6 fantastiska romaner som utspelar sig i Skottland
Boktips

6 fantastiska romaner som utspelar sig i Skottland

Allt från Douglas Stuarts drabbande ungdomsskildring till rafflande deckare. Vi har listat sex riktigt bra romaner som utspelar sig i Skottland.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 08 april 2022

Allt från Douglas Stuarts drabbande ungdomsskildring till rafflande deckare. Vi har listat sex riktigt bra romaner som utspelar sig i Skottland.

Bok 1

Unge Mungo av Douglas Stuart

Storpocket
Köp boken

Från författaren av den prisbelönta Shuggie Bain kommer nu Douglas Stuart med ännu en efterlängtad berättelse som tar plats i Glasgow. Unge Mungo är en gripande ungdomsskildring, en berättelse om maskulinitetens gränser och om farorna med att älska någon för mycket. Tonåringarna Mungo och James älskar varandra men i ett hypermaskulint samhälle där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant, är deras känslor för varandra otillåtna. Deras dröm att fly krockar ständigt med skräcken att bli upptäckt.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 2

100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin

100 år med Lenni och Margot är en smart och rolig feel-good berättelse som handlar om liv och död och allt däremellan, skriven med bravur och ett målande språk. 17-åriga Lenni bor på en terminalvårdsavdelning på Glasgows sjukhus. När hon går med i en konstterapigrupp träffar hon Margot, en rebellisk åttiotreåring från avdelningen bredvid. Det blir ett oväntat vänskap, i väntan på det oundvikliga. Tillsammans ska de måla etthundra tavlor, en för varje år de levt. När de delar med sig sina livsberättelser inser de vilken vacker gåva livet kan vara, även när den snart ska ta slut.

Översättare: Jessica Hallén

Bok 3

Trainspotting av Irvine Welsh

Ni tror väl inte att vi hade glömt en av 90-talets viktigaste kultböcker (som också blev kultfilm)? Berättelsen följer unga Mark och hans så kallade kompisar i Edinburgh under sena 80-talet. Trainspotting är en bok som handlar om en längtan att spränga jaget till varje pris i en knappt outhärdlig ömhet, bland en obegriplig kärlek.

Översättare: Einar Heckscher

Bok 4

I midnattens stillhet av Denise Mina

I midnattens stillhet är första delen av serien Alex Morrow, en realistisk spännande Glasgow-noirdeckare. Här följer vi den tredimensionella kvinnliga polisen Alex Morrow som ska lösa ett svårt fall. Tre gärningsmän har brutit sig in en familjs hus under deras söndagsmiddag där de under pistolhot kräver en miljon pund. Men efter gärningsmännen kidnappar en av familjens äldre medlemmar och försvinner ut i natten väcks många frågor om brottet.

Översättare: Boel Unnerstad

Bok 5

Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen

En del av den framgångsrike kriminalserien Avdelning Q. På polisstationen i Wick, långt borta i Skottland, stod en grön, repad flaska i fönsterkarmen under lång tid. Ingen hade lagt märke till brevet eller undrat varför någon skrivit ”Hjälp”. När Carl Mørck och Assad på avdelning Q får tag på flaskposten tror de först att det handlar om några barns busstreck. Men när de forskar vidare i det hela inser de att flaskposten är det enda livstecken man fått från två pojkar som fördes bort på nittiotalet…

Översättare: Leif Jacobsen

Bok 6

Segel av sten av Åke Edwardson

Segel av sten är en av Åke Edwardsons främsta romaner som ingår i deckarserien Erik Winter. Någon gång under andra världskriget försvinner den svenske fiskaren John Osvald mystiskt på en trålare utanför den skotska kusten. Nu, sextio år senare, tycks hans son Axel också ha försvunnit under en resa i Skottland. kriminalkommissarie Erik Winter bestämmer sig för att undersöka fallet. Samtidigt i Göteborg dras kriminalinspektör Aneta Djanali i en kedja av händelser till ett bott som får henne att fundera över sitt eget liv. Liksom Winter tvingas även hon ut på en resa till en främmande strand.

En sida till? Fortsätt läs!