Foto: Shutterstock 10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista
Böckerna

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

När de hårdkokta och blodiga deckarna känns lite väl magstarka vänder vi oss till de mjukare varianterna. Mysdeckare, cozy crime, rysmys – kärt barn har många namn. Vi listar böckerna som sömlöst kombinerar mys och humor med mysterier och spänning.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 17 maj 2022

När de hårdkokta och blodiga deckarna känns lite väl magstarka vänder vi oss till de mjukare varianterna. Mysdeckare, cozy crime, rysmys – kärt barn har många namn. Vi listar böckerna som sömlöst kombinerar mys och humor med mysterier och spänning.

1. Ett fynd att dö för av Måns Nilsson och Anders de la Motte

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Förra året kom den första delen i den hypade serien Morden på Österlen. Nu kommer Anders de la Mottes och Måns Nilssons andra pusseldeckare. I Ett fynd att dö för är det högsommar när en ökänd antikhandlare mördas på en antikmarknad. Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet och får hjälp av Tove Esping på Simrishamnspolisen. Den omaka duon inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?

Köp Ett fynd att dö för här.
Lyssna på Ett fynd att dö för här.

2. Ett lik för mycket av Carin Hjulström

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Carin Hjulström tar sig an cosy crime med slottsmiljöer vid Mälaren som fond. Ett lik för mycket är del tre i bokserien Säbyholms gröna fingrar. Det är försommar i Säbyholm när trakten drabbas av ett märkligt försvinnande. En militärklädd kvinna i trettioårsåldern, med vandringsryggsäck, passerar plantskolan just som den firade skådespelerskan Siri Ehrensvärd hämtar tidningen. Ett par dagar senare anmäls kvinnan försvunnen. Lokalpolisen Olle Magnusson tar hjälp av Missing people för att söka genom skogarna. Samtidigt kommer det rapporter om att en varg rivit får i området.

Köp Ett lik för mycket här.
Lyssna på Ett lik för mycket här.

Läs mer: Här hittar du allt om deckarserien Säbyholms gröna fingrar

3. En hund begraven av S.J.Bennett

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Nu kommer den andra delen i S.J. Bennetts deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen. Drottningen börjar ana oråd när en oljemålning hon fick på 60-talet oväntat dyker upp på en utställning. Och när en kropp kort därefter hittas i slottets pool befinner hon sig återigen i mitten av en mordutredning. Med biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi vid sin sida tar hon sig an fallet – fast besluten att lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

Översättare: Birgitta Wernbo-Augustsson

Köp En hund begraven här.
Lyssna på En hund begraven här.

Läs mer: Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

4. Mord i lönndom av Jan Mårtenson

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Hans deckare saknar våld och brutalitet och lär oss om historia, konst och arkitektur. I sommar är Jan Mårtenson aktuell med Mord i lönndom – den 50:e Homan-deckaren! Den här gången har Homan tagit sig vatten över huvudet. En hög tjänsteman i Regeringskansliet anklagas för våldtäkt och behöver hans hjälp, och snart är han indragen i en härva av vapenexport, utländska underrättelsetjänster, Estonias förlisning och sist men inte minst en fal orm i det äktenskapliga paradiset. Tur att det finns kultur, antikviteter och kulinariska läckerheter att trösta sig med.

Köp Mord i lönndom här.
Lyssna på Mord i lönndom här.

5. Städerskan av Nita Prose

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

En bästsäljare till mysdeckare! Nita Prosers debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Översättare: Manne Svensson

Köp Städerskan här.
Lyssna på Städerskan här.

6. Mannen som dog två gånger av Richard Osman

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

I Richard Osmans hyllade pusseldeckare är det pensionärer som löser mord! Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. I uppföljaren Mannen som dog två gånger utsätts en av detektivklubbens egna medlemmar för ett rån.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Köp Mannen som dog två gånger här.
Lyssna på Mannen som dog två gånger här.

7. Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Den fjärde och avslutande delen i mysdeckarserien om Cilla Storm. Det är maj och Cilla Storm är nöjd med sitt liv, även om hon är osäker på vad nästa steg för henne och pojkvännen Adam är. Cilla har tillfälligt lånat ut sin kolonistuga på Bullholmen till sin nyseparerade vän Zacke. På samma ö håller mat- och vinprofilen Julia på att färdigställa sin bok. Men en kväll ser hon över till huset på andra sidan viken och blir vittne till något hemskt. Något som visar sig ha rötter i ett femtio år gammalt, olöst mord.

Köp Gröna, sköna vårvindar här.
Lyssna på Gröna, sköna vårvindar här.

8. Döden klär i domino av Marie Bengts

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

En klassisk pusseldeckare i Agatha Christies anda. Hannah Lönn får i uppdrag av modedirektör Leijon på Svenska Kompaniet i Stockholm att sy 30 svarta dominoslängkappor som rekvisita till en modevisning i Christian Diors ära. Dagen före modevisningen tar en kvällstidning emot ett hotbrev riktat mot modehuset och direktören. Hannahs till synes tradiga uppdrag blir genast mycket mer intressant.

Köp Döden klär i domino här.
Lyssna på Döden klär i domino här.

9. Kråkfällan av Ann Cleeves

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Brittisk deckarmys när det är som bäst! Ann Cleeves rör sig i samma tradition som Agatha Christie och i dessa pusseldeckare får vi följa den excentriska kommissarien Vera Stanhope och de mordfall hon får på sitt bord. I den första delen, Kråkfällan, ska de tre kvinnorna Rachel, Anne och Grace samlas i en isolerad stuga i de Penninska bergen för att genomföra en miljöstudie. Rachel är den första som anländer till platsen och den som upptäcker det som ser ut att vara ett självmord. Men så inträffar ännu ett dödsfall. Kriminalkommissarien Vera Stanhope kopplas in i fallet – och hon måste nu pussla ihop de tre kvinnornas historia för att ta reda på vad som har hänt.

Lyssna på Kråkfällan här.

Läs mer: Allt om bokserien om Vera Stanhope

10. Badortsmysteriet av Agatha Christie

10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Agatha Christies böcker är klassiker när det kommer till mys och spänning. Badortsmysteriets glittrande hav, strålande sol och lyxiga inramning gör den till perfekt semesterläsning. I sommarparadiset St. Loo vid Cornwalls kust sker det tre nästan dödliga ”olyckshändelser” på lika många dagar. När den semestrande detektiven Hercule Poirot och hans vän Arthur Hastings blir vittnen till ett fjärde mordförsök tar de sig an det mystiska fallet.

Översättare: Helen Ljungmark

Köp Badortsmysteriet här.
Lyssna på Badortsmysteriet här.

Läs mer: Res i tiden i sommar! Historiska böcker för spännande läsning

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!