Våra bästa julklappstips till litteratursnobben
Boktips

Våra bästa julklappstips till litteratursnobben

Att hitta böcker till kulturkonnässören kan kännas närmast omöjligt, men misströsta inte! Vi har roat oss med att sätta samman litteratursnobbens önskelista till jul.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Mattias Timander
Publicerad: 23 november 2021

Att hitta böcker till kulturkonnässören kan kännas närmast omöjligt, men misströsta inte! Vi har roat oss med att sätta samman litteratursnobbens önskelista till jul.

Vårt julklappsrim till litteratursnobben

Har du en litteratursnobb i släkten?
Då har du nog redan gjort den upptäckten

Att av alla klappar som till jul ska delas ut
Tenderar idéerna att skyndsamt ta slut

När man ska handla till hen med den fina språkdräkten

Snobben vi känner är en äkta konnässör
Läser hellre Proust än Knasen, och levandegör

En klichéartad roll, som alltid har koll
På det finlitterära som läsas bör

Bok 1

På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust

Om du verkligen vill ha ett säkert kort har du det här. Om din litteratursnobb till vän inte blir nöjd med den här julklappen är faktiskt hens litteratursnobberi tämligen diskutabelt. I år kommer nämligen Marcel Prousts praktverk På spaning efter den tid som flytt ut i nyutgåva, i översättning av Gunnel Vallquist och med nytt vackert omslag av Nina Ulmaja. Dessa tegelstensvolymer lyfts alltsomoftast fram som litteraturhistoriens allra främsta genom tiderna, och har förändrat prosakonsten för alltid. När en roman, om man nu kan kalla den det, till och med blivit upphov till ett världsomspännande bevingat uttryck; då är dess framgång nog att ta för given. Ja, vi tänker naturligtvis på Prousts berömda madeleinekaka.

Eufori är en fantasi över Sylvia Plaths sista år i livet. Det är tidigt 60-tal och Sylvia och maken, som litteratursnobben naturligtvis känner till (poeten Ted Hughes), har lämnat London för den engelska landsbygden. Författarparet bor med sina två små barn i ett kråkslott i Devon och i boken, som är skriven som en inre monolog, möter vi en både förtvivlad och uppspelt Sylvia. Hon slits mellan moderskapet och det egna rummet. Längtar efter att få skriva och är frustrerad över maken och att hennes författarskap får stå tillbaka för hans.

Missa inte SelmaStories intervju med Elin Cullhed, som i år även belönades med Augustpriset!

Bok 3

Det kan kvitta av Agota Kristof

Agota Kristof hyllas ofta av kritiker och författare, men innan nyutgivningen av hennes böcker på svenska var hon föga namnkunnig bland de breda massorna. Litteratursnobben emellertid, känner självklart till henne, och har förstås läst Den stora skrivboken. I år ger Wahlström & Widstrand ut två nyöversatta böcker av Agota Kristof: Analfabeten, som är hennes självbiografiska verk, och Det kan kvitta som var den sista roman hon skrev innan sin död 2011. Två titlar som det vore närmast skamligt om de inte låg under litteratursnobbens välklädda gran i jul.

Bok 4

Avgrunden av ljus av Lars Norén

Lars Norén var älskad både som poet och dramatiker, och satte kultursverige i sorg i januari i år när han lämnade oss, 76 år gammal. I Avgrunden av ljus återfinnes ett brett urval av hans poesi, med förord av Mikael van Reis. Även om den melankoli som Norén förknippas med är mycket klädsam för litteratursnobben, är det här en så vacker julklappsbok att den nog kommer göra hen lycklig.

Bok 5

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser av Klas Östergren

Klas Östergren, känd för serien Gentlemen, Gangsters och Renegater har enligt uppgift länge varit förtjust i att skriva julnoveller, och en del av dem har vi kunnat ta del av tidigare. I den här nya boken, som med sitt omslag knappast kunde passa bättre som julklapp, finns åtta noveller om julen så som den ser ut i olika skeden av livet, samlade. I boken ingår även den längre berättelsen Julrevy i Jonseryd, som innehåller det vi känner Östergren för  vemod och humor i skön finlitterär kombination.

Bok 6

Paradiset av Abdulrazak Gurnah

När Nobelpriset tillkännagavs tidigare i höst kunde man räkna de i sin närhet som kände till Abdulrazak Gurnah på en hand. Men litteratursnobben hade förstås koll! Till hens stora glädje ges de två romaner av Gurnah som finns översatta till svenska nu ut på nytt, samt även den helt nyöversatta Efterliv. Dessa är helt klockrena julklappstips till litteratursnobben. Paradiset berättar om, just som Abdulrazak Gurnahs författarskap i stort, ett Afrika som på många sätt är sårat av kolonialismens välde.

Bok 7

Hyllningar av Per Wästberg

Per Wästberg sitter på stol nummer 12 i Svenska Akademien. I den här boken skriver han om ett människor, litteratur och situationer som gjort avtryck på honom. Som långvarig akademiledamot och med ett halvt sekel i de högsta kulturkretsarna bakom sig har han mycket levt liv att berätta om. Således är boken sprängfylld av spirituella anekdoter och fascinerande tankar om läsande och skrivande. Ja, ni hör ju. Helt och hållet litteratursnobbens kopp te.

Bok 8

De andra av Toni Morrison

Toni Morrison är en av USA:s absolut främsta romanförfattare genom tiderna. 1993 blev hon den första svarta kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Författarskapet berör ras, migration och utanförskap. I den här boken utvecklar Toni Morrison sin föreläsning på Harvarduniversitetet; en reflektion över identitet, historia, politik och de fria konsterna, och med särskilt fokus på romantiseringen av slaveriet i litteraturhistorien. De andra är en stilistiskt fulländad bok om ras, rädsla, gränser, massmigration och önskan att höra till. En bok som bör återfinnas i litteraturkonnässörens bokhylla.

Bok 9

Den svarta månens år av Ellen Mattson

David Svarthed stängs av från sin tjänst på universitetet och återfinns nu ensam i sin lägenhet, med sömnsvårigheter och ett slags småputtrande existentiell ångest. Det enda sällskapet är evighetsprojektet om Homeros Iliaden, och en katt som han inte ens tycker om. Men så en dag är David Svarthed med om en olycka på trottoaren, som förändrar allt. Tillsammans med två ynglingar i grannskapet söker han sanningen om vad det är han varit med om. Har han halkat och slagit huvudet eller rentav blivit utsatt för ett attentat? Och vart tog boken han hade i sin väska vägen? Ellen Mattson är nyvald ledamot av Svenska Akademien, och hennes nya bok är en riktig romanpärla som vunnit fina lovord av kritiker och boksnobbar.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!