Slukarläsning! 14 böcker av stjärnförfattaren Nora Roberts
Boktips

Slukarläsning! 14 böcker av stjärnförfattaren Nora Roberts

Nyfiken på Nora Roberts? Stjärnförfattaren säljer 34 böcker i minuten världen runt och har fans överallt. Vi tipsar om 14 böcker av Nora Roberts som nu är aktuell med "Midnattsdåd".

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Bruce Wilder
Publicerad: 09 juni 2023

Nyfiken på Nora Roberts? Stjärnförfattaren säljer 34 böcker i minuten världen runt och har fans överallt. Vi tipsar om 14 böcker av Nora Roberts som nu är aktuell med "Midnattsdåd".

Fråga: Vilken författare är gigantisk nog att sälja 34 böcker i minuten världen runt?

Svar: Ingen annan än Nora Roberts.

Och det är inte bara försäljningssiffrorna som andra författare bara kan drömma om – den amerikanska bästsäljarförfattaren Nora Roberts är extremt produktiv också. Enligt sin egen beräkning skriver hon en bok på ungefär 45 dagar innan hon börjar på nästa.

– Men ibland måste jag städa huset så då kanske jag tar en dags paus, berättade hon själv i en intervju med NZ Herald.

Fråga: Vilken världsberömd författare förälskade sig i mannen som skulle platsbygga en bokhylla åt henne? 

Svar: Nora Roberts såklart. De är fortfarande gifta.

Ändå är det ofta förvånansvårt tyst om Nora Roberts. Och det beror på att hennes genre – romance –  länge haft längre status än andra genrer. Helt utan anledning, så klart. Romance är faktiskt västvärldens största litterära genre  som helt oförtjänt levt ett liv i skuggan av ”finare” litteratur.

–  Jag skulle vilja säga att det beror på främst en sak: att det här är litteratur som är skriven av kvinnor, för kvinnor och om kvinnor. Så fort något handlar om att kvinnan har rätten till sin egen frihet och njutning så blir det förlöjligat. Rent kvinnoförakt, berättade Sveriges största romanceförfattare Simona Ahrnstedt nyligen i en intervju med SelmaStories.

Fråga: Vilken författare äger ett hotell där alla sviter är uppkallade efter kärlekspar i hennes romaner?

Svar: Javisst, det är Nora Roberts! 

Nora Roberts alltså. Mer än 200 böcker har getts ut hittills. Hon sägs vara är mycket disciplinerad, skriver varje dag  nonstop från 9 på morgonen till 5 på eftermiddagen och gör alltid mycket grundlig research inför sina böcker vad gäller miljöer och andra fakta. Hennes hjältinnor är starka, självständiga, intelligenta kvinnor – ”annars är jag inte intresserad av att berätta deras historia”, säger hon själv. Romanerna kännetecknas också av kvicka dialoger, rapp humor och passionerad kärlek.

Fråga: Vilken romanceförfattare skriver även science fiction?

Svar: Yes, det är Nora Roberts. Fast då gör hon det under namnet J.D Robb.

Och nu får en ny generation läsare chans att läsa henne i ett unikt projekt där 25 av hennes titlar släpps som digitala ljudböcker i Sverige, nyinlästa. Ganska många av dem släpps även som e-böcker. Det är Bonnier Audios största satsning hittills på ett utländskt författarskap, hela 350 timmars lyssning totalt!

Hösten 2019 åkte Sveriges alldeles egna romance-drottning Simona Ahrnstedt på sin drömresa till Boonsboro, Maryland i USA. Kan ni gissa anledningen? Jo, för att det är Nora Roberts hemstad såklart! Här kan du läsa mer om Simonas fantastiska upplevelse i den romantiska småstaden där Roberts både har ett eget hotell och bohandel.

14 böcker av Nora Roberts

Bok 1

Längtan hem av Nora Roberts

Inbunden
Köp boken

Äntligen är släkten O’Dwyer tillbaka i Längtan hem, andra delen i en trilogi. I denna del följer vi Connor O’Dwyer, en falkenerare och guide för turister genom Irlands sköna landskap. I sina turer stöter han ofta på sin vän Mearas, som guidar till häst. Efter en dramatisk händelse börjar Connor se Meara med nya ögon, kanske blir hon den första kvinnan han öppnar sitt hjärta för? Samtidigt som kärleken spirar, kommer ett hot från det förflutna som tvingar honom att beskydda allt han älskar.

Översättare: Anna-Stina Johnson

Bok 2

Midnattsdåd av Nora Roberts

Storpocket
Köp boken

Harry Booth är inte bara en av världens skickligaste konst- och juveltjuvar, han är något så ovanligt som en bildad gentlemannatjuv med en trasig barndom. Harry håller sig undan kärleken, den gör en bara sårbar. Men när han förälskar sig i Miranda Emerson, sin professors rödhåriga dotter, inser han att han måste bryta sig fri.

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 3

Hjärtats land av Nora Roberts

En magisk roman full av magi och vänskapsband genom historien, som är första delen i trilogin om Släkten O’Dwyer. I centrum står Iona, som har bestämt sig för att lämna USA för Irland – ett land hon drömt om sedan hon var liten. Och hon hoppas att hon för första gången kommer att känna sig hemma. Men så blir det inte, hennes ankomst väcker istället mörka krafter till liv och illsammans med sina nyvunna vänner tvingas Iona in i en kamp på liv och död.

Översättare: Anna-Stina Johnson

Bok 4

En dotters arv av Nora Roberts

En riktig bladvändare med starka karaktärer man fastnar för direkt. Enb dotters arv gör ingen Nora Roberts-älskare besviken. I centrum av handlingen står Adrian Rizzo, som var 7 år när hon mötte sin far för första gången – och han försökte döda henne. Adrian växte istället upp med sin framgångsrika men frånvarande mor. Men ju äldre hon blir desto mer medveten blir hon om att det är någon som förföljer henne…

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 5

Vid horisonten av Nora Roberts

Nu kommer den fjärde och sista delen i Nora Roberts serie om familjen i Chesapeake Bay. Seth Quinns första tio år i livet var en enda lång mardröm med en mor som behandlade honom illa. Sedan räddades han av familjen Quinn. Nu är Seth vuxen och återvänder till Chesapeake Bay. Här möter han nyinflyttade Drusilla och attraktionen sprakar genast mellan dem, men Dru ger inte bort sitt hjärta så lätt. För att Seth och Dru ska kunna ha en framtid ihop måste Seth möta sitt förflutna – och modern som svek honom.

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 6

Gömstället av Nora Roberts

Caitlyn Sullivan var en stjärna redan vid tio års ålder men hon var inte för gammal för att leka kurragömma i det stora huset vid Big Sur. Det var vid ett av de tillfällena som hon försvann. Flera år senare ska Caitlyn försöka återta makten över sitt eget liv och överkomma traumat som påverkat henne. Men vad hon inte vet om den där natten som förändrade allt är att det såddes två frön i henne- ett av kärlek och ett av hämnd.

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 7

En trygg hamn av Nora Roberts

Den tredje boken om familjen vid Chesapeake Bay. Phillip Quinn har satsat allt på karriären och lämnat uppväxten på gatan bakom sig för gott. Men en blick på yngsta adoptivbrodern Seth räcker för att han ska bli påmind om den pojke han en gång var. När forskaren Sybill Griffin dyker upp i staden blir Phillip omedelbart fascinerad. Men Sybill bär på en hemlighet som hotar det liv som bröderna Quinn har byggt upp för sig själva – och för Seth.

Översättare: Julia Gillberg

Bok 8

Förövarna av Nora Roberts

Familjen Bigelows framstår som den perfekta familjen. Men bakom stängda dörrar lever barnen Zane och Britt i ständig terror. De har lärt sig att dölja fadern Grahams våldsamma beteende för omvärlden, men en dag säger den 14 år gamla Zane emot. 20 år senare återvänder Zane till sin barndomsstad. Här finns smärtsamma minnen, men också hans trygga moster, hans syster och barndomsvänner. I Lakeview finns också Darby McCrae, en nyinflyttad trädgårdsarkitekt. Men trots den sprudlande energin gömmer även Darby ett trauma.

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 9

Vittne till mord

Nora Roberts 200:e roman! Elizabeth är snart sjutton år och dotter till en mycket framgångsrik men också kontrollerande mor. En natt smiter hon iväg med en kompis till en nattklubb och låter en främmande mans förföriska ryska accent lura henne till ett lyxigt hus på Lake Shore Drive i Chicago. Det som sedan händer förändrar hennes liv för alltid. Lyssna gärna på denna strålande inläsning av Katarina Ewerlöf!

Översättare: Tove Janson Borglund

Bok 10

Född ur elden

Första delen i trilogin om systrarna Concannon. Bland grönskande kullar i grevskapet Clare på Irlands västkust utspelas serien om de tre systrarna Maggie, Brianna och Shannon. Maggie Concannon är glaskonstnärinna, temperamentsfull, frispråkig och mycket begåvad. Hon har valt att leva ensam i den lilla byn och helt ägna sig åt sin konst.

Men när den unge galleriägaren Rogan Sweeney från Dublin av en slump får syn på hennes alster blir han fast besluten att satsa på henne, och livet blir aldrig detsamma.

Översättare: Gunilla Holm

Bok 11

Som en drömbild av Nora Roberts

Storpocket
Köp boken

Första boken i den charmiga romanserien Bröllopssviten. En tafatt men charmig lärare är verkligen inte typen som Mac Elliot blir kär i. Men en liten flört är kanske precis vad hon behöver. Allt för att slippa dras in alltför mycket i alla sockersöta bröllopsbesvär som hon ständigt utsätts för. Hon är fotograf och driver den framgångsrika bröllopsagenturen ”I nöd och lust” tillsammans med sina närmaste väninnor; Emma, Parker och Laurel. Aldrig kan hon väl ana att en liten flört med den trygge och pålitlige Carter kan leda till något djupare. Helt oväntat drabbas Mac av en förälskelse större än hon kunde drömma om. Men är kärleken hållbar, hon som alltid behöver omväxling.

Översättare: Tove Janson Borglund

Bok 12

Blå dahlia av Nora Roberts

Tillsammans med sina två små livliga söner flyttar den unga änkan Stella tillbaka till sina barndomstrakter i södra USA. Här har hon fått både bostad och jobb på det anrika Harper Handelsträdgård. Hon avskräcks varken av huset eller av dess ägarinna, den stentuffa Roz Harper. I närheten bor också den oborstade men snygge landskapsarkitekten Logan Kitridge. Snart inleder Stella och Logan en het romans. Men det finns någon som inte är glad åt deras kärlek…

Översättare: Tove Janson Borglund

Bok 13

Värdshuset av Nora Roberts

Storpocket
Köp boken

Första delen i en ny romantisk trilogi som utspelar sig i den lilla staden Boonsboro i Maryland. Tre bröder har tillsammans med sin viljestarka mamma just börjat rusta upp stans förfallna värdshus. Men familjens arkitekt, Beckett, har inte bara renovering i tankarna… I staden bor också den unga änkan Clare Brewster, som flyttat hem med sina tre små söner och öppnat en bokhandel i närheten av värdshuset. Beckett har varit hemligt förälskad i Clare sedan skoltiden, men alltid dolt sina känslor.

Översättare: Tove Janson Borglund

Bok 14

Farliga vidder

När Jack Mercy dog lämnade han efter sig åtskilliga fiender – och en ranch i Montana värd bortåt tjugo miljoner dollar. Till begravningen kommer hans tre vuxna döttrar från olika äktenskap och de väntar spänt på att få höra hur testamentet lyder. Men de tre kvinnorna blir bestörta när de får höra villkoret för att de ska få ärva.

Översättare: Gunilla Holm

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer