Här är nomineringarna till Årets Bok 2023
Boktips

Här är nomineringarna till Årets Bok 2023

Nomineringarna till Årets Bok är här. Se över vilka du har läst, vilka du måste ta er an så snabbt som möjligt, och fundera ut vilken bok som just du tycker ska bli krönt till Årets Bok 2023. Vinnaren avslöjas den 29 september.

Av: Clara Castenfelt
Publicerad: 02 maj 2023

Nomineringarna till Årets Bok är här. Se över vilka du har läst, vilka du måste ta er an så snabbt som möjligt, och fundera ut vilken bok som just du tycker ska bli krönt till Årets Bok 2023. Vinnaren avslöjas den 29 september.

Bok 1

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

häftad
Köp boken

Skriften i vattnet tar itu med både politiska paradoxer såväl som brutala mord och svensk midsommarafton. Affärsmannen Olof Helander ska fira midsommar med sina kollegor från världens alla hörn, men två maskerade män i båt har andra planer. Deckarförfattaren och ex-polisen Julia Malmros använder den arton år yngre Kim för research till sin nya bok, men de insveps båda i en stormig romans. Samtliga karaktärer möts i midsommarmassakerns kölvatten, vars spaningsledare också råkar vara Julias exmake.

John Ajvide Lindqvist har tidigare utmärkt sig som mästare på skräck, och Skriften i vattnet representerar ett värdigt (och framgångsrikt) försök att finna sig bekväm i en ny genre.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Underbart att Skriften i vattnet kunnat vackla den långa vägen från refusering till nominering”.

Bok 2

Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling

danskt band
Köp boken

Rachel har bott i en avlägsen by vid Aberdeenshires kust i snart fem år. Det enda någorlunda utmärkande med byn är det lite konstigt placerade fyrtornet. Det har stått där i 200 år, och inuti finns en bokhandel – den enda på flera mils avstånd. När ägaren av bokhandeln plötsligt går bort, tar Rachel sig an uppdraget att ta hand om bokhandeln. Det visar sig att fyren rymmer mer än bara böcker; kanske sådant som byborna inte borde få reda på.

Sharon Goslings andra roman Bokhandeln I fyrtornet blandar både feelgood och mystik i en enda charmig mix.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Jag är så glad att Bokhandeln i fyrtornet har nominerats tillsammans med de andra fina titlarna på den här listan – och det betyder så mycket att priset utses av läsarna själva. Tack till alla som njuter av historien om Rachel och bokhandelns excentriska stamgäster.”

Bok 3

Svalors flykt av Majgull Axelsson

Inbunden
Köp boken

Svalors flykt är en roman som utforskar vårt medvetandes många dunkla hörn; medberoende, skuld, och livslust. I Majgull Axelssons roman möter vi den Parkinsons- diagnostiserade psykologen Christel. Hon har fått en ny patient – Zadie Moonbeam, 16 år. Eller ja, Molly Andersson heter hon väl egentligen, men enligt henne är det ett hundnamn. Zadies föräldrar är våldsamma missbrukare, och efter många turer igenom flera fosterhem ska Christel nu bedöma Zadies mognad att få en egen lägenhet. Vi får även träffa Lisbeth, Christels bästa vän och av en slump den förlossningsläkare som hjälpte föda Zadie. Även hon dras in i bilden, när hon får ett skrämmande anonymt brev.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Jag blev mycket glad över att få veta att Svalors flykt hade nominerats till Årets bok. Jag hoppas att läsarna ska känna starkt för huvudpersonerna Christel och Zadie, som trots den stora skillnaden i ålder och erfarenhet känner igen något viktigt i varandra.”

Bok 4

Au revoir Agneta av Emma Hamberg

Inbunden
Köp boken

Emma Hamberg är tillbaka med uppföljaren till den gladlynta Je m’appelle Agneta. I den här boken har Agneta äntligen slagit sig till ro i nordvästra Frankrike. Hon har allt hon behöver: ost, vin, baguetter, de sydeuropeiska kindpussarna, sina vänner, och sitt kloster. Men inte trodde hon att hela den idyll hon byggt upp kunde pulvriseras av ett enda besök från de franska myndigheterna. Ett sådant nedslag hade kunnat få vem som helst att ta sitt pick och pack, som Einar gjorde. Han vet att inget varar för evigt – det gör ju Agneta också. Men är det inte just det som gör livet så underbart? Agneta mobiliserar sina trupper ger sig ut på en resa för att rädda klostret. De har varken snack eller verkstad … men gott om snygga underkläder.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Tänk att Agneta och jag blivit nominerade till Årets Bok. Det är så otroligt roligt! Agneta är mallig, jag är mallig. TACK!”

Bok 5

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Valérie Perrins s.k ”lockdown- roman” har toppat italienska och franska bästsäljarlistor. Färskt vatten till blommorna handlar om vaktmästaren Violette Toussaint. Hon sköter kyrkogården i en liten by i franska Bourgogne.Hon lever ensam emellan sin lummiga trädgård och den välskötta arbetsplatsen. En dag får Violette oväntat besök av en desorienterad kommissarie, vars nyligen avlidna mamma önskat att få bli begraven på byns kyrkogård. Inte nog med de: hon vill ligga där, långt hemifrån, bredvid en man som kommissarien aldrig hört talas om. De två börjar arbeta tillsammans för att avtäcka mysteriet. Kommissarien börjar samtidigt bli nyfiken på Violette och hennes historia – något som bryter Violettes lugn rejält.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Läsarnas pris är ovärderligt, det betyder allt för mig. Inget kan matcha det, oavsett vilken värdeskala man använder. Mina romaner tillhör mina läsare. Bara mina läsare. Det är på dem jag tänker när jag skriver, liksom på den läsare jag själv är. Ett stort tack till Sverige, som för övrigt finns närvarande på ett underbart sätt i min egen familj: min svärdotter Sarah är svenska på sin mammas sida.”

Bok 6

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

Folk som sår i snö är en generationsöverskridande roman fylld med excentriska karaktärer. 85- åringa samen Máriddja har fått cancer och ska dö, troligen snart – men bara på sina egna villkor. Den enda i hela världen som vet om hennes diagnos är tjejen i telefonen med den behagliga rösten; Siri eller vad hon nu heter. Kaj har förlorat sin mamma, utan att få veta allt det där han undrade. Han längtar efter ett hem, och Mimmi längtar efter något hon inte vågar be om. Tina Harnesk väver kärleksfullt ihop fyra livsöden som är omsöm absurda, omsöm smärtsamt verkliga.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Ifjol arbetade jag på biblioteket med att samla in och ställa fram de nominerade titlarna till Årets Bok. Prick ett år senare jobbar jag på att förstå vidden av att min bok är en av de nominerade för 2022! Antingen har jag tittat för djupt i boklimsburken eller så har livet överraskat på det mest fantastiska vis!”

Bok 7

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
Köp boken

Straff är en berättelse hur den svenska nomadskolan sådde frön av trauma genom otaliga generationer samer. Sjuåringarna Jon-Ante, Else-Maj, Nils, Marge, och Anne-Risten bor inte med sina familjer längre. De får inte heller prata sitt hemspråk eller sjunga sitt folks sånger, och måste utstå hård disciplinering från husmor. Deras föräldrar är renskötare, och har inget att sätta upp emot finherrarna på sina höga hästar. Trettio år senare är de alla fortfarande vid liv; i stora drag, åtminstone. Men en dag ser en av dem husmor på gatan – deras smärtsamma förflutna, i köttet. Den som sa att ingen minns sin barndom hade helt klart fel.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Jag är hedrad och rörd över att Straff har nominerats till Årets bok. Att lyckas bli nominerad en andra gång är mer än jag någonsin vågat hoppas på. Ollu giitu! Tack så mycket!”

Bok 8

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Storpocket
Köp boken

Jesper Wung-Sung skriver här en historisk roman om den danska målaren Vilhelm Hammershøi. Det är många som ifrågasätter Ida Ilsted och Vilhelms förlovning. Vilhelms mamma är fullkomligt emot att han binder sig, och Idas mamma förstår inte varför någon skulle vilja ha henne. Men ung kärlek är en kraft att räkna med, och efter det utlovade bröllopet ger sig paret ut på en europeisk resa för att hitta motiv att måla. De lever överallt, tillsammans och åtskilda, allt medan Vilhelm sakta förvandlas till den konstnär han var förutbestämd att vara. Och det gör han genom att måla Ida.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Jag är otroligt stolt över att vara nominerad till Årets Bok. Jag skriver för att kommunicera och en bok lever först i det ögonblick den möter läsaren. En av de mest underbara sakerna med litteratur är hur den överskrider tid och rum. Och just därför kan en berättelse om en dansk målahustru för över hundra år sedan bli aktuell för en svensk läsare 2023. Stort tack för nomineringen och för att ni tror på litteraturens förmåga att binda oss samman över tid och rum.”

Bok 9

Där askan blommar av Phan Que Mai Nguyen

Inbunden
Köp boken

Där askan blommar följer tre parallella historier, alla med sin kärna i Vietnamkriget. Under sjuttiotalet får vi följa systrarna Trang och Quýnh, som försöker få arbete i Saigon. Staden myllrar av amerikanska soldater, och Trang blir hopplöst betuttad i en helikopterpilot samtidigt som kriget blir en oundviklighet. Sisådär 45 år senare följer vi halvt vietnamesiskt, halvt amerikanska Phong, som ensam och föräldralös försöker lämna Vietnam för USA, men som också bestämmer sig för att hitta sina föräldrar. Boken utspelar sig också i nutid. Dan var stationerad i landet under kriget, och lider fortfarande av svåra posttrauman. Han har en del olösta angelägenheter i Vietnam, och bestämmer sig för att resa tillbaka till Saigon med sin fru för att ställa allt till rätta.

Författarens kommentar till nomineringen: 

Jag skrev Där askan blommar för att lyfta och hedra de berättelser som har begravts, förnekats och åsidosatts. Nomineringen till priset Årets bok gläder mig eftersom jag vet att jag inte är ensam om att vilja sprida budskapen om fred, kärlek och medkänsla. Jag vill framföra mitt hjärtliga tack till Årets bok-juryn, min översättare Annika Sundberg, teamet på förlaget Historiska Media, mina älskade läsare och de många människor som har stått vid min sida, gett mig mod och visat mig hur vacker och speciell världen kan vara. Tack!”

Bok 10

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
Köp boken

I Anna Platts första spänningsroman agerar brottet som en enande faktor. Här följer vi bland annat Lena, som lämnar sitt olyckliga äktenskap för att öppna ett pensionat på Mallorca, som hon alltid drömt om. Hennes planer ändras dock drastiskt när hon hittar en död mans kropp i en grop på hennes nya tomt. Hemma i Stockholm bor Bianca, som har en relation med sin gifta chef. Hennes hjärta är fortfarande krossat efter hennes brors mystiska försvinnande några år tidigare. Borta på Irland upptäcker Shane dessutom att han är adopterad, och inleder en jakt på sin biologiske pappa.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Mottog nyheten med stor förvåning som – i takt med att jag hunnit smälta den – gått över i stor lycka. Vilken ära!” 

Bok 11

Levande och döda av Christoffer Carlsson

Inbunden
Köp boken

1990- tal, Skavböke, Halland. En grupp unga män ska snart ut i vuxenlivet, men försvinner plötsligt de en efter en. Två dödas, och en lämnar bygden. Skavbökes poliser famlar i mörkret, och det enda ledljuset består av namnen Sander Eriksson och Killian Persson. Men vilka är de? En sommar tjugo år senare inträffar ytterligare ett mord i bygden. Skavböke har återigen hamnat i gränslandet mellan de levande och döda.

Romanen är den tredje titeln i Christoffer Carlssons samling kriminalromaner från Halland.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Wow! Att den svit med kriminalromaner om Halland jag arbetar med nu har haft ynnesten att bli nominerad tidigare, och så även nu, med Levande och döda, känns väldigt stort. Årets Bok-nomineringen är ju bland de finaste en författare kan få. Jag är verkligen otroligt tacksam för att historien om pojkarna från Skavböke har fått så fin uppmärksamhet.”

Bok 12

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Storpocket
Köp boken

Marilyn och David Sorenson har varit dödligt förälskade i varandra sedan sjuttiotalet. Inga prövningar har kunnat slita dem itu, och inte några barn för den delen heller (men de har fyra stycken). År 2016 är döttrarna Sorenson vuxna och utflugna, och kan inte hjälpa att jämföra sina egna utmaningar med föräldrarnas. Kommer man någonsin kunna hitta en sådan stark kärlek när man håller på att gå under av dåliga relationer, alkohol, prestationsångest och hemligheter?

Claire Lombardo målar med vackert och underhållande språk upp ett familjedrama över tid, fyllt av komplexa känslor och kärlek.

Författarens kommentar till nomineringen:

”Det var så roligt och spännande att lansera En lyckligare Tid för en svensk publik på Bokmässan i Göteborg förra året och jag är otroligt hedrad att boken är nominerad till Årets Bok. Det här är min debutroman och den ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Jag är så glad och tacksam att den har hittat hem hos de svenska läsarna.”

En sida till? Fortsätt läs!