5 roliga seniordeckare (och en sorglig)
Böckerna

5 roliga seniordeckare (och en sorglig)

Om du har fått för dig att äldre människor per definition lägger sig på latsidan och förblir passiva, då ska du läsa de här böckerna. Det visar sig att våra seniorer kanske inte är så oskyldiga som vi tror...

Av: Mattias Timander
Publicerad: 21 maj 2021

Om du har fått för dig att äldre människor per definition lägger sig på latsidan och förblir passiva, då ska du läsa de här böckerna. Det visar sig att våra seniorer kanske inte är så oskyldiga som vi tror...

Bok 1

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

I Richard Osmans omtyckta Torsdagsmordklubben är det inte den vanliga sortens detektiver som löser brotten. Här är det istället ett gäng till åren komna på ett exklusiva äldreboende på den engelska landsbygden, som samlas över varsin kopp engelskt te och livligt diskuterar kring de senaste morden i bygden. En spännande och rolig bok för dig som älskar brittiskt.

Bok 2

Goda rån är dyra av Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundberg har blivit en vedertagen förgrundsfigur inom genren. Med de humoristiska ”rån-böckerna” har hon gjort sig känd och omtyckt bland alla åldrar. I Goda rån är dyra har pensionärerna flytt undan polisen ut på landet, och tar sig an projektet Rädda Landsbygden. Med civil olydnad och så kallad välgörenhetsbrottslighet ska Märthas pensionärsliga göra landsorten attraktiv igen.

Bok 3

Den orolige mannen av Henning Mankell

Den orolige mannen är Kurt Wallander åldrad, och en begynnande Alzheimers sjukdom smyger sig på. När hans dotters svärfar, en pensionerad militärgeneral, mystiskt försvinner tar Wallander sig an fallet. Så småningom förstår han att han är något mycket stort och viktigt på spåren, men minnet sviker och den förvirrade poliskommissarien fråntas sin utredning efter att bland annat ha glömt sitt tjänstevapen på pizzerian en sen kväll. Det här är Henning Mankells sista Wallander-roman, och i filmatiseringen gestaltar Krister Henriksson åldrandet mycket mycket berörande.

Bok 4

Tvättade pengar av Martin Widmark och Petter Lidbeck

Även om Tvättade pengar är en barnbok, kan den med fördel vara till nöje även för en äldre publik. Eller varför inte lyssna på Hasse Alfredsons underbara inläsning tillsammans med barnen? Det är nämligen riktigt roligt när Martin Widmark och Petter Lidbeck låter de förbannade pensionärerna Osvald, Dagny och Grace hämnas mot den girige bankmannen Noppe Laagerberg. Många goda skratt, och uppfriskande inom barngenren!

Pärleporten handlar om Asta, 83 år gammal, som fått nog av Hermans rasistiska skitprat. Hon slår honom helt enkelt, men det var ju inte tanken att han skulle dö på kuppen. Efter att ha sopat undan spåren och gjort sig av med liket, sticker hon från äldreboendet och ger sig ut på en resa som kommer att bli ett större äventyr än hon först kunnat ana.

Christina Olséni och Micke Hansen är författarna bakom de roliga deckarna i Mord i Falsterbo-serien, och det här är den fjärde delen – StrandhotelletAllt börjar när ett gäng äldre herrar ger sig ut på en båttur, och Egon hittar båtens förre ägare Gustav Sparre död. Egon och hans vänner tänker sig inte riktigt för när de bestämmer sig för att kasta liket överbord, särskilt eftersom Gustav Sparre fastnar i en tamp efter båten. Det visar sig att Sparre inte dött en naturlig död, och samtidigt som Skanör-polisen inleder en omfattande utredning, ger sig 85-årige Egon ut i nätdejtingvärlden.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!