Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips
Böckerna

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

Leif GW Persson är inte bara en av Sveriges mest lästa författare − han är en boktipsare av rang också. Vi har listat några av hans favoriter.

Av: SelmaStories redaktion / Tove Kullenberg
Fotograf: Thron Ullberg
Publicerad: 17 december 2019

Leif GW Persson är inte bara en av Sveriges mest lästa författare − han är en boktipsare av rang också. Vi har listat några av hans favoriter.

Det sägs att för att kunna bli en bra författare behöver man läsa. Mycket och ofta. Någon som förstått det är Leif GW Persson, som gärna lyfter nya böcker av sina författarkollegor. Och när GW tipsar, så lyssnar svenska läsare.  Man kan faktiskt tala om en GW-effekt. Ett före och ett efter en hyllning av GW. Faktum är att kriminalprofessorn nog skulle kunna lägga till ”bok-influencer” i sitt CV (om han nu av någon outgrundlig anledning skulle vilja det).

Här har vi plockat ut några av hans favoriter från TV och tidningar.

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

I december 1972 blir den 38-åriga änkan Jean McConville kidnappad i sitt hem i Belfast av ett maskerat gäng, med hennes barn som vittnen. De tio barnen ser aldrig mamman igen och det ouppklarade mordet på Jean blir ett av de mest omtalade brotten på Nordirland. Det förblir ett öppet sår i den konflikt som brukar kallas ”The Troubles”. Patrick Radden Keefes bok om konflikten på Nordirland utsågs av Time magazine till en av de bästa böckerna från 2019. Han går igenom konfliktens olika aktörer och turer samtidigt som han skriver en detektivgåta som leder rakt in i hjärtat på IRA.

Leif GW Persson tipsade om boken i Nyhetsmorgon:
”Ett fullödigt arbete och en mycket välskriven bok. Ett alldeles utmärkt sätt att slå ihjäl en dag. Ett utmärkt exempel på undersökande journalistik.”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Klubben av Matilda Gustavsson

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

Hennes granskning av den så kallade Kulturprofilen slog ner som en bomb för två år sedan. I Klubben, som lovordats av kritikerna, fortsätter Matilda Gustavsson att undersöka Kulturprofilen, världen runt honom och hur långt man egentligen kan gå i konstens namn.

Såhär sa Leif GW om boken i ett avsnitt av Brottsjournalen:
”Det är en utomordentlig bok! Och dessutom välskriven.”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Därför pratar alla om Klubben

3. 1794 av Niklas Natt och Dag

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

Gillar ni historiska spänningsromaner? Då är 1794Niklas Natt och Dags andra del i sin Bellman noir-trilogi, perfekt för er bokcirkel. I den här brutala skildringen är det sent 1700-tal och det som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Vi får åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp, och det ruttnande samhälle som är deras verklighet. Romanen kan läsas fristående, så alla i gänget behöver inte ha läst den första delen innan.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

Silicon Valley älskade Theranos, företaget som skulle revolutionera hälsovården. Med sitt banbrytande blodtestsystem lovade grundaren och vd:n Elizabeth Holmes att en droppe blod skulle räcka för att mäta hundratals värden och identifiera en lång rad sjukdomar. Alla flockades runt den karismatiska ledaren som länge ansågs vara en kvinnlig Steve Jobs. Det var bara det att teknologin bakom Holmes visionära affärsidé aldrig fungerade.

Ont blod är den osannolika men sanna berättelsen om Theranos uppgång och fall, författad av den prisbelönade journalisten John Carreyrou, som var först med att avslöja bluffen i The Wall Street Journal.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer:  SelmaStories exklusiva intervju med författaren John Carreyrou

5. Åtta månader av Magnus Montelius

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

Det här är något av en storfavorit hos GW som lyft den i många olika sammanhang. Så här har han till exempel skrivit i Expressen Kultur:

”Den andre författaren som förhöjt min aktuella vardag heter Magnus Montelius (”Åtta månader”). Det är en politisk thriller från de av Maktens korridorer där det är som allra slingrigast att ta sig fram. Berättelsen om en utomordentligt charmig psykopat med storhetsvansinne som är omgiven av maktens alla handgångna män och kvinnor och för säkerhets skull även har tagit hjälp av ryssen för att förverkliga sina politiska ambitioner. Väl hopkommet, oavbrutet spännande och dessutom en och annan tanke som väcks i just mitt läsarhuvud. Till skillnad från Montelius har jag ju faktiskt tillbringat ett antal år i Rosenbad och hur pass rättvisande är nu hans beskrivning av det svenska politiska etablissemanget? Inte särskilt vill jag påstå vilket samtidigt är fullkomligt ointressant med tanke på den fiktiva beskrivning som han i stället bjuder oss. Litterär underhållning när den är som bäst.”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. Järtecken av Christoffer Carlsson

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

”En bra bok är en sann njutning och själv har jag läst två på den senaste tiden. En av dem är skriven av en yngre kriminologkollega till mig som heter Christoffer Carlsson. En berättelse om ett mord i Halland och ungefär lika solkig och gråmelerad som de fall som verkligheten bjuder oss. Den är väl berättad och trots att det egentligen inte händer så mycket kopplar Carlsson ett fast grepp om sina läsare. Dessutom skriver han mycket väl. Faktum är att han skriver bättre än nästan alla andra. Inte bara inom genren – för där är det ofta bedrövligt – utan bland yngre författare överhuvudtaget. Hur ska detta sluta, tänker jag när jag lägger från mig hans bok och av någon anledning kommer jag att tänka på en kollega till oss, Kerstin Ekman. Hon inledde sitt författarskap med några högst traditionella detektivromaner innan hon tog det stora språnget till det enda berättande som egentligen räknas med romanen ”Dödsklockan”. Så hur ska detta sluta, tänker jag.”

Ur krönika i Expressen 3 mars 2019.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

”Mitt under ett av mina återkommande vredesutbrott över den litterära förmågan hos flertalet av landets s k deckardrottningar avbryts jag av en god vän som är både boksynt och bildad.
– Du borde läsa Åsa Larsson, säger han.
– Hur skriver hon då, grymtar jag misstänksamt.
– Som en ung Kerstin Ekman, svarar min gode vän.
Trams, tänker jag. Det finns bara en som skriver på det viset och hon heter fortfarande Kerstin Ekman. Har gjort det hela tiden från debuten 1959 med deckaren ”30 meter mord” och under de följande femtio åren. Fem högst underhållande deckare, femton storartade romaner och en aktningsvärd essäsamling.
– Vad är det för jävla trams, säger jag. Det finns bara en Kerstin Ekman.”

Från krönika i Expressen, 29 mars 2009.

Köp Kerstin Ekmans böcker här.
Lyssna på Kerstin Ekmans böcker här.

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

”Nu har jag läst Åsa Larsson. Jag har äntligen fått min deckardrottning värd namnet och vore jag inte lyckligt gift redan hade jag friat till henne. Tröstad dock, i rikt mått, och av fyra svårslagna romaner om brott. Från debuten med Solstorm (2002) till den senaste, Till dess din vrede upphör (2008). Hur hon skriver? Hon skriver som Åsa Larsson. Som skriver lika väl som en ung Kerstin Ekman.”

Ur krönika i Expressen, 29 mars 2009.

Köp Åsa Larssons böcker här.
Lyssna på Åsa Larssons böcker här.

9. En osynlig av Pontus Ljunghill

Leif GW Perssons favoritböcker – 9 utvalda boktips

”På tisdag börjar årets bokrea. Du får därmed ett osökt tillfälle att köpa många goda böcker till priset av en och själv ägnade jag gårdagen åt att pricka av intressanta titlar i årets reakatalog. Några av dem kommer jag inte att köpa eftersom jag redan har läst dem. Däremot rekommendera dem av samma skäl. Som Pontus Ljunghills utmärkta kriminalroman, En osynlig. För den som ”inte läser deckare”, en inställning som jag själv ofta får höra, finns även annat med högt läsvärde. Som Kerstin Ekmans höggradigt underhållande Grand final i skojarbranschen eller Hans Falladas storverk, Ensam i Berlin, som handlar om det faktum att när vi dör så dör vi alla var för sig.”

Ur krönika i Expressen 23 februari 2014.

Köp En osynlig här.

Läs mer