16 riktigt bra böcker från norr
Boktips

16 riktigt bra böcker från norr

Den norra landsänden är hemvist för många begåvade författare och poeter. Här listar vi 16 av de allra främsta böckerna från norr.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 11 maj 2022

Den norra landsänden är hemvist för många begåvade författare och poeter. Här listar vi 16 av de allra främsta böckerna från norr.

1. Ovanjorden av Mikael Berglund

16 riktigt bra böcker från norr

Mikael Berglund är författare och bokhandlare på Bokcafé Pilgatan i Umeå. Hans nya roman Ovanjorden berättar historien om Oskar, som sommarjobbar på en förskola hemma i Ammarnäs, där han träffar och kommer mycket nära renskötartjejen Eija. Den relation de inleder tillsammans ska komma att bli omvälvande för Oskar, som får lära sig om fjällen och kulturen som Eija är en del av. Ovanjorden är en suggestiv och rörande roman om att höra till, och om två unga människor som långsamt smälter samman.

Köp boken här.
Läs som e-bok här.

2. Systrarna av Anna Jörgensdotter

16 riktigt bra böcker från norr

Tidigare vinnare av av Norrlands litteraturpris, Anna Jörgensdotter, har skrivit en osminkad och drömlik roman om skapande, kärlekslängtan, kropp, kamp och depression – och om systrarna som livlina i patriarkatet. På balkongen samsas mynta, pioner, penséer och katter med berättelser från olika tidsplan och platser. Här samtalar Anna med sin farmor, med Kathy Acker och vännen Adela, med Sonja Åkesson, Sara Lidman, Frida Kahlo, Molly Johnson och många fler.

Köp Systrarna här

3. Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

16 riktigt bra böcker från norr

Kaffe med mjölk är Ella-maria Nuttis starka debutroman, skriven med bravur.

En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.

Köp Kaffe med mjölk här
Lyssna på Kaffe med mjölk här
Läs Kaffe med mjölk som e-bok här

4. Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

16 riktigt bra böcker från norr

Åsa Larsson från Kiruna är en riktig deckardrottning som hyllats av bland andra Leif GW PerssonSolstorm var den första boken om Rebecka Martinsson, en kirunatjej som flyttat till Stockholm och blivit jurist, men som inte kan överge sin hemstad. Hon kommer hem och blir indragen i flera mordutredningar. Böckerna innehåller även många träffsäkra historiska skildringar och en nerv i berättandet som få andra författare kunnat toppa. Nu när den sjätte och sista boken Fädernas missgärningar kommer ut avslutar den en spänningsserie som slagit flera rekord, vunnit priser, berört många och blivit både film och TV-serie.

Köp Fädernas missgärningar här
Lyssna på Fädernas missgärningar här

5. Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

16 riktigt bra böcker från norr

Dit du går, följer jag handlar om Unni – en fattig kvinna som i början av 1900-talet lämnat sitt hemland Norge i flykt undan länsman och präster. De har velat straffa henne för att ha använt och förmedlat förbjuden naturläkekonst. Tillsammans med sin Armod bosätter hon sig i ett arrenderat torp i Hälsingland. Berättelsen om Unni växlas med ett annat kvinnoöde, cirka 60 år senare. Medan Unnis lilla familj lever i oerhörd fattigdom och misär, och har flera gånger svårt att överleva svälten och extremvädret, lever Kåra med ett hål i sin själ.

Dit du går, följer jag kommer ut den 18 augusti.

Köp Dit du går, följer jag här
Läs Dit du går, följer jag som e-bok här

6. Stöld av Ann-Helén Laestadius

16 riktigt bra böcker från norr

Sedan januari då Ann-Helén Laestadius, från Kiruna, kom ut med sin första vuxenroman Stöld har den redan kommit att bli mycket framgångsrik, både som ett viktigt vittnesmål från Sápmi och som en av årets främsta skönlitterära böcker över huvud taget. Romanen handlar om det hat och den rasism samer tvingas utstå än idag, och bygger på verkliga händelser. Vi får läsa om Elsa och om livet i en renskötarfamilj i dagens samhälle – en berättelse som verkligen griper tag.

Köp Stöld här
Lyssna på Stöld här

7. Aednan av Linnea Axelsson

16 riktigt bra böcker från norr

Linnea Axelsson från Porjus belönades med Augustpriset 2018 för sitt episka diktverk Aednan och är fortfarande en framstående representant för det samiska och för Norrbotten. Aednan är, trots sin tegelstensartade tjocklek, en läsupplevelse som går av bara farten, eftersom det varma poetiska berättandet helt enkelt får en att stanna kvar och vända blad. Många har sagt att de lärt sig mycket viktigt av verket, om tvångsförflyttningar av samer och Sveriges historia ur ett postkolonialt synsätt.

Köp Aednan här.
Lyssna på Aednan här

8. Himlabrand av Moa Backe Åstot

16 riktigt bra böcker från norr

En annan stor boksuccé i år har varit ungdomsromanen Himlabrand av debutanten Moa Backe Åstot från Jokkmokk. Även om boken som sagt riktar sig till en yngre publik, gör den sig mycket väl även som vuxenroman. Himlabrand berättar historien om Ánte som förväntas ta över renskötseln efter sin far men ställs inför identitära grubblerier när han börjar få känslor för en annan kille – Erik. Frågan är om det traditionellt samiska ursprunget kan gå hand i hand med vem Ánte verkligen är. Efter en så här uppmärksammad debut ska det bli mycket spännande att följa Moa Backe Åstot framöver!

Köp Himlabrand här

9. Där rinner en älv genom Saivomuotka by av Pia Mariana Raattamaa Visén

16 riktigt bra böcker från norr

Där rinner en älv genom Saivomuotka by är en släktkrönika som tar sin start kring sekelskiftet 1800-1900. Vi får läsa om en familj, men också Muonioälven, som i takt med tiden och generationsskiftningarna brusar alltjämt. Pia Visén är lektor och filosofie doktor i språkdidaktik vid Stockholms universitet, men är ursprungligen tornedaling från Muodoslombolo. Hennes debutroman är en vacker skildring av 120 år av Sveriges historia, som skickligt och underhållande berättas fram genom en bys och en släkts perspektiv.

Köp Där rinner en älv genom Saivomuotka by här

10. Bakvatten av Maria Broberg

16 riktigt bra böcker från norr

Bakvatten utspelar sig i mitten av 60-talet i Västerbottens inland. Det börjar med pojken Nilas som försvunnit. Alla tror att han har drunknat i Vindelälven, men Nilas ligger gömd under mossan på samma plats där Hebbe dog långt innan. Maria Broberg kommer från Piteå och är bosatt i Sorsele kommun. Denna hyllade debutroman handlar om en rad människoöden som alla förenas av Nilas försvinnande, före och efter. Om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.

Köp Bakvatten här
Lyssna på Bakvatten här

11. Nattavaara av Engström & Richert

16 riktigt bra böcker från norr

De äkta makarna och kulturskribenterna Thomas Engström och Margit Richert begav sig 2019 norrut och blev fullkomligt förälskade i den nya hemorten Jokkmokk. Nu är Norrbotten, eller Nordmark som det fått heta i romanen, även platsen där Engström & Richerts blivande romantrilogi utspelar sig. Första delen, Nattavaara, är en nattsvart skildring av hur det kan bli om Norrland skulle bryta sig ur Sverige och bli en fascistisk republik. Romanen är en mycket mörk och blodig dystopi, och oerhört fängslande från första till sista sidan.

Köp Nattavaara här
Lyssna på Nattavaara här

12. Ödesmark av Stina Jackson

16 riktigt bra böcker från norr

Mer mörker från norr finns att hämta i Stina Jacksons böcker. Hon debuterade 2018 med Silvervägen, som även blev utsedd till Årets bästa kriminalroman det året. Två år senare kom den fristående andra boken Ödesmark. Stina Jackson är född i Skellefteå men bor numer i USA. I den lilla byn Ödesmark bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. Det pratas om dem hos grannarna; om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och om vilket lätt villebråd familjen är…

Köp Ödesmark här
Lyssna på Ödesmark här

13. Jana Kippo-sviten av Karin Smirnoff

16 riktigt bra böcker från norr

När Karin Smirnoff debuterade med sin Jag for ner till bror var det många som hade rätt om att hon skulle nomineras till Augustpriset. Med sitt unika språk och raffinerade känsla för den lågintensivt gripande berättelsen om Jana Kippo och hennes livsöde, tog hon läsarna med storm. Jana Kippo-sviten består av tre delar, där vi får lära känna Jana, allt hon utsätts för och är med om, och hennes kärlek till konsten och männen i hennes omgivning.

Köp Jana Kippo-sviten här
Lyssna på Jana Kippo-sviten här

14. ProponeisiS av Johan Jönson

16 riktigt bra böcker från norr

Johan Jönson är en prisad poet som växte upp i Sundsvall. För sina många diktverk har han bland annat nominerats till Augustpriset och Norrlands litteraturpris. Nu är han aktuell igen med den 2262 (!) sidor långa diktsamlingen ProponeisiS. Boken innehåller många olika sorters poesi, och tar sin början i en scen där ett kroppsarbetande diktjag rengör en ugn på en grafittillverkningsindustri. Det finns få som skriver som Johan Jönson, och med sin koppling till Västernorrland är han en av de främsta poeterna från norr.

Köp ProponeisiS här

15. Den första frosten av Anna Kuru

16 riktigt bra böcker från norr

En annan lysande deckarförfattare från Kiruna är Anna Kuru som är aktuell på nytt förlag med sin trilogi om den unga bilmekanikern Allis. I den första boken Den första frosten, blir Allis vittne till hur en man kläms ihjäl under en bil på verkstaden, och hon flyr till sin stuga för att bearbeta det traumatiska minnet. Hon anar dessvärre ingenting om vilken fara hon försätter sig i, när hon så småningom möter en stuggranne och en fjällvandrare från Finland. Anna Kurus böcker är psykologisk thriller när det är som allra kusligast.

Köp Den första frosten här
Lyssna på Den första frosten här

16. Tjärdalen av Sara Lidman

16 riktigt bra böcker från norr

En lista över bra litteratur från norr vore knappast komplett utan Sara Lidman. Efter den hyllade dokumentären om hennes liv, som nyligen visats igen i SVT, har många fått upp ögonen för hennes storartade författarskap och livsverk. Hon var mycket engagerad i politik och rättvisefrågor, och hennes romaner har älskats av många i många år. Tjärdalen var Sara Lidmans debut 1953 och handlar om en västerbottnisk by där en man bränner en tjärdal. Dessvärre sätter ett illdåd käppar i hjulet, och tjärdalen blir snart anledning till stora konflikter i byn. Dagens Nyheter har kallat Tjärdalen för ”en bok som förändrade den svenska litteraturen”.

Köp Tjärdalen här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som innehållsproducent på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!