Alla 7 tidigare vinnare av Årets bok
Boktips

Alla 7 tidigare vinnare av Årets bok

Baserat på erfarenhet vet vi att man som författare inte blir nominerad till Årets bok utan att bära på riktigt tungt litterärt artilleri. För att fräscha upp ert minne har vi på SelmaStories samlat alla tidigare vinnartitlar av Årets Bok, år för år.

Av: Clara Castenfelt
Publicerad: 23 mars 2023

Baserat på erfarenhet vet vi att man som författare inte blir nominerad till Årets bok utan att bära på riktigt tungt litterärt artilleri. För att fräscha upp ert minne har vi på SelmaStories samlat alla tidigare vinnartitlar av Årets Bok, år för år.

Bok 1

Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Vinnare av Årets bok år 2016.

I denna nyckelroman avviker Martina Haag till stor del från sina sedvanliga varma berättelsevärldar, och utforskar istället en mer personlig ådra av smärta. Det är något som inte stämmer följer Pernilla, vars man lämnar henne för en annan kvinna han träffat på jobbet. Det är en av de saker som hon trodde bara hände andra människor – såna man tycker synd om. Men där står hon nu, i fjällen, utan make och ett hjärta som väger mer för varje dag.

Med både humor och allvar leder Martina Haag oss i handen igenom Pernillas uppgångar, fall, och väg mot överlevnad.

Bok 2

Glöm mig av Alex Schulman

Vinnare av Årets bok 2017.

Man är alltid någons barn, även om föräldern inte tillkännager det eller ens finns kvar i livet. I Glöm mig försöker Alex Schulman förstå vad det egentligen var som drev en spricka mellan honom och hans alkoholiserade mamma. Han befinner sig på sin hennes lantställe under sommaren med ett tydligt mål: att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik.

Det blir en mörk tunnel att ta sig igenom, samtidigt som Schulman kastas tillbaka till sin barndom och blir påmind om den hans mamma en gång var, såväl som sitt medberoende till henne och desperata behov av försoning.

Bok 3

1793 av Niklas Natt Och Dag

Vinnare av Årets bok 2018.

Niklas Natt och Dag tar oss långt hemifrån till den gustavianska tiden i romanen 1793. Det är ett århundrade som kan verka harmoniskt, men som i själva verket är plågat av ovisshet. Sveriges framtid dinglar på flera lösa trådar i efterdyningarna av Gustav III:s död, en korrupt statsmakt, och den ekonomiska kris som det stora nordiska kriget orsakat. Och inte nog med det – hösten 1793 hittas ett lemlästat lik i kåkstaden som nu är Södermalm, med skador som skett för länge sen.

Niklas Natt och Dag använder sig av fyra berättare i den här kriminalromanen och kommer säkerligen hålla dig på tårna. Var dock varnad – den är inte lämpad för lättstörda.

Bok 4

Silvervägen av Stina Jackson

Vinnare av Årets bok 2019.

Arvidsjaur, Arjeplog, norska gränsen, och tillbaka. På den sträckan har Lelle spenderat sina sommarnätter bakom ratten, sedan hans sjuttonåriga dotter försvann tre år tidigare. Samtidigt lär vi känna Meja och hennes mamma, som bosatt sig i bygden Glimmersträsk utmed sträckan, Silvervägen. Just när hösten gör intåg så försvinner ytterligare en ung flicka. Lelle och Meja, som dessutom är jämnårig med hans försvunna dotter, hamnar där och för evigt i varandras omloppsbana.

Stina Jacksons roman må ha ett dunkelt litet samhälle som fond, men däri utvecklas en berättelse som nödsakar en att leta efter ljuset när man är som mest vilsen.

Bok 5

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Vinnare av Årets bok 2020.

Delia Owens internationella bästsäljare berättar om en ung kvinna som slits mellan sin längtan efter samhörighet och frihet. Kya Clark, eller ”träskflickan” som befolkningen kallar henne, lever som självförsörjande enstöring i North Carolinas myrar. Hennes familj lämnade henne som barn, och i vuxen ålder känner hon träsket som sin egen hand. Men när hon en dag kommer i kontakt med kuststadens quarterback Chase Andrews, och han senare hittas död i träsket av en invånare, ställs hennes tillvaro på ända.

Där kräftorna sjunger blandar både mordspänning och melankoli, med teman om att passa in och att få upprättelse.

Bok 6

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Vinnare av Årets bok 2021.

När man pratar om konflikter mellan folk i ett land kanske Sverige inte är det första man tänker på. Då är det tur att romaner som Ann-Helén Laestadius Stöld finns. Som nioåring ser Elsa en man döda en av hennes renar, och blir hotad till att hålla tyst om det. Ur hennes ögon får vi, från olika stadier i hennes liv, en förståelse för hur konflikter mellan samer och andra Sverigebor är ett generationsvis trauma. Detta är en realitet i norr, och Elsa bär ett renöra med sig varje dag för att påminna sig om de fördomar som hennes blod tar fram ur människor.

Stöld bygger på verkliga händelser.

Bok 7

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Vinnare av Årets bok 2022.

Lina Nordquists debutroman börjar med Unni, Armod och Roar. De flyr Norge in i Hälsinglands djupaste skogar. Förutom att ta hand om varandra måste de också avvärja naturens krafter och undvika skogsbonden till varje pris. Över sjuttio år senare planerar Kåra, Roars svärdotter, hans begravning. Hennes förflutna är höljt i mörker, och hon undrar vad som egentligen hände i skogen när generationen före henne slog sig ner där.

Dit du går, följer jag är en oförutsägbar historisk roman som överspänner generationer.

En sida till? Fortsätt läs!