Paret Obamas bästa läsning – vi har favoriterna!
Boktips

Paret Obamas bästa läsning – vi har favoriterna!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 24 mars 2017

Snart kan vi njuta av  Michelle och Barack Obamas respektive böcker på svenska. Men vad läser de helst själva?

Att det före detta presidentparet gärna kopplar av med varsin bok är välkänt. Inför den årliga semestern på Martha’s Vineyard väntade många med spänning: vad skulle finnas på Barack Obamas ”reading list” denna sommar? Ex-presidenten och hans hustru har tipsat om hundratals böcker under åren vid makten, allt från science fiction och  Harry Potter  till Shakespeare och Solzhenitsyn.  I väntan på parets egna böcker har vi valt ut några favoriter.

3 boktips från Barack:

 Skära för sten av  Abraham Verghese
Skära för sten är en spännande och djupt rörande berättelse med en överraskande humor. En episk berättelse om förbjuden kärlek, svarta familjehemligheter och politiska intriger som spänner över tre kontinenter och fem decennier.

På flykt från ett sorgebud av  David Grossman
En stor roman om det moderna Israel från 1967 och framåt, skildrat genom en kvinnas kärlek till två män och sina två söner.

Vad är detta vad av Dave Eggers
Vad är detta Vad är i romanens form en biografi över en ung sudanesisk man vid namn Valentino Achak Deng. Vi får följa honom från det att han är en liten pojke till dess att han är vuxen. Deng är en verklig person, och Dave Eggers har fört pennan medan Deng berättat.

3 boktips från Michelle:

Berättelsen om Pi av Yann Martel
Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundra kilo tung bengalisk tiger och så Pi – en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker.

Songs of Solomon av Toni Morrison
Den här boken finns inte översatta till svenska, så vi tipsar istället om Morrisons senaste bok, Gud hjälpe barnet. som också är hennes första samtidsroman. I denna sparsmakade och skoningslösa berättelse åskådliggör hon hur sår man tillfogas i barndomen kan få förödande konsekvenser och forma en människas hela liv.

Till vildingarnas land av  Maurice Sendak
En modern, älskad bilderboksklassiker som även blivit film, i regi av Spike Jonze. Sendaks fascinerande, suggestiva bilder växer över uppslagen – en fest för ögat.

Sammanställt av: Tove Kullenberg & Stephanie Tärnqvist 

En sida till? Fortsätt läs!