8 svenska kärleksromaner att lägga på att-läsa-listan
Boktips

8 svenska kärleksromaner att lägga på att-läsa-listan

Det är lidelse och längtan. Kärlek med förhinder och möten som förändrar liv. SelmaStories har listat några starka svenska kärleksromaner och på listan finns både klassiker och mindre kända böcker.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 21 september 2021

Det är lidelse och längtan. Kärlek med förhinder och möten som förändrar liv. SelmaStories har listat några starka svenska kärleksromaner och på listan finns både klassiker och mindre kända böcker.

Bok 1

Liten historia - stor kyss av Kerstin Strandberg

Inbunden
199 kr
Köp boken

Den 89-åriga författaren Kerstin Strandberg har skrivit omkring femton romaner varav flera nominerats till Augustpriset. I höst är hon aktuell med kärleksromanen Liten historia – stor kyss .

"Det var en gång en bok som hette "Hur ska det gå för Pinnebergs?". Här kommer nu ett svenskt par, Vanja och Nils. Hurdana är de, liknar de Pinnebergs? Ja, fast det är lite skillnad ändå för ibland har Nils och Vanja svårt för att berätta sanningen. Men man kan inte betvivla att de älskar den, sanningen."

Bok 2

Lesbiska ligan av Mian Lodalen

Inbunden
199 kr
Köp boken

Efter Lisa och Lilly är Mian Lodalen aktuell med den andra boken i trilogin som skildrar homosexuellas livsvillkor i Sverige. Nu har det hunnit bli 40-tal i Stockholm och i Lesbiska ligan skriver hon om Margits och Evas passionshistoria som slutar i rättegång.

”Lesbiska ligan är en viktig historieskildring, men samtidigt en underhållande kärlekshistoria full av värme och humor.”Camilla Bergvall, BTJ-häftet nr 18, 2021.

Läs mer: Mian Lodalen skriver om förbjuden kärlek i 1900-talets Stockholm

Bok 3

Maken av Gun-Britt Sundström

Inbunden
69 kr
Köp boken

Gun-Britt Sundströms förhållanderoman från 1976 blev hennes genombrott som författare, och boken betraktas idag som en modern klassiker.

Det är 60-tal i Stockholm. Studenterna Martina och Gustav gör slut, blir tillsammans, och bryter upp igen. Boken skildrar deras av och på-förhållande där det pågår en ständig diskussion om vad det egentligen är att vara ett par. Vilket ansvar innebär det? Och är det möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation?

Bok 4

Ingen jämfört med dig av Jonas Brun

Inbunden
179 kr
Köp boken

Jonas Bruns Ingen jämfört med dig är en roman om den första förälskelsen. Det är en het sommar i början av 90-talet och Stewe är på landet med sina föräldrar. Tristessen och hemligheterna är lika tryckande som värmen. Men så träffar han John, en äldre kille som flyttat in i huset en bit ner för älven. Många år senare möts de igen. De har förändrats men hålls fortfarande samman av den där sommaren som fick ett ödestigert slut.

PS. Jonas Brun är i höst aktuell med boken Hon minns inte.

Bok 5

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Inbunden
69 kr
Köp boken

Kärleksromanernas kärleksroman! Hjalmar Söderbergs klassiker utspelar sig i 1900-talets Stockholm och skildrar en komplex kärlekshistoria mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille. De blir blixtförälskade, men skiljs åt då Arvid inte vågar binda sig. Först efter många år då de båda är gifta ses de igen. Det är en roman om kärleken, illusionen och resignationen. Och för varje gång man läser om romanen är det som om den har något nytt att säga en!

Bok 6

Vänner för livet av Per Hagman

Inbunden
69 kr
Köp boken

Per Hagmans kärleksroman Vänner för livet utspelar sig i Sverige, England, Frankrike och Dubai. Det handlar om Sophie och Erik, två typiska Hagmangestalter.

Sophie växer upp på den engelska landsbygden. Hennes pappa är en av världens främsta jockeys, och när fadern under ett lopp omkommer i en mystisk olycka rasar Sophies värld samman. Sjutton år gammal flyttar hon till Paris och skaffar sig en lika ensam som destruktiv tillvaro. Den jämnårige Erik växer upp i Västergötland med endast två förebilder: den lokale raggarlegendaren Eddie Meduza och den franske gentlemannarånaren Albert Spaggiari. Efter en kort tid som croupier i Stockholm hamnar han i Nice. När Sophies och Eriks vägar korsas i vuxen ålder är det snarast två stora vilsna barn som möts.

”Den känns snudd på renande att läsa och att den lägger en ny viktig pusselbit till ett författarskap som fortsätter att fördjupas med varje bok.” Therese Bohman – Expresssen

Bok 7

Vinterviken av Mats Wahl

Mats Wahls ungdomsroman Vinterviken har fått kultstatus och nu har hans berättelse om kärlek som krossar klassgränserna filmatiseras en andra gång.

Det handlar om John-John som möter kärleken på andra sidan vattnet i Vinterviken. Trots att Elisabeth bara bor ett stenkast från där han själv lever sitt liv, är det som en annan värld, och tillvaron blir minst sagt komplicerad.

Bok 8

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

I hyllade Bränn alla mina brev utforskar Alex Schulman återigen familjens mörker. Han skriver om morföräldrarna Karin och Sven Stolpe, och om sommaren 1932 då Karin hade en kort affär med Olof Lagercrantz. Med hjälp av brev och dagboksutdrag avtäcker han denna oerhört gripande kärlekshistoria som får oanade konsekvenser.

Bränn alla mina brev blir film av Björn Runge och har biopremiär hösten 2022.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!