Här är nomineringarna till Årets Bok 2023
Boktips

Här är nomineringarna till Årets Bok 2023

Nomineringarna för Årets Bok är här. Se över vilka ni har läst, vilka ni måste ta er an så snabbt som möjligt, och fundera ut vilken bok som just du tycker ska bli krönt till Årets Bok 2023. Fortsätt bläddra för att komma till röstningslänken.

Av: Clara Castenfelt
Publicerad: 02 maj 2023

Nomineringarna för Årets Bok är här. Se över vilka ni har läst, vilka ni måste ta er an så snabbt som möjligt, och fundera ut vilken bok som just du tycker ska bli krönt till Årets Bok 2023. Fortsätt bläddra för att komma till röstningslänken.

En röst om dagen fram tills 3/9

Rösta på Årets Bok 2023

Bok 1

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

Inbunden
199 kr 239 kr
Köp boken

Skriften i vattnet tar itu med både politiska paradoxer såväl som brutala mord och svensk midsommarafton. Affärsmannen Olof Helander ska fira midsommar med sina kollegor från världens alla hörn, men två maskerade män i båt har andra planer. Deckarförfattaren och ex-polisen Julia Malmros använder den arton år yngre Kim för research till sin nya bok, men de insveps båda i en stormig romans. Samtliga karaktärer möts i midsommarmassakerns kölvatten, vars spaningsledare också råkar vara Julias exmake.

John Ajvide Lindqvist har tidigare utmärkt sig som mästare på skräck, och Skriften i vattnet representerar ett värdigt (och framgångsrikt) försök att finna sig bekväm i en ny genre.

Bok 2

Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling

danskt band
199 kr 239 kr
Köp boken

Rachel har bott i en avlägsen by vid Aberdeenshires kust i snart fem år. Det enda någorlunda utmärkande med byn är det lite konstigt placerade fyrtornet. Det har stått där i 200 år, och inuti finns en bokhandel – den enda på flera mils avstånd. När ägaren av bokhandeln plötsligt går bort, tar Rachel sig an uppdraget att ta hand om bokhandeln. Det visar sig att fyren rymmer mer än bara böcker; kanske sådant som byborna inte borde få reda på.

Sharon Goslings andra roman Bokhandeln I fyrtornet blandar både feelgood och mystik i en enda charmig mix.

Bok 3

Svalors flykt av Majgull Axelsson

Inbunden
199 kr 239 kr
Köp boken

Svalors flykt är en roman som utforskar vårt medvetandes många dunkla hörn; medberoende, skuld, och livslust. I Majgull Axelssons roman möter vi den Parkinsons- diagnostiserade psykologen Christel. Hon har fått en ny patient – Zadie Moonbeam, 16 år. Eller ja, Molly Andersson heter hon väl egentligen, men enligt henne är det ett hundnamn. Zadies föräldrar är våldsamma missbrukare, och efter många turer igenom flera fosterhem ska Christel nu bedöma Zadies mognad att få en egen lägenhet. Vi får även träffa Lisbeth, Christels bästa vän och av en slump den förlossningsläkare som hjälpte föda Zadie. Även hon dras in i bilden, när hon får ett skrämmande anonymt brev.

Bok 4

Au revoir Agneta av Emma Hamberg

Inbunden
199 kr 239 kr
Köp boken

Emma Hamberg är tillbaka med uppföljaren till den gladlynta Je m’appelle Agneta. I den här boken har Agneta äntligen slagit sig till ro i nordvästra Frankrike. Hon har allt hon behöver: ost, vin, baguetter, de sydeuropeiska kindpussarna, sina vänner, och sitt kloster. Men inte trodde hon att hela den idyll hon byggt upp kunde pulvriseras av ett enda besök från de franska myndigheterna. Ett sådant nedslag hade kunnat få vem som helst att ta sitt pick och pack, som Einar gjorde. Han vet att inget varar för evigt – det gör ju Agneta också. Men är det inte just det som gör livet så underbart? Agneta mobiliserar sina trupper ger sig ut på en resa för att rädda klostret. De har varken snack eller verkstad … men gott om snygga underkläder.

Bok 5

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Inbunden
199 kr 239 kr
Köp boken

Valérie Perrins s.k ”lockdown- roman” har toppat italienska och franska bästsäljarlistor. Färskt vatten till blommorna handlar om vaktmästaren Violette Toussaint. Hon sköter kyrkogården i en liten by i franska Bourgogne.Hon lever ensam emellan sin lummiga trädgård och den välskötta arbetsplatsen. En dag får Violette oväntat besök av en desorienterad kommissarie, vars nyligen avlidna mamma önskat att få bli begraven på byns kyrkogård. Inte nog med de: hon vill ligga där, långt hemifrån, bredvid en man som kommissarien aldrig hört talas om. De två börjar arbeta tillsammans för att avtäcka mysteriet. Kommissarien börjar samtidigt bli nyfiken på Violette och hennes historia – något som bryter Violettes lugn rejält.

Bok 6

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

Inbunden
199 kr 239 kr
Köp boken

Folk som sår i snö är en generationsöverskridande roman fylld med excentriska karaktärer. 85- åringa samen Máriddja har fått cancer och ska dö, troligen snart – men bara på sina egna villkor. Den enda i hela världen som vet om hennes diagnos är tjejen i telefonen med den behagliga rösten; Siri eller vad hon nu heter. Kaj har förlorat sin mamma, utan att få veta allt det där han undrade. Han längtar efter ett hem, och Mimmi längtar efter något hon inte vågar be om. Tina Harnesk väver kärleksfullt ihop fyra livsöden som är omsöm absurda, omsöm smärtsamt verkliga.

Bok 7

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
199 kr 219 kr
Köp boken

Straff är en berättelse hur den svenska nomadskolan sådde frön av trauma genom otaliga generationer samer. Sjuåringarna Jon-Ante, Else-Maj, Nils, Marge, och Anne-Risten bor inte med sina familjer längre. De får inte heller prata sitt hemspråk eller sjunga sitt folks sånger, och måste utstå hård disciplinering från husmor. Deras föräldrar är renskötare, och har inget att sätta upp emot finherrarna på sina höga hästar. Trettio år senare är de alla fortfarande vid liv; i stora drag, åtminstone. Men en dag ser en av dem husmor på gatan – deras smärtsamma förflutna, i köttet. Den som sa att ingen minns sin barndom hade helt klart fel.

Bok 8

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Storpocket
119 kr
Köp boken

Jesper Wung-Sung skriver här en historisk roman om den danska målaren Vilhelm Hammershøi. Det är många som ifrågasätter Ida Ilsted och Vilhelms förlovning. Vilhelms mamma är fullkomligt emot att han binder sig, och Idas mamma förstår inte varför någon skulle vilja ha henne. Men ung kärlek är en kraft att räkna med, och efter det utlovade bröllopet ger sig paret ut på en europeisk resa för att hitta motiv att måla. De lever överallt, tillsammans och åtskilda, allt medan Vilhelm sakta förvandlas till den konstnär han var förutbestämd att vara. Och det gör han genom att måla Ida.

Bok 9

Där askan blommar av Phan Que Mai Nguyen

Inbunden
199 kr 239 kr
Köp boken

Där askan blommar följer tre parallella historier, alla med sin kärna i Vietnamkriget. Under sjuttiotalet får vi följa systrarna Trang och Quýnh, som försöker få arbete i Saigon. Staden myllrar av amerikanska soldater, och Trang blir hopplöst betuttad i en helikopterpilot samtidigt som kriget blir en oundviklighet. Sisådär 45 år senare följer vi halvt vietnamesiskt, halvt amerikanska Phong, som ensam och föräldralös försöker lämna Vietnam för USA, men som också bestämmer sig för att hitta sina föräldrar. Boken utspelar sig också i nutid. Dan var stationerad i landet under kriget, och lider fortfarande av svåra posttrauman. Han har en del olösta angelägenheter i Vietnam, och bestämmer sig för att resa tillbaka till Saigon med sin fru för att ställa allt till rätta.

Bok 10

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
199 kr 219 kr
Köp boken

I Anna Platts första spänningsroman agerar brottet som en enande faktor. Här följer vi bland annat Lena, som lämnar sitt olyckliga äktenskap för att öppna ett pensionat på Mallorca, som hon alltid drömt om. Hennes planer ändras dock drastiskt när hon hittar en död mans kropp i en grop på hennes nya tomt. Hemma i Stockholm bor Bianca, som har en relation med sin gifta chef. Hennes hjärta är fortfarande krossat efter hennes brors mystiska försvinnande några år tidigare. Borta på Irland upptäcker Shane dessutom att han är adopterad, och inleder en jakt på sin biologiske pappa.

Bok 11

Levande och döda av Christoffer Carlsson

Inbunden
199 kr 229 kr
Köp boken

1990- tal, Skavböke, Halland. En grupp unga män ska snart ut i vuxenlivet, men försvinner plötsligt de en efter en. Två dödas, och en lämnar bygden. Skavbökes poliser famlar i mörkret, och det enda ledljuset består av namnen Sander Eriksson och Killian Persson. Men vilka är de? En sommar tjugo år senare inträffar ytterligare ett mord i bygden. Skavböke har återigen hamnat i gränslandet mellan de levande och döda.

Romanen är den tredje titeln i Christoffer Carlssons samling kriminalromaner från Halland.

Bok 12

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Storpocket
119 kr
Köp boken

Marilyn och David Sorenson har varit dödligt förälskade i varandra sedan sjuttiotalet. Inga prövningar har kunnat slita dem itu, och inte några barn för den delen heller (men de har fyra stycken). År 2016 är döttrarna Sorenson vuxna och utflugna, och kan inte hjälpa att jämföra sina egna utmaningar med föräldrarnas. Kommer man någonsin kunna hitta en sådan stark kärlek när man håller på att gå under av dåliga relationer, alkohol, prestationsångest och hemligheter?

Claire Lombardo målar med vackert och underhållande språk upp ett familjedrama över tid, fyllt av komplexa känslor och kärlek.

Rösta en gång om dagen tills 3/9

Rösta på Årets Bok 2023

En sida till? Fortsätt läs!