Mind the gap! 9 romaner som utspelar sig i London
Boktips

Mind the gap! 9 romaner som utspelar sig i London

Murriga pubar, röda dubbeldäckare och kungliga parker. Vi älskar London! SelmaStories har listat några romaner – allt från klassiker till romancenyheter – som utspelar sig i den myllrande staden.

Av: SelmaStories
Publicerad: 20 december 2022

Murriga pubar, röda dubbeldäckare och kungliga parker. Vi älskar London! SelmaStories har listat några romaner – allt från klassiker till romancenyheter – som utspelar sig i den myllrande staden.

Bok 1

Sällskapsmänniskor av Candice Carty-Williams

Inbunden
Köp boken

Dimple Pennington är en 30 år gammal Londonbo som försöker slå igenom som influencer. Hon bor hemma hos sin mamma och har ett riktigt svin till pojkvän. Men Dimples liv förändras på ett ögonblick när hennes fyra halvsyskon plötsligt kraschar in i hennes liv igen. När Cyril Pennington, deras opålitlige far, dyker upp så blir allt mer komplicerat.

Översättare: Klara Lindell

Bok 2

Kärlek och tro av Monica Ali

Inbunden
Köp boken

Yasmin Ghorami har en stor familj som älskar henne, en lovande läkarkarriär och en bra kille, Joe, som snart ska bli hennes man. Hon har mycket att vara tacksam för. Men när bröllopsdagen närmar sig tvingas Yasmins föräldrar att umgås med Joes feministiska mamma. Familjerna och paret konfronteras med nedgrävda konflikter, outtalade behov och lögner. De tvingas ifrågasätta allt det de tror sig veta om sig själva och varandra.

Översättare: Ann Björkhem

Bok 3

Hennes rykte av Sarah Vaughan

Emma Webster har gett sig in i politiken som parlamentsledamot. Men desto mer hon profilerar sig, desto mer hat får hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet sätter medierna strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: Emma anklagas för mord efter att en man hittas död i hennes övernattningslägenhet i London. Hennes rykte är en skarp och spännande psykologisk rättegångsroman om konsekvenserna kvinnor i offentligheten tvingas genomlida.

Översättare: Johan Nilsson

Bok 4

Alexandras utmaning av Tessa Dare

Tessa Dare är aktuell med den andra delen i sin historiska bokserie Kvinnorna på Blood Square som utspelar sig i London.

I denna del har Alexandra Mountbatten tagit på sig uppdraget att förvandla de föräldralösa, bråkiga och busiga flickorna Rosamund och Daisy till välartade unga damer. I första anblick verkar det omöjligt. Alexandra inser att flickorna behöver allt annat än sträng disciplin; de behöver kärlek och uppmuntran – något flickornas förmyndare Chase Reynaus inte förstår. Chase är arvinge till hertigen och gör allt för att inte bli känslomässigt engagerad. I någon. Hur ska Alexandra nå hans hjärta, utan att riskera att krossa sitt eget?

Översättare: Per Hagman

Bok 5

Samling av Natasha Brown

Inbunden
Köp boken

Om ras och klass. Natasha Browns hyllade debut fick stor uppmärksamhet hemma i Storbritannien och kanske blir den en snackis även här? Romanen skildrar en dag i en svart brittisk kvinnas liv i Brexit-London. Berättaren ska gå på en påkostad trädgårdsfest på sin pojkväns familjegård. Samtidigt funderar hon på sitt liv. När minuterna tickar och framtiden kallar kan hon inte längre undkomma frågan: är det dags att rasera allt?

Översättare: Matilda Södergran

”Knivskarpt, högaktuellt och angeläget” – Observer, bästa skönlitterära debut 2021

Läs mer: Vårens guldkorn! 12 böcker att lägga på att-läsa-listan

Bok 6

Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg

Den tredje delen i Åsa Hellbergs bokserie om Hotell Flanagans i London. I Nya tider på Flanagans möter vi systrarna Frankie och Billie. Frankie älskar att driva hotell, medan Billie fokuserar på sin skådespelarkarriär. Men när Frankies äktenskap kraschar inser hon att inte längre klarar arbetet med hotellet på egen hand. Hon ber Billie om hjälp, men för systern kommer frågan olägligt. Hon har ju precis fått en ny filmroll och blivit förälskad i New York. Men hur säger man nej till sin syster?

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien Flanagans

Bok 7

Vita tänder av Zadie Smith

I fjol var det 20 år sedan Zadie Smiths Vita tänder gavs ut. Boken blev hennes stora genombrott och betraktas idag som en modern brittisk klassiker. Den utspelar sig framför allt i norra London och inleds med att en man vid namn Archie Jones försöker ta sitt liv i sin bil på nyårsmorgonen 1975. Han blir avbruten och den dagen ändras hans liv för alltid. Efter ha vandrat runt förvirrad och tyngd av sitt nyligen kraschade äktenskap hamnar han på en efterfest. Där möter han den vackra jamaicanskan Clara Bowden. Hon är 19, han är 47. Hon är en bra bit längre än honom och saknar sina framtänder efter en motorcykelolycka. Sex veckor senare är de gifta.

Översättare: Erik Andersson

Läs mer: Från Stolthet och fördom till Vita tänder – 12 älskade brittiska klassiker

Bok 8

Mrs Dalloway av Virginia Woolf

häftad
Köp boken

Virginia Woolfs tidlösa klassiker utspelar sig under ett enda dygn i London år 1923. Tidigt en sommarmorgon går Clarissa Dalloway ut för att köpa blommor. Hon är en förtjusande kvinna, fångad i ett nät av plikter. På kvällen ska hon hålla en fest för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Allt ska bli perfekt. Huset ska fyllas med framstående gäster. Hennes ungdomskärlek Peter dyker efter många år oväntat upp vilket får henne att tänka tillbaka på sitt liv.

Översättare: Sonja Bergvall

Bok 9

Dockmakerskan av Elizabeth Macneal

Inbunden
Köp boken

London, 1850. Iris jobbar tillsammans med sin syster i en leksaksaffär, där de syr dockor tills fingrarna blöder för att försörja sin familj. Men Iris drömmer om ett annat liv. Så när hon blir erbjuden att stå modell för konstnären Louis Frost, trotsar hon sin familj och tar chansen.

Läs mer: 5 fakta som inspirerade till Dockmakerskan

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!