Älskade Kristin Hannah - här är böckerna på svenska
Boktips

Älskade Kristin Hannah - här är böckerna på svenska

Författaren bakom "Himmel över Alaska" har en bred läsekrets som verkligen älskar böckerna. Vi är förstås glada att nästan hela författarskapet finns översatt till svenska. Här är listan för dig som älskar Kristin Hannah!

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Kevin Lynch ©
Publicerad: 06 oktober 2021

Författaren bakom "Himmel över Alaska" har en bred läsekrets som verkligen älskar böckerna. Vi är förstås glada att nästan hela författarskapet finns översatt till svenska. Här är listan för dig som älskar Kristin Hannah!

Bok 1

De fyra vindarna av Kristin Hannah

De fyra vindarna utspelar sig i så kallade ”Lone Star State” Texas, på 30-talet. Det är svåra tider av extremväder och fattigdom. Elsa Martinelli flyr sin småskaliga gård undan sandstormarna, med siktet på ett bättre liv i Kalifornien. Kristin Hannah berättar gripande om ett slitsamt kvinnoöde.

De fyra vindarna har sålt mer än en och en halv miljon enbart i USA, och har legat etta på New York Times och USA Todays bästsäljarlista i över ett halvår. Delia Owens, författaren till Där kräftorna sjunger, har hyllat boken som ”En roman som helt rätt i tiden understryker värdet av och ömtåligheten i naturen.”

Bok 2

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

Himmel över Alaska har älskats av en stor skara läsare. Trettonåriga Leni flyttar till Alaska med sin familj. Hennes infallsrike far vill börja om livet på ett nytt ställe. Leni när också hon en dröm om en bättre tillvaro där och från början verkar allt lovande. Kristin Hannah skildrar en kylig och prövande uppväxt, präglad av sökande och villkorslös kärlek.

Bok 3

Näktergalen

I Näktergalen möter vi Vianne Mauriac, vars man drar ut som soldat i Andra Världskriget. När nazi-Tyskland invaderar Frankrike blir det dåliga tider och tillvaron blir allt sämre för Vianne och hennes dotter. Samtidigt går Viannes syster Isabelle med i motståndsrörelsen. Hon är ung parisiska och vägrar kompromissa med överheten. Det här är en roman om hur kriget såg ut på hemmaplan, bland alldeles vanliga människor.

Bok 4

Vad som än händer

Året är 1974 och den tystlåtna tonåringen Kate Mularkey får en ny granne – snygga, populära Tully Hart. De har absolut ingenting gemensamt. Eller har de? Kate och Tully blir vänner och håller kontakt i över 30 år. Tiden och 70-talet som passerar skildras lika vackert som den nära vänskapsrelationen. Men ingen relation är problemfri och Kate och Tullys vänskap sätts på prov. ”Den som känner dig allra bäst är också den som kan såra dig allra djupast……”

Bok 5

Flyga vilse

Flyga vilse är en fristående uppföljare till Vad som än händer.

I den här romanen har Kate gått bort och Tully försöker se till att Kates barn mår bra, som hon lovat. Men Tully lever ensam och famlar i mörkret kring hur man gör. Kates änkling är inte heller särskilt mottaglig för Tullys hjälp, vilket försvårar det hela ännu mer, precis som Tullys egen sorg efter Kate. Flyga vilse handlar om sorg och försoning, kärlek, vänskap och förlust, och om hur man startar om sitt liv från början.

Bok 6

Den frusna trädgården av Kristin Hannah

I Den frusna trädgården upptäcker systrarna Whitson att deras mamma Anya undanhållit saker för dem. Något de aldrig själva kunnat ana. De båda systrarna Meredith och Nina är omaka och lever helt olika liv. Men när pappan blir sjuk, och de tvingas återvända till barndomshemmet, återser de också sin kärlekslösa mor. Denna återförening leder till att systrarna Whitson äntligen får reda på sanningen om deras mamma, och således om sig själva…

Bok 7

Sanningens ögonblick av Kristin Hannah

Storpocket
Köp boken

Här får vi möta de tre systrarna Grey som miste sin mamma i tonårsåldern. Istället växer de upp med den ensamstående och mycket stränge pappan Henry, som ständigt ser efter familjens rykte. Systrarna tvingas ta hand om varandra i brist på föräldraomtanken. Men i vuxen ålder kommer även syskonkärleken att prövas. Kommer de kunna hålla ihop trots konflikterna?

Bok 8

En flicka som kallas Alice

En flicka som kallas Alice utspelar sig i en liten by, som plötsligt chockas av att en försvunnen liten flicka dyker upp, illa tilltufsad och skräckslagen. Inga av polisens efterforskningar lyckas få rätt på hennes bakgrund. Den kända barnpsykiatern Julia Cates tar sig an fallet med flickan, som hon bestämmer sig för att kalla Alice. Fram träder efterhand en man som säger sig vara pappa till Alice. En man som suttit i fängelse för mord på sin hustru och dotter……

Bok 9

Sommaren hon återvände

Nora Bridge är den älskade radioprataren som ger familjerådgivning till sina lyssnare. Själv har hon lämnat man och två döttrar i tonåren, som vägrar ha kontakt med Nora. Helt plötsligt hotas Noras förflutna att luftas i skvallerpressen, som fått tag på hennes gamla nakenbilder. Samtidigt blir den ena dottern erbjuden en stor summa pengar för att berätta sanningen om hennes kända mamma i en serie artiklar, och börjar göra research. Ett researcharbete som ger henne en ny förståelse om vem hennes mamma är…

Kristin Hannah

  • Född

    25 september 1960 i Kalifornien

  • Yrke

    författare (tidigare arbetat i reklambranschen och som jurist)

  • Bor

    på Bainbridge Island, Washington med sin man och en son

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!