Norrländsk noir – 11 boktips för suggestiv läsning
Boktips

Norrländsk noir – 11 boktips för suggestiv läsning

Berättelser om arv, familjehemligheter, brott och mörker i glesbygden har länge fascinerat läsare. Vi har valt ut elva romaner som sömlöst kombinerar den suggestiva noir-genren med skildringar av Norrland.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 januari 2023

Berättelser om arv, familjehemligheter, brott och mörker i glesbygden har länge fascinerat läsare. Vi har valt ut elva romaner som sömlöst kombinerar den suggestiva noir-genren med skildringar av Norrland.

Bok 1

Syndabarn av Ulrika Rolfsdotter

Den andra delen i Ulrika Rolfsdotters spänningsserie om socionomen Annie Ljung. Höstmörkret hart börjat lägga sig över Ådalen. En tidig morgon hittas tre tonårsflickor vid den mytomspunna Bålsjöns strand. Två av flickorna är döda, en är svårt skadad. Flickornas familjer har en koppling till socialtjänsten och Annie Ljung blir indragen i brottsutredningen. Sara Emilsson, barnutredare vid kramforspolisen, blir ansvarig för sin första mordutredning. Tillsammans försöker de ta reda på vem eller vilka som är skyldiga till det brutala dådet, något som visar sig få personliga konsekvenser.

Bok 2

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Åsa Larssons deckarserie om Rebecka Martinsson utspelar i Kiruna, Sveriges nordligaste stad. I den sjätte och sista boken, Fädernas missgärningar, jobbar Rebecka kvar som åklagare i Kiruna; överarbetad och med taggarna utåt. Ett gammalt lik hittas i en frys och rättsläkaren Pohjanen vädjar till Rebecka att ta sig an fallet, trots att mordet är preskriberat. Det visar sig att kroppen tillhör pappan till boxningslegendaren Börje Ström från Kiruna. Rebecka börjar rota i fallet, får sedermera ytterligare en mordutredning på halsen, och så småningom börjar hon förstå saker om sig själv och sin släkts historia som hon inte tidigare förstått. Om fädernas missgärningar, och hur de präglar oss än idag.

Missa inte vår stora intervju med Åsa!

Här hittar du allt du behöver veta om hela serien om Rebecka Martinsson.

Bok 3

Där isarna råmar av Jennie Lundgren, Ulrika Lundgren Lindmark

Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. I en liten by bor flickan Nina med sin moster och sin allvarligt sjuka mamma. Framtiden är oviss, och mosterns vänner är farliga vänner. Mellan islossning och lövsprickning trappas en jakt upp, där människors sanna väsen ska träda i dagen.

Bok 4

Blodskam av Caroline Engvall

Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?

Bok 5

Ödesmark av Stina Jackson

Ödesmark, en liten by utanför Arvidsjaur, tillhör ett bortglömt hörn av Lappland. Här bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De är en speciell familj och Liv känner grannarnas blickar. Alla undrar varför Liv har stannat med sin pappa, vad det är som håller henne kvar. De pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

Stina Jackson följer upp sitt succédebut Silvervägen med en lika tät som berörande berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra.

Läs mer: Hon har skrivit deckaren som Leif GW Persson hyllar

Bok 6

Testamente av Nina Wähä

En av 2019:s mest hyllade romaner. I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne där, det här är nämligen en familj med en stor hemlighet. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens. Nina Wähä ställer frågor om ansvar, familj och synd, och om det går att förändra historien.

Bok 7

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Först 18 år senare börjar någon ana sanningen om vad som skett. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv, det är dessa människor som Händelser vid vatten handlar om. Men det är också en berättelse om ett landskap som efter att de stora skogsbolagen lämnat för alltid blivit förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter. Kerstin Ekman skriver vackert och suggestivt om misstänksamhet människor emellan och med vindlande naturbeskrivningar.

Missa inte! Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare

Bok 8

Norrlands svårmod av Therése Söderlind

En mörk och suggestiv roman om arv och ursprung. En septembermorgon för 16 år sedan hände något i Ringarkläppen som förändrade en familjs liv för evigt. Anna växer upp i en kärleksfull familj med sin mamma, pappa och två äldre bröder. Under en älgjakt försvinner brodern Charlie plötsligt – och familjen faller samman. Anna hinner bli ung kvinna innan allt kommer ikapp henne. Det förflutna har då blivit ett garn i vars tåtar omgivningen rycker och nystar tills det kommer upp så oväntade och skrämmande saker att det inte längre går att gömma sig. Vad hände egentligen Charlie? Varför hittade man honom aldrig? Och vart tog den andra brodern vägen?

Bok 9

Norrut åker man för att dö av Ida Linde

Västerbotten. Sara och Benjamin har precis träffats och åker runt i en gammal Volvo. De stannar vid en bensinmack och skjuter pojken i kassan. Han blir det första offret på deras mordturné. Lávra städar och Karim står i köket på Hotell Skellet när polisen dyker upp i jakt på mördaren. De vet vem de söker. Andreas måste lämna sin älskade Slavoj för att fara hem och begrava sin lillebror.

Norrut åker man för att dö är en roman om ett brott, om Västerbotten, arv och hur det påverkar oss.

Bok 10

Bakvatten av Maria Broberg

Bok 11

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

Karins Smirnoffs Jana Kippo-trilogi har hyllats av både kritiker och läsare. Med ett dialektalt och rytmiskt språk berättar hon om sargade människor och grymma händelser i norra Sverige. I den första boken Jag for ner till bror beger vi oss till Smalånger. Maria har hittats död och hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!