Mohamed Mbougar Sarr:
Boktips

Mohamed Mbougar Sarr: "Litteratur är mitt fönster mot världen"

Fördolt är minnet av människan vann Goncourtpriset, Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris och lovprisas av kritiker och läsare i Sverige. SelmaStories har träffat romanens författare, Mohamed Mbougar Sarr, för en intervju om boken.

Av: Russell Rothman
Fotograf: DR
Publicerad: 03 maj 2023

Fördolt är minnet av människan vann Goncourtpriset, Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris och lovprisas av kritiker och läsare i Sverige. SelmaStories har träffat romanens författare, Mohamed Mbougar Sarr, för en intervju om boken.

Fördolt är minnet av människan

Fördolt är minnet av människan

Mohamed Mbougar Sarr
Inbunden
Köp boken

Fördolt är minnet av människan har beskrivits som en stor politisk roman om kärlek, litteratur och om de hemska historiska skeenden under 1900-talet vars konsekvenser påverkar oss än idag. Men det är inte en roman som låter sig ramas in i tydliga politiska mallar, utan är prydd med många lager av gåtor, referenser och tankeställare.

Trots att romanens huvudperson Diegane, en ung senegalesisk författare i likhet med Mbougar Sarr, uttrycker att frågan om vad en bok handlar om ”inkarnerar det onda i litteraturen” gör jag ett försök ändå.

Handlingen är komplicerad och svår att beskriva. Jag kan väl säga att det är en poetisk resa som samtidigt är politisk och existentiell. Den unga senegalesiska författaren Diegane söker efter sin väg i livet och sin litterära röst. Han tror att han kan hitta sin röst genom en annan legendarisk senegalesisk författare, TC Elimane, som försvann spårlöst efter att ha blivit anklagad för plagiat av franska litterära kritiker. 

Så boken handlar om att söka efter något eller någon som kan ge oss vad vi behöver för att frodas och växa. Men även det man förlorar när man söker efter något. Det är en litterär men samtidigt social bok om litteratur och politik, vad det betyder att vara en afrikansk författare idag, om kolonisation, om en afrikansk författares möjliga öde i 2000-talet. Under resans gång avtäcks det politiska våldet som har kvarstått efter kolonisationen, andra världskriget och förintelsen. 

“Jag kom att tro att historien om Ouologuems öde kanske innehöll svaren till mina egna frågor om att vara en afrikansk författare som är bosatt i Frankrike.”

Du har tidigare sagt att den mytomspunna senegalesiska författaren TC Elimane är baserad på maliska författaren Yambo Ouologuem som anklagades (inte utan rasistiska grunder) för plagiat och slutade skriva böcker. Vad är det med Ouologuems historia som inspirerade dig i ditt eget författande? 

Jag var 15 när jag upptäckte hans debutroman Bound to violence vilket vann Prix Renaudot som jag tyckte var väldigt slående och tankeväckande. Hela historien bakom detta, om en lovande ung afrikansk författare som ger ut en bok som orsakar en skandal och sedan försvinner, är fascinerande. Jag har så många frågor om var han tog vägen och vad han gjorde där. Skrev han något? Vad kunde han ha skrivit om han inte hade försvunnit?

Jag kom att tro att historien om Ouologuems öde kanske innehöll svaren till mina egna frågor om att vara en afrikansk författare som är bosatt i Frankrike. Frågan om hur våra öden var länkade var början på Fördolt är minnet av människans tillkomst. 

“Andra läsare anser att priset var en politisk fälla”

Hur känner du nu med all framgång boken har fått, både i Frankrike där Fördolt är minnet av människan vann Goncourtpriset men även alla lovord från läsare internationellt? 

Jag förväntade mig inte alls all framgång boken har mottagit. Allt kom som en storm, och jag frågade mig själv om detta hände på riktigt. Jag hoppades på att det inte hade blivit några missförstånd kring min roman. Men jag insåg senare att det inte handlar om man är förstådd eller inte, utan varje läsare hittar olika saker som kanske hjälper dem i livet. I slutändan är jag glad och tacksam över att alla dessa länder välkomnar Dieganes och Elimanes berättelse.

Hur har mottagandet av din roman varit i ditt hemland, Senegal? 

Mottagandet har varit splittrat. Många senegalesiska läsare älskar boken och är stolta att en av dem har vunnit ett prestigefyllt pris. De ser det som en viktig händelse för landets litterära historia. Andra läsare anser att priset var en politisk fälla, och att det är samma historia där kolonisatörerna tilldelar priset till de tidigare koloniserade som ett tröstpris för att behålla ett gott anseende. 

Kan du känna press inför skrivandet av din nästa roman efter all framgång som du åstadkommit med Fördolt är minnet av människan? 

Jag försöker hålla min egen press på mig själv högre än den som världen utanför har på mig. Jag har alltid fler författare att lära mig om och nya böcker att läsa. Det finns inget slut på den här vägen, utan det känns som att det är början för mig. 

“Litteratur är min nyckel till att förstå vad som händer inom mig eller i det samhälle som jag observerar.”

Vad betyder litteratur för dig? Utifrån din roman vilket kan betraktas som en hyllning till litteraturens kraft kan du säkert prata om detta i all oändlighet, men om du kan beskriva det i några meningar. 

Litteratur är min nyckel till att förstå vad som händer inom mig eller i det samhälle som jag observerar. Det fungerar också som ett sätt för mig att formulera frågor om olika tidsåldrar, event, och hur de påverkar oss människor. Jag tror att utan litteratur skulle jag inte förstå något om mig själv, om andra, om förhållanden och om politik. Litteratur är mitt fönster mot världen. I grund och botten är litteratur mitt liv. 

Hur ser din tankeprocess ut när du skriver? 

När jag skriver vill jag att varje läsare ska vara engagerad i berättelsen, men även att de själva är med och tolkar och skapar meningen i boken. Det är ett abstrakt tänk som syftar till att skapa rum i boken för att bjuda in läsaren för att delta och att få vara kreativa medan de läser. Som författare har jag inte alla svaren till min romans mening och syfte, utan läsaren är med och skapar den.  

Fördolt är minnet av människan

Fördolt är minnet av människan

Mohamed Mbougar Sarr
Inbunden
Köp boken
INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!