Unsplash Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker
Boktips

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Murriga pubar, afternoon tea och vidsträckta landskap. Ja, vi pratar såklart om England. Härifrån kommer några av världens mest kända författare. Vi har samlat några bra brittiska böcker och på listan hittar du både nyheter och klassiker.

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 16 juni 2022

Murriga pubar, afternoon tea och vidsträckta landskap. Ja, vi pratar såklart om England. Härifrån kommer några av världens mest kända författare. Vi har samlat några bra brittiska böcker och på listan hittar du både nyheter och klassiker.

1. Häger av Ann Cleeves

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Brittisk deckarmys när det är som bäst! Ann Cleeves rör sig i samma tradition som Agatha Christie och nu kommer Häger som är den andra delen i hennes North Devon-serie. Den här gången kallas poliskommissarie Matthew Venn till en konstnärsateljé där det skett ett mord. Den före detta läkaren Nigel Yeo har huggits till döds med en glasskärva. Yeo framstår som ett osannolikt mordoffer. Utredningen för Matthew in i en härva av lögner som gör det svårt för honom att skilja på arbete och privatliv..

Översättare: Johan Nilsson

Köp Häger här.
Lyssna på Häger här.

Läs mer: Allt om bokserien om Vera Stanhope

2. En hund begraven av S.J. Bennett

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Nu kommer den andra delen i S.J. Bennetts deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen. Drottningen börjar ana oråd när en oljemålning hon fick på 60-talet oväntat dyker upp på en utställning. Och när en kropp kort därefter hittas i slottets pool befinner hon sig återigen i mitten av en mordutredning. Med biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi vid sin sida tar hon sig an fallet – fast besluten att lösa gåtan innan mördaren slår till igen.

Översättare: Birgitta Wernbo-Augustsson

Köp En hund begraven här.
Lyssna på En hund begraven här.

3. Ett nödvändigt slut av Peter Robinson

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Ett brutalt polismord skakar den pittoreska byn Eastvale i Yorkshire. Alan Banks är beredd att gå över gränser för att hitta sin lösning på mordet. Scotland Yard, det vill säga London-polisen, skickar Dirty Dick Burgess till Yorkshire för att vara utredningsledare. Banks emellertid är inte alls nöjd med Burgess sätt att hantera fallet. Han vägrar lyda order och fattar sedermera det självsvåldiga beslutet att söka sanningen på egen hand.

Översättare: Jan Malmsjö

Köp Ett nödvändigt slut här.
Lyssna på Ett nödvändigt slut här.

Läs mer: 25 år av spänning med deckargiganten Peter Robinson

4. Nattfalkarna av Elly Griffiths

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Nu finns den trettonde delen i Elly Griffiths populära kriminalserie. I Nattfalkarna hittar en grupp metallsökare ett lik på stranden i North Norfolk. Den döde är en pojke från trakten. Man tror först att det rör sig om en olycka, men kort därefter mördas ett par på en enslig gård. Det dröjer inte länge förrän rättsarkeologen Ruth gräver fram kvarlevorna av en enorm hund i trädgården till det stora huset. Lokala sägner berättar om en svart hund som visar sig för människor innan de dör. Alla ledtrådar för Ruth och kriminalinspektör Nelson tillbaka till gården.

Översättare: Carla Winberg

Köp Nattfalkarna här.
Lyssna på Nattfalkarna här.

 

5. Mannen som dog två gånger av Richard Osman

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Gillade du Torsdagsmordsklubben? Britten Richard Osmans pusseldeckare har hyllats av både läsare och kritiker. I uppföljaren, som kommer i höst, råkar Ibrahim på äldreboendet Cooper Chase illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige. Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjande.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Köp Mannen som dog två gånger här.
Lyssna på Mannen som dog två gånger här.

Läs mer: Pensionärer löser mord i ”Torsdagsmordklubben” – nu kommer uppföljaren

6. Stolthet och fördom av Jane Austen

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Stolthet och fördom är en av de stora brittiska klassikerna. Jane Austens kärleksroman, som gavs ut i England 1813,  kretsar kring kärleken och äktenskapet och berättar om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige Mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra. Med över 200 år på nacken fortsätter romanen att inspirera till långfilmer, teateruppsättningar och fortsättningsromaner.

Översättare: Gun-Britt Sundström

Köp Stolthet och fördom här.

7. Queenie av Candice Carty-Williams

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Vi får träffa Queenie Jenkins, 25 år, som bor i London och gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning. Dessutom har hon precis blivit dumpad. Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Stoiskt uthärdar hon törnar som ung, svart kvinna som lever i en sexistisk och rasistisk värld. Hon har också en tendens att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta. En vass, ärlig och brutalt komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

Översättare: Klara Lindell

Köp Queenie här.
Lyssna på Queenie här.

8. Ormen i essex av Sarah Perry

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Sarah Perry har jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel och tagit Storbritannien med storm. Ormen i Essex utspelar sig i London år 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten och klä sig i svart. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans väninnan Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera.

Översättare: Eva Johansson

Köp Ormen i Essex här.

9. Badortsmysteriet av Agatha Christie

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Agatha Christies böcker är klassiker när det kommer till mys och spänning. Badortsmysteriets glittrande hav, strålande sol och lyxiga inramning gör den till perfekt semesterläsning. I sommarparadiset St. Loo vid Cornwalls kust sker det tre nästan dödliga ”olyckshändelser” på lika många dagar. När den semestrande detektiven Hercule Poirot och hans vän Arthur Hastings blir vittnen till ett fjärde mordförsök tar de sig an det mystiska fallet.

Översättare: Helen Ljungmark

Köp Badortsmysteriet här.
Lyssna på Badortsmysteriet här.

Läs mer: 10 mysdeckare att lägga på att-läsa-listan

10. Vita tänder av Zadie Smith

 

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Boken blev Zadie Smiths stora genombrott och betraktas idag som en modern brittisk klassiker. Den utspelar sig framför allt i norra London och inleds med att en man vid namn Archie Jones försöker ta sitt liv i sin bil på nyårsmorgonen 1975. Han blir avbruten och den dagen ändras hans liv för alltid. Efter ha vandrat runt förvirrad och tyngd av sitt nyligen kraschade äktenskap hamnar han på en efterfest. Där möter han den vackra jamaicanskan Clara Bowden. Hon är 19, han är 47. Hon är en bra bit längre än honom och saknar sina framtänder efter en motorcykelolycka. Sex veckor senare är de gifta.

Översättare: Erik Andersson

Köp Vita tänder här.

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Den här är en bok om ett livslångt sökande efter lycka. Det är en bok full av historier. Det handlar om en flicka som blir utelåst från sitt hem och är tvungen att sitta på trappen hela natten, det handlar om att ha en tyrann i stället för en mor, en mamma som har två uppsättningar löständer och en revolver i städskåpet och som väntar på domedagen, det handlar om att växa upp i en strängt religiös familj i en industristad i norra England, en stad som ändrat utseende så mycket sedan dess att den nästan inte längre finns och det handlar om universum som kosmisk soptunna med locket på – ingen kan fly.

Köp Varför vara lycklig när man kan vara normal här.

12. Mrs Dallowayav Virginia Woolf

Väck anglofilen i dig! 12 underbara brittiska böcker

Virginia Woolfs tidlösa klassiker utspelar sig under ett enda dygn i London år 1923. Tidigt en sommarmorgon går Clarissa Dalloway ut för att köpa blommor. Hon är en förtjusande kvinna, fångad i ett nät av plikter. På kvällen ska hon hålla en fest för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Allt ska bli perfekt. Huset ska fyllas med framstående gäster. Hennes ungdomskärlek Peter dyker efter många år oväntat upp vilket får henne att tänka tillbaka på sitt liv.

Översättare: Else Lundgren

Köp Mrs Dalloway här.
Lyssna på Mrs Dalloway här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer