När debutförfattaren Kate Elizabeth Russel började presentera Min mörka Vanessa för sin förläggare var detta precis i tid med MeToo. Russel berättar i en intervju med The Guardian att hon tvekade med utgivningen just på grund av detta, för att inte förringa jobbet bakom boken eller verka för opportunistisk.
– Men sen insåg jag att min oro handlade om hur folk skulle kunna uppfatta den, inte om vad min bok var. Och jag ansåg verkligen att jag hade skrivit en bra bok och att jag hade något meningsfullt att tillföra.
En mörk historia om att rannsaka sig själv
Boken handlar om Vanessa. Vi pendlar mellan att läsa om en 32-årig Vanessa i nutid och en 15 årig Vanessa i high school. Den vuxna Vanessa jobbar som receptionist på ett hotell under dagarna. På kvällarna röker hon på, träffar män hon egentligen inte vill träffa och lever överlag ett destruktivt liv.
Den 15-åriga Vanessa är ny på college och har allmänt svårt att passa in. Men i sin engelsklärare finner hon en frände. Han uppmuntrar hennes försök till poesi och lånar henne böcker. Vad som börjar som en relation mellan lärare och elev utvecklas till något mer när det börjar bli fysiskt. Han heter Jacob Strane och han är 42 år.
I nutid har Jacob Strane nu anklagats för övergrepp. En gammal elev har gått ut med det och man menar att fler elever blev utnyttjade av Strane.
Vanessa har fram tills nu sett deras relation som en episk kärlekshistoria och de har fortfarande kontakt. Men kan man undvika att börja fundera när något sånt här kommer ut? I boken får vi följa Vanessas funderingar när hon börjar omvärdera det förhållande hon alltid sett som kärleksfull relation.
Hyllad av utländska medier
Boken har hyllats av flera medier utomlands. Dels för att den tar upp ett tabubelagt ämne men dels också för att den sätter känslomässiga spår i oss. Washington Post skriver:
”Dina övertygelser kommer att utmanas, du kommer att känna dig hjälplös, arg och möjligen lite fördärvad, men den kommer att få dig att känna.”
New York Times berömmer boken för att ta upp ett ämne som lätt blir klichéartat, på ett originellt sätt:
”Det är svårt att skriva om det här ämnet utan att hamna i förutsägbara klichéer, men Russell lyckas med en brutal originalitet. I en tid full av prydliga, rasande skildringar av offerskap står den här romanen ut från mängden med sin flyktighet, ytterst komplexa, uppfinningsrika och påhittiga undersökning av skada och makt.”