Foto: Shutterstock 16 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista
Boktips

16 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

När de hårdkokta och blodiga deckarna känns lite väl magstarka vänder vi oss till de mjukare varianterna. Mysdeckare, cozy crime, rysmys – kärt barn har många namn. Vi listar böckerna som sömlöst kombinerar mys och humor med mysterier och spänning.

Publicerad: 13 juni 2023

När de hårdkokta och blodiga deckarna känns lite väl magstarka vänder vi oss till de mjukare varianterna. Mysdeckare, cozy crime, rysmys – kärt barn har många namn. Vi listar böckerna som sömlöst kombinerar mys och humor med mysterier och spänning.

Bok 1

Tsaren av Jan Mårtenson

Antikhandlaren Homan dras in i en bisarr labyrint av mord, utpressning och penningtvätt. Bakom de skumma affärerna står en mystisk figur vid namn Tsaren, som har kopplingar till den ryska militära underrättelsetjänsten. Trots att flera inblandade har rötter i St. Petersburg, är den avskyvärda Tsaren någon annanstans. Frågan är var?

Som alltid kryddas den spännande berättelsen med humor, kulturella inslag, frestande kulinariska upplevelser – och självklart, en hel del mys!

Missa inte: Jan Mårtenson: ”Jag är för lat och bekväm för att göra en synopsis”

Bok 2

Adepten av Hélène Gullberg

Adepten är första delen i en spännande serie om en värld full av antikviteter, konst och farliga hemligheter. När den förmögne Sten Hammar mördas på sitt gods tror man först att det handlar om ett rånmord. Majja Skog, en överbegåvad antikexpert från Wallius Auktioner, som en gång var Sten Hammars adept, kallas in av polisen. Majja är fascinerande men gåtfull och har ett sårigt inre. Kriminalinspektör Karin Klinga är fascinerad av Majja och undrar vad hon döljer – vet hon mer om mordet än hon avslöjar?

Bok 3

Med döden som gäst av Carin Hjulström

Äntligen är den här – fjärde delen i Carin Hjulströms älskade mysdeckarserie Säbyholms gröna fingrar!

I den idylliska byn Säbyholm följer vi Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton som driver plantskola. Deras sommar inleds med att Upplands-Bros rikaste man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal intill Mälaren som först lovades bort till byborna av kommunen. Morgonen efter kalaset hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita får utredningen på sitt bord och som vanligt dras även Siri in. Anton har alltid undrat vad som hände hans föräldrar när de försvann på Kilimanjaro för drygt tjugo år sedan. Han och flickvännen Cecilia vill ta reda på mer och beger sig i denna fjärde bok i serien till Tanzania, där bilden av vad som hände sakta växer fram.

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien Säbyholms gröna fingrar

Bok 4

En dyrbar fångst av Christoffer Holst

En dyrbar fångst är förta delen i en ny serie, Morden längs kartan, där vi får vi följa med systrarna Louise och Lina Collin när de hamnar i märkliga situationer runtom i Sverige.

Louise Collin är en äkta karriärist – men när hennes tidning läggs ner, bestämmer hon sig för att gå in i sin fars hotellimperium, som expanderar och etablerar sig i små turistorter. Louise syster Lina har inte haft samma lyckosamma liv, eftersom hon är resultatet av en affär hennes pappa hade och aldrig riktigt accepterats av familjen. Men när en gubbe som driver en butik bredvid Linas delikatessbutik dör, visar det sig att han också arbetade som privatdetektiv -och Lina kan inte motstå att utforska hans klienter. Samtidigt som Louise anländer till Vadstena för att öppna det nya hotellet, viskar staden om en flicka som försvann från landsvägen i närheten. Snart är både Louise och Lina indragna i ett mörkt äventyr.

Bok 5

Döden på Château des Livres av Katarina Bivald

Berit Gardner borde egentligen skriva, men istället dras hon in i mordmysterier. Det här är den andra fristående delen i serien om henne efter succén Morden i Great Diddling. Ett franskt slott, god mat, vin och litteratur – den här skrivarkursen har allt, till och med ett verkligt dödsfall!

Berit är i Frankrike för att undervisa på en skrivarkurs, men allt ställs på sin spets när kursens stjärna, en bästsäljande författare, mördas mitt framför ögonen på henne. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen får händerna fulla med tjugo blivande författare som misstänkta. Inte nog med att alla är vana vid att hitta på saker, de ser också hela polisutredningen som en fantastisk möjlighet att göra research. I ren desperation ber hon Berit Gardner om hjälp. Allt förvärras när ett andra mord begås, men de får förstärkning av poliskommissarie Ahmed som råkar vara på semester i trakten. Och den här gången är det personligt för Berit.

Bok 6

Den store konstnären av Hanna Jedvik, Emmy Abrahamson

En mysdäckare med spänning och humor med konsten som tema. Radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski har äntligen fått sin stora chans. De ska göra ett reportage om konstnären Niki Falc som begått självmord i sitt hem på Österlen. Den bullälskande Ann och den organiserade Esti skulle bli ett bra team bara de kunde samarbeta. Och hur ska de göra när Falcs släktingar inte vill bli intervjuade?

Bok 7

Den gråtande violinisten av Veronica Sjöstrand

Den andra delen i mysdeckarserien Rodins auktionshus om Stella Rodin, en av världens främsta konstexperter. Violonisten och världsstjärnan Angela Yin mördas brutalt under ett inbrott i sitt hem i Paris, och hennes ovärderliga fiol hittas slagen i småbitar. Samtidigt försvinner systern Sophie och polisen för en kamp mot klockan för att hitta gärningsmännen och Sophie innan det är för sent. Stella Rodin kallas till Paris med uppdraget att utreda brottet åt försäkringsbolaget. Väl där inser hon att allt inte är vad det synes vara.

Bok 8

Ett fynd att dö för av Måns Nilsson, Anders De La Motte

Förra året kom den första delen i den hypade serien Morden på Österlen. Nu kommer Anders de la Mottes och Måns Nilssons andra pusseldeckare. I Ett fynd att dö för är det högsommar när en ökänd antikhandlare mördas på en antikmarknad. Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet och får hjälp av Tove Esping på Simrishamnspolisen. Den omaka duon inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?

Bok 9

Ensam ö av Britt Peruzzi

Den fjärde delen i Britt Peruzzis omtyckta Rivieran-serie! I Ensam ö har turistorten Nice sakta hämtat sig från det första pandemiåret då två mystiska försvinnanden gör slut på friden. Det är 8-åriga Léon som har försvunnit mellan skolan och gitarrlektionen och 19-åriga Chloé som saknas från ett svenskt karmelitkloster. Kommissarie Alda Luppi kallas hem från semestern för att ta sig an de två fallen. Utredningen blir en kamp mot klockan där Alda även försöker lösa ett ouppklarat mord som inte lämnar henne ifred.

Översättare: Sofia Scheutz

Bok 10

En hund begraven av S.j. Bennett

Nu kommer den andra delen i S.J. Bennetts deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen. Drottningen börjar ana oråd när en oljemålning hon fick på 60-talet oväntat dyker upp på en utställning. Och när en kropp kort därefter hittas i slottets pool befinner hon sig återigen i mitten av en mordutredning. Med biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi vid sin sida tar hon sig an fallet – fast besluten att lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

Översättare: Birgitta Wernbo-Augustsson

Läs mer: Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Bok 11

Morden i Fleat House av Lucinda Riley

Morden i Fleat House är en tidigare outgiven kriminalroman av Lucinda Riley – författaren till den populära Sju systrarna-serien som avled i cancer i fjol. Boken kretsar kring ett fall där en elev hittas död på en internatskola i Norfolk. Rektorn vill avfärda det inträffade som en olycka, men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott. Kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord och det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 12

Städerskan av Nita Prose

En bästsäljare till mysdeckare! Nita Prosers debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Översättare: Manne Svensson

Bok 13

Kulan som inte träffade av Richard Osman

Den tredje fristående boken om ett gäng brittiska pensionärer som löser brott. Den här gången blir Torsdagsmordklubben indragna i händelserna som omger två mord som skett med tio år mellanrum. Elizabeth har dessutom ett besök som tvingar henne att välja mellan att döda eller bli dödad.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Bok 14

Döden klär i domino av Marie Bengts

En klassisk pusseldeckare i Agatha Christies anda. Hannah Lönn får i uppdrag av modedirektör Leijon på Svenska Kompaniet i Stockholm att sy 30 svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning i Christian Diors ära. Dagen före modevisningen tar en kvällstidning emot ett hotbrev riktat mot modehuset och direktören. Hannahs till synes tradiga uppdrag blir genast mycket mer intressant.

Bok 15

Kråkfällan av Ann Cleeves

Brittisk deckarmys när det är som bäst! Ann Cleeves rör sig i samma tradition som Agatha Christie och i dessa pusseldeckare får vi följa den excentriska kommissarien Vera Stanhope och de mordfall hon får på sitt bord. I den första delen, Kråkfällan, ska de tre kvinnorna Rachel, Anne och Grace samlas i en isolerad stuga i de Penninska bergen för att genomföra en miljöstudie. Rachel är den första som anländer till platsen och den som upptäcker det som ser ut att vara ett självmord. Men så inträffar ännu ett dödsfall. Kriminalkommissarien Vera Stanhope kopplas in i fallet – och hon måste nu pussla ihop de tre kvinnornas historia för att ta reda på vad som har hänt.

Läs mer: Allt om bokserien om Vera Stanhope

Bok 16

Badortsmysteriet av Agatha Christie

Agatha Christies böcker är klassiker när det kommer till mys och spänning. Badortsmysteriets glittrande hav, strålande sol och lyxiga inramning gör den till perfekt semesterläsning. I sommarparadiset St. Loo vid Cornwalls kust sker det tre nästan dödliga ”olyckshändelser” på lika många dagar. När den semestrande detektiven Hercule Poirot och hans vän Arthur Hastings blir vittnen till ett fjärde mordförsök tar de sig an det mystiska fallet.

Översättare: Helen Ljungmark

Läs mer: Res i tiden i sommar! Historiska böcker för spännande läsning

Läs mer