot ett fåtal fall i taget. När fallet börjar nystas upp av Post märker han att mäktiga människor satt dit Miller för över tjugo år sedan och än idag styr mäktiga krafter.

Översättare: Kjell Waltman

Bok 4

Vindarna på Camino Island av John Grisham

Invånarna på Camino Island behöver lämna ön på grund av kraftiga stormvindar. Bruce Cable är bokhandlare och vill inte ge upp sin butik. Men snart befinner sig personerna på ön, utanför Floridas kust, i en katastrof av skadade människor och förstörda hem. Författaren Nelson Kerr avlider som var Bruce Cabels vän. Men dog han verkligen i stormen?

Översättare: Kjell Waltman

Bok 5

Rooster Bar av John Grisham

Mark, Todd och Zola började sin juristutbildning för att bidra till en bättre värld. De trodde att utbilda sig till jurist innebar att man utbildade sig till att göra gott i samhället. Men tredje året i utbildningen inser de att de har blivit lurade. De har alla tre tvingats ta dyra studielån för att ha råd med den privata utbildningen. En utbildning som tydligen är så värdelös att eleverna knappt går ut med fullständiga betyg eller därefter får något jobb inom juridik. De upptäcker att skolan ägs av en skum typ som dessutom är knuten till en bank som specialiserat sig på just studielån. Ju mer Mark, Todd och Zola gräver kring skolans ekonomi, desto märkligare saker dyker upp. De börjar smida en plan på deras stamkrog The Rooster Bar för att avslöja skolans ägare.

Översättare: Kjell Waltman

Bok 6

Camino Island av John Grisham

Ett manus till den store Gatsby, F. Scott Fitzgerald, är stulet från ett bibliotek. Manuset är spårlöst försvunnet trots att tjuvarna tagits fast. För att ta reda på var manuset kan vara anlitas ett företag. Samtidigt äger Bruce Cable en bokhandel i Florida på Camino Island. Där har han en källare fylld med manus och välkända böcker. När ryktet sprider sig får Mercer man som är författare i uppdrag att bli infiltratör i bokhandeln. Oväntat dras Mercer in Bruce litterära värld som innehåller middagar med berömda författare.

Översättare: Kjell Waltman

Bok 7

Visselblåsaren av John Grisham

Lacy Stoltz är advokat och arbetar i Florida för en myndighet som undersöker juridisk brottslighet. Hennes arbetesuppgifter går ofta ut på att granska när brott har begåtts inom domstolen. En dag får hon ett märkligt tips. Floridas främsta och respekterade domare tar emot mutor. Lacy börjar söka efter svar och snart får hon reda på att det finns en organiserad brottslighet bland casinoverksamheter, husbyggen och olaglig arbetskraft.

Översättare: Kjell Waltman

Bok 8

Den oskyldige mannen

En kille som höll på att bli en stor sporthjälte. Men Ron Williamsons karriär blev aldrig verklighet. Livet innehåller istället droger, kvinnor och motgångar. En dag hittas en kvinnlig servitris mördad och Williamson blir anklagad. Polisens bevis är otillräckliga men Williamson dömds till döden och mördaren går fri.

Översättare: Lennart Olofsson

Bok 9

Uppgörelsen

Den offentliga försvararen Clay Carter arbetar i Washington. Hans dröm är att arbeta på någon av de stora advokatfirmorna. När han försvarar den unge Tequila Watson, som gripits för ett mord på öppen gata, inser han inte vilka konsekvenser det kommer att få. Nu befinner han sig i ett rättsfall som gäller ett av världens inflytelserika läkemedelsbolag och som kan bli till fördel för Clay. En chans att tjäna mycket pengar. Men man blir aldrig nöjd.

Översättare: Lennart Olofsson

Bok 10

Juryn av John Grisham

Kartonnage
Köp boken

Två vita sydstatsmän våldtar en 10-årig flicka. Våldtäkten och misshandeln har rasistiska förtecken och alla i staden Clanton blir skärrade av händelsen. Pappan till offret beslutar sig för att ta lagen i egna händer och under rättegången ökar klyftorna mellan människor i Clanton. Advokaten i fallet måste nu skydda sig själv och sin klient till varje pris.

Översättare: Kati Remmelgas

Bok 11

Firman av John Grisham

Kartonnage
Köp boken

En advokatfirma får ett nytt tillskott – Mitch McDeere. Han har toppbetyg från Harvard och advokatfirman är alla nyexaminerades dröm. Det finns mycket förmåner i jobbet. Firmabil, bra lön och hjälp med inredning till hemmet. Men det visar sig finnas en baksida med firmans affärer. Varför har vissa anställda dött? FBI och Mitch får snart börja samarbeta.

Översättare: Kati Remmelgas

Bok 12

Pelikanfallet av John Grisham

Kartonnage
Köp boken

Två domare hittas mördade. Den ena domaren hittas död i sitt hem och den andra på en nedgången porrbiograf. Morden tycks inte vara kopplade till varandra. Samtidigt är juridikstudenten Darby Shaw i New Orleans där hon undersöker ett rättsfall kopplat till den sköra kustmiljön. I samarbete med journalisten Gray Grantham börjar hon nysta i fallet som leder från miljöbrott i Söderns träskmarker till Vita huset och morden på de två domarna. Shaw och Grantham inser snart att någon håller ögonen på dem.

Bok 13

Domen

I Mississippi sker en hemsk våldtäkt och ett mord på en mamma år 1970. Många kämpar för att få den skyldige, Danny Padgitt, dömd. Han blir dömd till livstidsfängelse och hotar med hämnd på jurymedlemmarna. Men under 70-talet i Mississippi är inte livstid ett livslångt straff och nio år senare befrias han från sitt straff och då är hämnden ett faktum.

Översättare: Sam J Lundwall

Bok 14

Processen

De två advokaterna Oscar och Wally har fått sin lilla advokatbyrå i Chicago att gå runt. När David Zinc blir anställd på byrån blir han den tredje advokaten att ta sig an ett fall. De har hört talas om läkemedlet Krayoxx som används av överviktiga. Det är en dyr medicin som omsätter närmare hundra miljarder varje år men det går ett rykte om att flera patienter har fått hjärtattacker efter intag av medicinen. De tre kollegorna behöver göra en masstämning och hitta personer som drabbats av hjärtattacker på grund av Krayoxx. Men det är för bra för att vara sant.

Översättare: Kjell Waltman

Bok 15

Den samvetslöse

Carl Trudeaus har ett företag som är anklagat för att ha släppt ut giftigt avfall och orsakat en cancerepidemi. Företaget behöver betala skadestånd och väljer att överklaga till högsta domstolen.

Carl är övertygad om att domstolsförhandlingen kommer förstöra hans karriär och företag. Men det finns en lösning. Köpa till sig en av domarplatserna. Han är miljardär så det blir inga problem. Men snart börjar han inse att det är svårare än han hade kunnat ana.

Översättare: Lennart Olofsson

Bok 16

Bekännelsen

Travis Boyette har mördat en cheerleader i Texas. Han grävde ner hennes kropp så att den aldrig skulle hittas. Sedan följde han med spänning när polisen häktade en ung fotbollskille som fick dödsstraff istället för han själv. Nio år efter har fotbollskillen Donté Drumm fyra dagar kvar till sin avrättning. Men Travis som är skyldig till brottet har fått en dödlig hjärntumör och bestämmer sig för att erkänna. Men hur ska han bevisa att det är han som är skyldig?

Översättare: Ulf Gyllenhak

Bok 17

Agenten

Joel Backman är killen som suttit i fängelse i sex år. Han frias från sitt straff och smugglas ut från USA i hemlighet. Joel får ett nytt namn, ny identitet och hamnar i Italien. Många vet trots detta ändå var han befinner sig. Varför? Misstankarna riktas tillbaka mot USA och CIA och ett satellitövervakningssystem. Backman är nära döden. Vem kommer att få tag i honom?

Översättare: Lennart Olofsson

Bok 18

Svindlaren

En man hittas död i en källare i ett skärgårdshus. Raymond Fawcetts är ägare av huset och det är även hans kropp som nu upptäcks. Huset hade han byggt själv och han besökte det kontinuerligt varje helg. En dag när han inte kom till jobbet som domare i tingsrätten ringde hans assistent FBI. Inga tecken på brott finns utan bara den döde Fawcett och hans unga sekreterare.

Malcolm Bannisters sitter i fängelse och framtiden ser inte särskilt ljus ut. Men han vet vem som dödade Fawcett och varför. Malcolm vill berätta för FBI och de vill höra allt. Men inget i livet kommer gratis.

Översättare: Kjell Waltman

Bok 19

Domarens brev

Bröderna Ray och Forrest åker hem för att diskutera sin pappas arv. De  är varandras motsatser. Ray har gjort karriär och Forrest har spenderat sitt liv på droger.

När de kommer hem till huset i Mississippi har pappan dött och Ray hittar tre okända miljoner dollar. Ingen  känner till summan med pengarna.Ray bestämmer sig för att själv ta pengarna. Men det visar sig inte vara någon bra idé då han snart blir förföljd av utpressare.

Översättare: Sam J Lundwall

Bok 20

Advokaten av John Grisham

Enstöringen Sebastian är inte vilken advokat som helst. Han sköter sin firma från baksätet på sin skottsäkra bil. Chauffören arbetar även som hans livvakt, sekreterare och medhjälpare. Sebastian är en man som ständigt arbetar och som en gång i månaden träffar sin exfru för att komma överens om vårdnaden om deras sjuårige son.

Han väjer inte för det svåra och tar sig an klienter som brottslingar i dödscell och en missbrukare som är sektmedlem för satanister. Advokaten Sebastian kämpar för rättvisa men har sin egen uppfattning om hur man tar sig dit.

Översättare: Kjell Waltman

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.