<em>Min mörka Vanessa</em> är
Böckerna

Min mörka Vanessa är "plågsam att läsa men svår att värja sig för"

I slutet av mars släpps boken Min mörka Vanessa på svenska. Boken har varit en riktig snackis i USA. Precis som en hel del andra vår-titlar undersöker den ett aktuellt ämne: kvinnor och män i relation till varandra och framförallt i relation till sex.

Av: Moa Dahlgren
Publicerad: 19 mars 2020

I slutet av mars släpps boken Min mörka Vanessa på svenska. Boken har varit en riktig snackis i USA. Precis som en hel del andra vår-titlar undersöker den ett aktuellt ämne: kvinnor och män i relation till varandra och framförallt i relation till sex.

När debutförfattaren Kate Elizabeth Russel började presentera Min mörka Vanessa för sin förläggare var detta precis i tid med MeToo. Russel berättar i en intervju med The Guardian att hon tvekade med utgivningen just på grund av detta, för att inte förringa jobbet bakom boken eller verka för opportunistisk.
– Men sen insåg jag att min oro handlade om hur folk skulle kunna uppfatta den, inte om vad min bok var. Och jag ansåg verkligen att jag hade skrivit en bra bok och att jag hade något meningsfullt att tillföra.

En mörk historia om att rannsaka sig själv

Boken handlar om Vanessa. Vi pendlar mellan att läsa om en 32-årig Vanessa i nutid och en 15 årig Vanessa i high school. Den vuxna Vanessa jobbar som receptionist på ett hotell under dagarna. På kvällarna röker hon på, träffar män hon egentligen inte vill träffa och lever överlag ett destruktivt liv.

Den 15-åriga Vanessa är ny på college och har allmänt svårt att passa in. Men i sin engelsklärare finner hon en frände. Han uppmuntrar hennes försök till poesi och lånar henne böcker. Vad som börjar som en relation mellan lärare och elev utvecklas till något mer när det börjar bli fysiskt. Han heter Jacob Strane och han är 42 år.

I nutid har Jacob Strane nu anklagats för övergrepp. En gammal elev har gått ut med det och man menar att fler elever blev utnyttjade av Strane.

Vanessa har fram tills nu sett deras relation som en episk kärlekshistoria och de har fortfarande kontakt. Men kan man undvika att börja fundera när något sånt här kommer ut? I boken får vi följa Vanessas funderingar när hon börjar omvärdera det förhållande hon alltid sett som kärleksfull relation.

Hyllad av utländska medier

Boken har hyllats av flera medier utomlands. Dels för att den tar upp ett tabubelagt ämne men dels också för att den sätter känslomässiga spår i oss. Washington Post skriver:

”Dina övertygelser kommer att utmanas, du kommer att känna dig hjälplös, arg och möjligen lite fördärvad, men den kommer att få dig att känna.”

New York Times berömmer boken för att ta upp ett ämne som lätt blir klichéartat, på ett originellt sätt:

”Det är svårt att skriva om det här ämnet utan att hamna i förutsägbara klichéer, men Russell lyckas med en brutal originalitet. I en tid full av prydliga, rasande skildringar av offerskap står den här romanen ut från mängden med sin flyktighet, ytterst komplexa, uppfinningsrika och påhittiga undersökning av skada och makt.”

Förläggaren om boken

Helena Ljungström är förläggare för den svenska översättningen. Hon berättar varför hon tror att boken blivit så omtalad.

– Huvudkaraktären tänker tillbaka på den relation som hon och hennes lärare inledde när hon var femton och han fyrtiotvå år. Den skildrar kvinnans tankar och känslor inför relationen. Det är inte en svartvit berättelse om ett offer och en förövare utan innehåller alla de gråskalor som gör bra litteratur viktig

“Hur en intim relation kan balansera mellan övergrepp och kärlek”

Hon menar att MeToo har haft stor inverkan på litteraturen. Detta är en av flera böcker som under den senaste tiden tagit upp ämnet ur olika vinklar.

– MeToo har öppnat upp för att tala om många tabubelagda ämnen kring kvinnan, kvinnokroppen och kvinnlig sexualitet. Min mörka Vanessa skildrar hur grooming kan gå till, hur en intim relation kan balansera mellan övergrepp och kärlek. Ibland är det mycket närgånget skildrat. Jag tror att det som har fångat läsarna med denna bok är att man blir engagerad i Vanessa, i hennes känslor och tankar.

Min mörka Vanessa kommer ut i Sverige den 30 mars. Helena Ljungström hoppas att den ska hitta sin läsarskara även här.

– Alla som vill bli berörda av en stark berättelse om en ung kvinna som kämpar för att komma loss ur sin egen historias grepp borde läsa den här boken. Och jag tror att det är en bok man kan vilja diskutera med andra när man har läst den. Den är, tycker jag, bitvis plågsam att läsa men samtidigt svår att värja sig för.

Läs mer här

Läs mer här

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

Läs mer