Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan | Selma Stories
Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan
Böckerna

Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan

Leif GW Persson är inte bara en av Sveriges mest lästa författare − han är en boktipsare av rang också. Vi har listat några av hans favoriter, däribland en alldeles nyutkommen deckare.

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Thron Ullberg
Publicerad: 07 mars 2019

Leif GW Persson är inte bara en av Sveriges mest lästa författare − han är en boktipsare av rang också. Vi har listat några av hans favoriter, däribland en alldeles nyutkommen deckare.

Det sägs att för att kunna bli en bra författare behöver man läsa. Mycket och ofta. Någon som förstått det är Leif GW Persson, som gärna lyfter nya böcker av sina författarkollegor. Och när GW tipsar, så lyssnar svenska läsare.  Man kan faktiskt tala om en GW-effekt. Ett före och ett efter en hyllning av GW. Faktum är att kriminalprofessorn nog skulle kunna lägga till ”bok-influencer” i sitt CV (om han nu av någon outgrundlig anledning skulle vilja det).

Här har vi plockat ut några av hans favoriter.  Missa inte att läsa hans omdömen – roliga och personliga, precis som vi vill ha dem.

Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan

Nya boken från Christoffer Carlsson, Järtecken, är ”en sann njutning”

”En bra bok är en sann njutning och själv har jag läst två på den senaste tiden. En av dem är skriven av en yngre kriminologkollega till mig som heter Christoffer Carlsson. En berättelse om ett mord i Halland och ungefär lika solkig och gråmelerad som de fall som verkligheten bjuder oss. Den är väl berättad och trots att det egentligen inte händer så mycket kopplar Carlsson ett fast grepp om sina läsare. Dessutom skriver han mycket väl. Faktum är att han skriver bättre än nästan alla andra. Inte bara inom genren – för där är det ofta bedrövligt – utan bland yngre författare överhuvudtaget. Hur ska detta sluta, tänker jag när jag lägger från mig hans bok och av någon anledning kommer jag att tänka på en kollega till oss, Kerstin Ekman. Hon inledde sitt författarskap med några högst traditionella detektivromaner innan hon tog det stora språnget till det enda berättande som egentligen räknas med romanen ”Dödsklockan”. Så hur ska detta sluta, tänker jag.”

Ur krönika i Expressen 3 mars 2019.

Här finns Järtecken av Christoffer Carlsson

Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan

”Det finns bara en Kerstin Ekman”

”Mitt under ett av mina återkommande vredesutbrott över den litterära förmågan hos flertalet av landets s k deckardrottningar avbryts jag av en god vän som är både boksynt och bildad.
– Du borde läsa Åsa Larsson, säger han.
– Hur skriver hon då, grymtar jag misstänksamt.
– Som en ung Kerstin Ekman, svarar min gode vän.
Trams, tänker jag. Det finns bara en som skriver på det viset och hon heter fortfarande Kerstin Ekman. Har gjort det hela tiden från debuten 1959 med deckaren ”30 meter mord” och under de följande femtio åren. Fem högst underhållande deckare, femton storartade romaner och en aktningsvärd essäsamling.
– Vad är det för jävla trams, säger jag. Det finns bara en Kerstin Ekman.”

Från krönika i Expressen, 29 mars 2009.

Här finns Kerstin Ekmans böcker.

Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan

”Vore jag inte lyckligt gift skulle jag ha friat till Åsa Larsson”

”Nu har jag läst Åsa Larsson. Jag har äntligen fått min deckardrottning värd namnet och vore jag inte lyckligt gift redan hade jag friat till henne. Tröstad dock, i rikt mått, och av fyra svårslagna romaner om brott. Från debuten med Solstorm (2002) till den senaste, Till dess din vrede upphör (2008). Hur hon skriver? Hon skriver som Åsa Larsson. Som skriver lika väl som en ung Kerstin Ekman.”

Ur krönika i Expressen, 29 mars 2009.

Här finns Åsa Larssons böcker.

Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan

”Litterär underhållning när den är som bäst”

”Den andre författaren som förhöjt min aktuella vardag heter Magnus Montelius (”Åtta månader”). Det är en politisk thriller från de av Maktens korridorer där det är som allra slingrigast att ta sig fram. Berättelsen om en utomordentligt charmig psykopat med storhetsvansinne som är omgiven av maktens alla handgångna män och kvinnor och för säkerhets skull även har tagit hjälp av ryssen för att förverkliga sina politiska ambitioner. Väl hopkommet, oavbrutet spännande och dessutom en och annan tanke som väcks i just mitt läsarhuvud. Till skillnad från Montelius har jag ju faktiskt tillbringat ett antal år i Rosenbad och hur pass rättvisande är nu hans beskrivning av det svenska politiska etablissemanget? Inte särskilt vill jag påstå vilket samtidigt är fullkomligt ointressant med tanke på den fiktiva beskrivning som han i stället bjuder oss. Litterär underhållning när den är som bäst.”

Ur krönika i Expressen, 3 mars 2019.

Här finns Åtta månader av Magnus Montelius.

Leif GW Perssons favoritböcker − vi har listan

GW gillar bokrean, Pontus Ljunghill … och Kerstin Ekman!

”På tisdag börjar årets bokrea. Du får därmed ett osökt tillfälle att köpa många goda böcker till priset av en och själv ägnade jag gårdagen åt att pricka av intressanta titlar i årets reakatalog. Några av dem kommer jag inte att köpa eftersom jag redan har läst dem. Däremot rekommendera dem av samma skäl. Som Pontus Ljunghills utmärkta kriminalroman, En osynlig. För den som ”inte läser deckare”, en inställning som jag själv ofta får höra, finns även annat med högt läsvärde. Som Kerstin Ekmans höggradigt underhållande Grand final i skojarbranschen eller Hans Falladas storverk, Ensam i Berlin, som handlar om det faktum att när vi dör så dör vi alla var för sig.”

Ur krönika i Expressen 23 februari 2014.

Här finns Pontus Ljunghills En osynlig

En sida till? Fortsätt läs!