6 gripande skildringar av manlig vänskap
Boktips

6 gripande skildringar av manlig vänskap

Brother from another mother! Här har vi listat en rad romaner som skildrar starka vänskapsrelationer män emellan, som kanske även utmanar den traditionella machonormen med manlig platonisk kärlek.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 februari 2022

Brother from another mother! Här har vi listat en rad romaner som skildrar starka vänskapsrelationer män emellan, som kanske även utmanar den traditionella machonormen med manlig platonisk kärlek.

Bok 1

Vänner från förr av Richard Roper

Inbunden
Köp boken

Joel och Theos vänskap gick i kras i tonåren, sedan dess pratar de inte längre. Nu har Joel en framgångsrik karriär som manusförfattare och är tillsammans med tonårskärleken Amber. Men Joel bär på en stor och tung hemlighet. Samtidigt har Theo svårt att släppa sitt förra förhållande och känner sig misslyckad över att han slarvat bort sin karriär. När trettioårsdagen knackar på dörren blir han dessutom vräkt – från sina föräldrars trädgårdsskjul. Joel och Theo möts för första gången på över tio år och ger sig iväg på en 30 mil lång vandring längs Themsen. Kan de hitta tillbaka till varandra eller kommer deras hemligheter och lögner förstöra vänskapen ännu en gång?

Översättare: Emö Malmberg

Bok 2

Lincoln Highway av Amor Towles

Storpocket
Köp boken

Emmett Watson är 18 år gammal när han avtjänat sitt 15 månader långa fängelsestraff. Han dömdes för ett ofrivilligt dråp och när han återvänder hem till Nebraska igen från fängelset är det sommar 1954. Emmetts föräldrar finns inte i hans liv längre, och hans plan blir att söka lyckan i Kalifornien tillsammans med sin lillebror. Men när transporten anländer barndomshemmet i Nebraska upptäcker Emmett att två kompisar från fängelset har gömt sig i bagageluckan. Och de har en annan plan för deras och Emmetts nya liv i friheten. En plan som bär till New York.

Översättare: Jan Hultman och Annika Hultman-Löfvendahl

Bok 3

Sången om Akilles av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Madeline Miller, känd för succéboken Kirke, debuterade 2011 med Sången om Akilles. Romanen är redan en samtida klassiker men kommer på svenska först nu. Boken är också något av ett fenomen på BookTok, världen över, vilket givit den en ny skjuts på bästsäljarlistorna.

Här möter vi Akilles, antika Grekland allra främste man – stark, vacker och son till en gudinna. Patroklos är hans raka motsats men mot alla odds korsas de bådas vägar och Akilles tar Patroklos till sin skyddsling. När vänskapsbanden emellan de båda blir allt starkare, växer de också upp till unga män, och relationen ändrar karaktär.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 4

Möss och människor av John Steinbeck

John Steinbecks klassiker nu i ny pocketutgåva med nytt snyggt omslag. Möss och människor har lästs och älskats av många genom tiderna för sin mästerligt berättade historia om George och Lennie, som arbetar på ett lantbruk och vandrar omkring och samtalar med varandra, vänner emellan. George står för förstånd och fantasi, Lennie är inte den skarpaste lien på fältet men har ett hjärta av guld. Tillsammans drömmer de om att en dag kunna skaffa sig en alldeles egen bondgård.

Översättare: Sven Barthel

Bok 5

Jack av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

I Ulf Lundells debutroman driver Jack Råstedt omkring i Stockholm från party till party som om det inte fanns någon morgondag. Ständigt i sällskap av vännerna Bart, Harald, Johnny och Linnea, eller någon dam han för tillfället kilade med. Vänskapen och förälskelserna är det kitt som håller den annars lösa tillvaron samman. Vännerna delar på allt. Folköl och krogbord, bostad och ibland kärlekspartner. Samtidigt som 70-talet rinner ifrån dem, och Stockholm inte längre är vad hon varit, flyter vännernas och Jacks liv ut i vad som ska bli deras hittills dystraste efterfest.

Bok 6

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

Hanya Yanagiharas episka roman Ett litet liv är hänsynslöst drabbande på ett sätt som mycket få romaner åstadkommer. Boken berättar historien om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras gemensamma liv i New York City. Boken följer över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Vänskapen prövas men genom åren håller Jude dem alla samman – en figur vars karaktär och lidande förblir gåtfullt genom berättelsen. Boken är 700 sidor lång men håller läsarens uppmärksamhet i ett järngrepp. Helt oförglömlig läsning, som inte sällan slutar i tårar.

Översättare: Sven Barthel

Nu finns Ett litet liv i alldeles ny ljudboksinläsning, inför det att Hanya Yanagiharas alldeles nya roman Mot paradiset kommer ut.

En sida till? Fortsätt läs!