Redaktionens boktips: Tidigare Årets Bok- favoriter
Boktips

Redaktionens boktips: Tidigare Årets Bok- favoriter

Vi på SelmaStories- redaktionen stöter på många nya böcker under vårt arbete med Årets Bok – och samlar självfallet på oss en hel del nya favoriter. Här har redaktionen samlat på sig några favoriter var enligt varsitt tema från tidigare års nomineringar.

Av: Clara Castenfelt
Publicerad: 27 april 2023

Vi på SelmaStories- redaktionen stöter på många nya böcker under vårt arbete med Årets Bok – och samlar självfallet på oss en hel del nya favoriter. Här har redaktionen samlat på sig några favoriter var enligt varsitt tema från tidigare års nomineringar.

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:

Två underskattade feelgood- böcker

Bok 1

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan

Nina Redmond älskar att vara bibliotekarie. Dagarna i ända får hon spendera genom att läsa böcker, prata om böcker, och matcha rätt bok till rätt person. Men när det fina biblioteket tvingas stänga ner blir hon helt vilsen – vad ska hon göra nu? Så en dag hittar hon en annons för en gammal söt skåpbil och slås av en snilleblixt. Varför inte starta en bokhandel på hjul?

Med all kraft och hoppfullhet som Nina kan samla, samt alla hennes besparingar, förbereder hon sig för en nystart på de böljande högslätterna i Skottland. Dock visar sig verkligheten vara smått mer komplicerad den hon gärna dagdrömmer om. Hon träffar en rad personer som både berikar och försämrar hennes liv, såsom en förtjusande tågkonduktör och en sträv, tystlåten bonde från gården intill.

Bok 2

Brevvännerna av Eli Åhman Owetz

Den här varma feelgood- romanen av Eli Åhman Owetz nominerades till Årets Bok 2020. Den handlar om Malin, som vid första anblick kan ha allt man önskar sig – en man, ett jobb, ett liv. Men hon saknar närhet. Dock känns allt lite bättre när bokbussen kommer varje vecka, och hon kan sluka bok efter bok för att slippa bemöta sina problem. Vi träffar också Erik, som flytt Stockholm för Roslagen efter att ha nått en kritisk punkt i livet. Av en slump upptäcker han några trasiga sidor från ett anteckningsblock i en lånebok som väcker hans nyfikenhet.

Vem kunde kvinnan, som skrev de de innerliga orden om längtan och saknad, vara? En hemlig brevväxling börjar mellan de två genom bokbussen. Efter hand utvecklas starka känslor mellan dem, som vågar öppna sina hjärtan för varandra. Men är det verkligen möjligt att bli kär i någon man bara kommunicerat med genom brev? Och hur kan man vara säker på att den är värd att satsa allt för?

Elia Almegård, formgivare:

Två böcker som stannar kvar långt efteråt

Bok 1

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Det gick väldigt fort innan allt föll samman. Bara nyligen var knarkkartellen Los Jardineros högsta höns en stammis i Lydias bokhandel i Acapulco, Mexiko. Tyvärr är hennes man mindre uppskattad av ledaren: han är journalist. Efter att Lydias make skriver en exposé om kartellen så mördas han brutalt tillsammans med 15 andra släktingar. Lydia och hennes ettåriga son Luca klarar sig med en hårsmån, och det slutar med att de flyr norrut till USA.

Amerikansk jord berättar om hur knarkhandeln slår människors liv i spillror och hur långt vi kan gå för att rädda våra allra närmaste.

Bok 2

Den svavelgula himlen av Kjell Westö

I 60-talets Helsingfors växer två pojkar upp jämsides varann. Bara några meter ifrån varandras hus, men ljusår vad gäller erfarenhet. Bredvid vår huvudpersons enkla sommarstuga höjer sig familjen Rabells herrgård, och därinne bor Axel. De två pojkarna blir vänner, och vår protagonist förälskar sig i Axels lillasyster Stella Rabell. Under hela sina liv finns de två inom räckhåll för varandra, men kärleken är dessvärre inte lika enkel att nå. Klasskillnaderna tränger sig på, och så gör även den föränderliga världen och alla dess innovationer.

Boken skildrar på ett storslaget sätt Helsingfors och hur tillvaron färgas av familjeband, kärlek och vänskap. Samtidigt utgör den också en granskning av hur våra drömmar och minnen påverkas av faktorer som kön, klass och framtidens intåg.

Linnéa Ivares, redaktör:

Två internationella bästsäljare som lever upp till hypen

Bok 1

Älskade barn av Ashley Audrain

Ashley Audrain sätter mödrars mardröm i centrum. Blythe fick aldrig kärlek som barn. Nu när hon blivit mamma till Violet för första gången vill Blythe bryta traumat och ge henne allt hon inte fick – men något är fel. Antingen med Violet, eller med henne, för det här med att älska ett barn känns inte så enkelt som hon trodde. När en hemsk händelse drabbar familjen börjar Blythe frukta för det värsta. Tänk om alla hennes värsta rädslor är sanna?

Bok 2

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

En av fjolårets bästa böcker, enligt många. Ett litet liv följer vännerna och New York- borna JB, Malcolm, Willem och Jude genom årtiondena. Den sistnämnde är limmet i vänskapsgruppen, men släpper ändå ingen särskilt nära inpå. Jude har ett mörkt förflutet, och trots sin framgång i livet bär han på sår som aldrig riktigt läker. Men gång på gång blir han påmind av den tillgivne Willem om hur ljuvt livet kan vara. Ändå är det svårt att tillåta sig själv att älska, när självföraktet är så stort.

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:

Två positivt överraskande böcker jag inte hade läst om de inte varit ÅB- nominerade

Bok 1

Vargarnas tid av Elisabet Nemert

Världen befinner sig i sin vargtimme. Andra världskriget härjar, nazismen förgiftar Europa, och Sverige öppnar världens första rasbiologiska institut för att skydda det ariska släktet. Mitt i mörkret möts Magdalena och Carl-Magnus – oväntat, men ödesdigert – i jakt på tre finska krigsbarn som försvunnit. Deras empati och tapperhet kommer att göra skillnad för otaliga människor i krigsdrabbade Europa.

Elisabet Nemerts historiska roman gör oss påminda om att bakom molnen finns en himmel, och att stjärnor bara syns i mörkret.

Bok 2

De kapabla av Klas Ekman

Klas Ekmans skruvade debutthriller betonar att det kunde varit värre. Du kanske har dåligt med pengar eller lever i en dålig relation – men du lägger åtminstone inte kroppsdelar i påsar, som Anna gör. När hon kliver ut ur kallduschen och ser sig själv i spegeln efter den livsomvälvande händelsen så har inget förändrats i hennes ansikte. Ändå är det inte samma kvinna hon tittar på. Eller så är det just det. Var det detta som krävdes för att få fram hennes verkliga jag?

Den här romanen kom på andra plats i omröstningen för Årets bok 2021.

Russell Rothman, redaktör:

Två böcker där naturen är ett framstående tema

Bok 1

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

Tvillingsystrarna Inti och Aggie Flynn reser till Skottland tillsammans med en grupp biologer i syfte att återbefolka de skotska högländerna med vargar. Förhoppningsvis är resan en distraktion för Aggie, som är djupt plågad av en tragisk incident som gjorde att systrarna lämnade sitt hem i Alaska. Men som alltid har människor ett prekärt förhållande till vilda djur, vilket hotar vargarnas frid. En lokalbo hittas död, och Inti är säker på att djuren kommer att få skulden, trots att hon själv är tveksam till deras skuld. Men vem dödade mannen, om inte vargarna?

När vargarna kom har det mesta – hemligheter, passion, och mystik. En perfekt kandidat till fjolårets Årets Bok!

Bok 2

Ödesmark av Stina Jackson

Stina Jackson är en tidigare vinnare av Årets Bok, och hennes Ödesmark håller samma kaliber av berättande. Romanen utspelar sig i Ödesmark, ett bortglömt hörn av Norrland. I ett av de få husen som inte är utlämnade till väder och vind bor Liv med sin åldrande pappa Vidar och bror Simon. Liv känner hur hon och familjen iakttas av byborna vart de än befinner sig. De frågar sig antagligen varför Liv aldrig lämnat bygden för ett rikare och självständigare liv, eller om Vidars påstådda förmögenhet efter alla sina skogsaffärer. Det, och vilket lätt byte familjen är, i denna glesa trakt där alla vet vart alla bor.

Molly Nilsson, webbanalytiker:

Två gripande böcker om kvinnors lidande

Bok 1

Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Martina Haag bryter med sin vanliga lättsamma jargong i denna nyckelroman, och utforskar istället en mer personlig och smärtsam sida av sig själv. Det är något som inte stämmer handlar om Pernilla, vars man lämnar henne för en annan kvinna på jobbet. Detta är en situation som Pernilla tidigare bara trott hände andra människor, eller i filmer. Men nu står hon helt själv i fjällen, med ett tungt hjärta och utan sin make.

Med både humor och allvar guidar Martina Haag läsaren genom Pernillas känslomässiga berg-och-dalbana och hennes kamp för överlevnad. Hennes personliga skildring ger en bitterljuv insikt i det ovissa livet efter ett relationssammanbrott.

Bok 2

Flickorna av Emma Cline

Evie Boyd är uttråkad. Kalifornien på 60-talet har inget som lockar henne, och allt har blivit så ledsamt hemma sedan Evies pappa lämnade hennes mor för en yngre kvinna. Men så plötsligt ser hon dem en dag; flickorna. De är tilltufsade, smutsiga, magra – men gastkramande vackra, på något sätt. Senare möter Evie en av flickorna, Suzanne, som tar med henne hem till hennes ranch. Där bor ännu fler flickor och unga kvinnor, alla under ledningen av den charmiga Russell. Deras kärlek till honom verkar så djup, som om de skulle ge upp allt på ett ögonblick för honom. Även unga Evie lockas av hans dragningskraft, och märker inget förrän hon råkat gå alldeles för långt.

Flickorna är Emma Clines otroligt uppskattade och intima studie i våld, makt, och underkastelse.

Clara Castenfelt, praktikant:

Två böcker vars berättelser överspänner generationer

Bok 1

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Tack vare verklighetsbaserade romaner som Ann-Helén Laestadius Stöld kan vi få en insikt i det hat som länge funnits gentemot samer och deras kultur, trots att den ligger oss så nära.

Boken handlar om Elsa, som vid nio års ålder bevittnar hur en man dödar en av hennes renar och sedan hotar henne till tystnad. Detta är en realitet i norra Sverige, och Elsa bär med sig ett renöra varje dag som en påminnelse om de fördomar som hon och hennes folk möter. Genom hennes perspektiv får vi en inblick i hur konflikterna är traumatiska historier som sträcker sig över flera generationer.

Bok 2

Glöm mig av Alex Schulman

”Mamma kommer i morgonrock, håret åt alla håll, hon kisar i solljuset. När hon ser mig tittar hon genast bort.”

I Glöm mig utforskar Alex Schulman det komplexa förhållandet mellan honom och hans alkoholiserade mamma, och försöker förstå vad som orsakade en spricka i deras relation. Under en sommar besöker han sin mors lantställe med sin bror Calle, och det klara syftet att få henne att söka hjälp på en avvänjningsklinik. Det blir en kvalfylld resa där han konfronteras med sin barndom och sitt eget medberoende till sin mamma. Han strävar efter att försonas med henne samtidigt, som han tvingas att återuppleva minnen av vem hon en gång var.

Simon Brodding, praktikant:

Två böcker jag alltid rekommenderar

Bok 1

Pachinko av Min Jin Lee

Pachinko av Min Jin Lee är en historisk roman om en familjs kamp för att finna tillhörighet och överleva i en värld av socialt utanförskap och politisk oro. Berättelsen sträcker sig över fyra generationer och flera årtionden, och skildrar smärtpunkterna i exiltillvaron. När Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. Tillsammans med en kristen präst reser hon till Japan, där hon kämpar för att skapa sig ett nytt hem och övervinna språkbarriärer. Pachinko är en hyllad roman som berör och fascinerar läsare över hela världen.

Bok 2

Bergens stjärnor av Jojo Moyes

Alice Wright lever ett instängt liv i England, men efter ett frieri från en amerikan flyttar hon till Kentucky i hopp om ett liv fullt av äventyr. Istället blir hon ihoptvingad med en man som inte bryr sig om henne och en svärfar som anser att en kvinnas plats är i hemmet. När bibliotekarier på hästrygg efterlyses som en del av Eleanor Roosevelts satsning på utbildning anmäler Alice sig. Hon ansluter sig till Margery, dottern till en ökänd brottsling och kvinnornas ledare, och tillsammans strider de mot giftormar och beväpnade hembrännare. Bergens stjärnor är en klassisk berättelse om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion som bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.