Deckargiganten Peter Robinson:
Författarna

Deckargiganten Peter Robinson: "Martin Beck är min förebild"

Han är Stephen Kings favoritförfattare som nu är inne på del 26 i den omåttligt populära serien om Kommissarie Alan Banks. Men om Peter Robinson själv får välja en deckarförebild blir det – Martin Beck.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Caroline Andersson
Publicerad: 04 oktober 2019

Han är Stephen Kings favoritförfattare som nu är inne på del 26 i den omåttligt populära serien om Kommissarie Alan Banks. Men om Peter Robinson själv får välja en deckarförebild blir det – Martin Beck.

“En pojke från Mellanöstern hittas nedtryckt och död i en soptunna i Eastvales ruffigaste kvarter. Samtidigt hittas en heroinmissbrukare död av en överdos i ett område där ett köpcentrum ska byggas. Kriminalkommissarie Alan Banks och hans kollega Annie Cabbot kallas in för att leda utredningen, men den tar en drastisk vändning … ”

Intrigen tätnar snabbt i Peter Robinson nya spänningsroman Förödande konsekvenser. Som alltid när hans älskade kommissarie Alan Banks är inblandad. Men trots att Banks är högt älskad av sina miljontals läsare över hela världen är han inte alltid central för författaren själv.

– Jag tycker offret är den viktigaste karaktären i en bok, och att utforska hur våldet kom in i personens liv. Alan Banks är alltid med så honom behöver jag inte uppfinna varje gång, säger Peter Robinson som är på Sverigebesök.

– Många läsare kommer fram till mig och berättar hur mycket de gillar mina böcker. De förknipppar mig starkt med Banks och känner värme, det är fint.

Läsarna frågar ofta hur mycket hans eget liv är som Alan Banks och hur mycket de har gemensamt. Svaret är faktiskt: inte så värst mycket – utom musiksmaken.

– Vi lever olika liv. Han är yngre än mig, kortare än mig och har mer hår. Inte som en fotomodell men stilig. Men folk tror ofta att han ser ut precis som jag.

Banks har utvecklats med åren

Ändå, liksom en människa hittar nya sidor av sig själv under livet, så hittar Peter Robinson nya egenskaper hos Alan Banks allt eftersom hans liv utvecklas.

– Det finns nya aspekter av honom i varje bok. Han åldras ju, även om det inte går lika fort som för mig. Men saker händer i hans liv. Han var lyckligt gift med två små barn i förstaboken, nu är de vuxna och har flyttat. Han har skilt sig flera gånger, haft några affärer och nu är han i 60-årsåldern . Nu känner han sig lite ensam och man får se glimtar av en mörkare sida. Han har dock inte blivit cynisk vilket är positivt.

I Förödande konsekvenser, som är del två i en trilogi inom Alan Banks-serien hittas en ung pojkes kropp i en soptunna, och utredningen visar att det kan vara förknippat med droghandel där barn åker ut till små byar och säljer. Samtidigt följer handlingen också Zelda, som rymt från trafficking och bor i Yorkshire med Banks partners pappa. Hennes story går genom de tre böckerna.

Snälla och engagerade läsare

– Läsarna uppskattar mina böcker på olika sätt. En del är ute efter ”brittiskheten”, lockade av Yorkshire. Det är en aspekt. En del uppskattar spänningen, och andra de sociala frågor jag tar upp, säger Peter Robinson.

Gemensamt för hans läsare är i alla fall att de är hängivna och snälla. I Peter Robinsons brevlåda dimper inga arga brev ner.

– Det är inte många som kommer fram till mig och säger att de hatar mina böcker. Det kanske skulle vara bra om de gjorde det? Nej, jag vill inte ha hatmejl och dödshot.

Själv är han lite av en alläsare, men hänger sig gärna åt deckare – däribland flera nordiska författare.

– En av mina första hjältar i genren var Martin Beck-böckerna (av Sjöwall/Wahlöö reds anm.). Jag har läst alla, de är svåra att hitta men jag letar upp dem på antikvariat. Andra skandinaviska författare jag uppskattar är Arne Dahl, Håkan Nesser och Irene Huss.

Köp boken

Köp boken

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

Läs mer