Vi minns deckargiganten Peter Robinson
Författare

Vi minns deckargiganten Peter Robinson

Peter Robinson har somnat in, 72 år gammal. Han är Stephen Kings favoritförfattare som skrivit 27 delar i den omåttligt populära serien om Kommissarie Alan Banks. Men när Peter Robinson själv fick välja en deckarförebild blev det – Martin Beck.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Ola Kjelbye
Publicerad: 07 oktober 2022

Peter Robinson har somnat in, 72 år gammal. Han är Stephen Kings favoritförfattare som skrivit 27 delar i den omåttligt populära serien om Kommissarie Alan Banks. Men när Peter Robinson själv fick välja en deckarförebild blev det – Martin Beck.

Peter Robinson föddes 1950 i Yorkshire i England. 1974 flyttade han till Kanada för att studera på universitetet i Windsor, där Joyce Carol Oats var hans lärare. Han är mest känd för sina deckare om kommissarie Alan Banks som nu hunnit bli 27 stycken i antal. Böckerna utspelar sig till största del i Yorkshire där författaren växte upp.

I en tidigare intervju med SelmaStories berättade Peter Robinson att han hittar nya egenskaper hos Alan Banks allt eftersom hans liv utvecklas.
– Det finns nya aspekter av honom i varje bok. Han åldras ju, även om det inte går lika fort som för mig. Men saker händer i hans liv. Han var lyckligt gift med två små barn i förstaboken, nu är de vuxna och har flyttat. Han har skilt sig flera gånger, haft några affärer och nu är han i 60-årsåldern. Nu känner han sig lite ensam och man får se glimtar av en mörkare sida. Han har dock inte blivit cynisk vilket är positivt.

Förra boken i serien

Peter Robinson var 2021 på nytt aktuell med boken Innan mörkret faller. Efter mordet på Connor Clive Blaydon stöter Banks team på hemliga videoinspelningar av Blaydons ökända poolpartyn. Vid närmare granskning av en film upptäcks något som förefaller vara en våldtäkt. De ser inte vem förövaren är, men efter teknisk genomgång framträder en överraskande bild av offret som kullkastar alla tidigare teorier om mordet. Samtidigt tar Zelda upp jakten på de män som förde bort henne och gjorde henne till sexslav.

Zelda är en återkommande karaktär i böckerna om kommissarie Banks. Hon har ett fotografiskt minne när det kommer till ansikten, en förmåga som kommer till hjälp när hon tillsammans med polisen skapar en databas över sexbrottslingar. Samtidigt har hon en egen hämndagenda: hon har tidigare utsatts för trafficking.

– Idén att skriva om Zelda fick jag när jag skrev En märklig affär där Banks blir inblandad i en utredning med koppling till trafficking, berättar Peter Robinson. Då träffade jag en kanadensisk journalist som skrivit mycket om trafficking i Balkan efter kriget och det var verkligen skrämmande information han hade. Så småningom insåg jag att jag kunde återvända till ämnet via Zelda, säger Peter Robinson i en intervju med Norra Skåne.

Peter Robinson gick bort den 7 oktober 2022 efter en tids sjukdom, enligt BBC. Han blev 72 år.

Ett nödvändigt slut

Ett nödvändigt slut

Peter Robinson
Inbunden
239 kr
Köp boken

I år, 2022, kommer Ett nödvändigt slut – den tredje boken i serien om Alan Banks, för första gången på svenska. Sedan den första boken i serien gavs ut 1987 har Peter Robinson skrivit 27 böcker om Banks. Nu är han en av Englands mest kända deckarförfattare. Läsarna finns över hela världen – serien är översatt till 19 språk – och författaren beskriver dem som snälla och engagerade.

– Läsarna uppskattar mina böcker på olika sätt. En del är ute efter ”brittiskheten”, lockade av Yorkshire. Det är en aspekt. En del uppskattar spänningen, och andra de sociala frågor jag tar upp, säger han till SelmaStories.

Musik en viktig del av berättelsen

Han läser gärna deckare själv och uppskattar flera nordiska författare.
– En av mina första hjältar i genren var Martin Beck-böckerna (av Sjöwall/Wahlöö reds anm.). Jag har läst alla, de är svåra att hitta men jag letar upp dem på antikvariat. Andra skandinaviska författare jag uppskattar är Arne Dahl, Håkan Nesser och Irene Huss.

Musik spelar en viktig roll i alla böcker i serien och enligt författaren är just musiksmaken ungefär det enda han har gemensamt med sin huvudkaraktär.

– Möjligen gillar jag country mer än vad han gör. Och jag gillar verkligen att använda musiken i böckerna. Det är det lilla extra när man skriver. Jag funderar över vilken musik som skulle passa i vilken scen och försöker höra ett visst soundtrack, säger han till Norra Skåne.

5 av Peter Robinsons mest uppmärksammade böcker

1. Innan mörkret faller

Vi minns deckargiganten Peter Robinson

Den senaste boken i serien om Alan Banks. Efter mordet på Connor Clive Blaydon stöter Banks team på hemliga videoinspelningar av Blaydons ökända poolpartyn. Vid närmare granskning av en film upptäcks något som förefaller vara en våldtäkt. De ser inte vem förövaren är, men efter teknisk genomgång framträder en överraskande bild av offret som kullkastar alla tidigare teorier om mordet. Samtidigt tar Zelda upp jakten på de män som förde bort henne och gjorde henne till sexslav.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Vi minns deckargiganten Peter Robinson

Ett brutalt polismord skakar den pittoreska byn Eastvale i Yorkshire. Alan Banks är beredd att gå över gränser för att hitta sin lösning på mordet. Scotland Yard, det vill säga London-polisen, skickar Dirty Dick Burgess till Yorkshire för att vara utredningsledare. Banks emellertid är inte alls nöjd med Burgess sätt att hantera fallet. Han vägrar lyda order och fattar sedermera det självsvåldiga beslutet att söka sanningen på egen hand.

Vi minns deckargiganten Peter Robinson

En ovanligt torr sommar belönades 2001 med Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman. Den har även erhållit det prestigefyllda Franska deckarpriset Le Grand Prix de Littérature Policiére och Anthony Award.

För 40 år sedan lades den engelska byn Hobb’s End under vatten. Men en ovanligt torr sommar gör att de bräckliga huskropparna träder i dagen, och med dem ett kvinnoskelett. Poliserna Alan Banks och Annie Cabbot får uppdraget ett identifiera den döda kvinnan, en utredning som för dem decennier bakåt i tiden.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Vi minns deckargiganten Peter Robinson

Av en slump hittar en pojke sin försvunna syster på en porrsajt. Familjen vänder sig till Alan Banks för hjälp. Fallet är känsligt, den försvunna flickan är dotter till polismästare Jimmy Riddle. Banks låter sig övertalas, men hans känslor inför fallet är ambivalenta. Spåren leder honom till London och in i en värld av droger, sex och kriminalitet. En värld där allt kan köpas för pengar, även mord. Två män tystas för gott i samband med en stöld, där en förmögen playboy med förkärlek för mycket unga kvinnor, kokain och svarta pengar spelar huvudrollen. När ytterligare ett mord inträffar börjar Banks förstå att trådarna leder tillbaka till familjen Riddle.

2006 erhöll Kall som graven Palle Rosenkrantz-priset, den danska deckarakademiens pris för årets bästa kriminalroman.

Lyssna på boken här.

Vi minns deckargiganten Peter Robinson

Brudparet Laura och Benjamin hinner knappt ut på kyrkbacken innan de blir skjutna. Det dröjer länge innan någon får riktig hjälp och när tystnaden lägger sig är flera av bröllopsgästerna döda. Efter en intensiv jakt på förövaren verkar det för en stund som att rättvisan segrat. Men kriminalkommissarie Alan Banks plågas av en känsla av ovisshet. Driven av en stor personlig sorg börjar han gräva djupare i morden. När nya ledtrådar uppenbarar sig leds banks längre in i det förflutna och in på gamla hemligheter.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer