Mind the gap! 8 romaner som utspelar sig i London
Böckerna

Mind the gap! 8 romaner som utspelar sig i London

Murriga pubar, röda dubbeldäckare och kungliga parker. Vi älskar London! SelmaStories har listat några romaner – allt från klassiker till romancenyheter – som utspelar sig i den myllrande staden.

Av: SelmaStories
Publicerad: 19 maj 2022

Murriga pubar, röda dubbeldäckare och kungliga parker. Vi älskar London! SelmaStories har listat några romaner – allt från klassiker till romancenyheter – som utspelar sig i den myllrande staden.

Bok 1

Hennes rykte av Sarah Vaughan

Emma Webster har gett sig in i politiken som parlamentsledamot. Men desto mer hon profilerar sig, desto mer hat får hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet sätter medierna strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: Emma anklagas för mord efter att en man hittas död i hennes övernattningslägenhet i London. Hennes rykte är en skarp och spännande psykologisk rättegångsroman om konsekvenserna kvinnor i offentligheten tvingas genomlida.

Översättare: Johan Nilsson

Romancedrottningen Tessa Dare är aktuell med en ny historisk bokserie som utspelar sig i London. I den första delen av Kvinnorna på Bloom Square möter läsaren hertigen av Ashbury. Han återvänder hem från kriget och börjar fundera på vem som ska bli hans arvinge – hans tidigare förlovning bröts och därför tvingas han nu ut på jakt efter ett lämpligt gemål. Och som ett brev på posten dyker sömmerskan Emma Gladstone upp, klädd i just den brudklänning som hertigens tidigare fästmö aldrig hämtade ut…

Översättare: Per Hagman

Om ras och klass. Natasha Browns hyllade debut fick stor uppmärksamhet hemma i Storbritannien och kanske blir den en snackis även här? Romanen skildrar en dag i en svart brittisk kvinnas liv i Brexit-London. Berättaren ska gå på en påkostad trädgårdsfest på sin pojkväns familjegård. Samtidigt funderar hon på sitt liv. När minuterna tickar och framtiden kallar kan hon inte längre undkomma frågan: är det dags att rasera allt?

Översättare: Matilda Södergran

”Knivskarpt, högaktuellt och angeläget” – Observer, bästa skönlitterära debut 2021

Läs mer: Vårens guldkorn! 12 böcker att lägga på att-läsa-listan

Bok 4

Nya tider på Flanagans av Åsa Hellberg

Den tredje delen i Åsa Hellbergs bokserie om Hotell Flanagans i London. I Nya tider på Flanagans möter vi systrarna Frankie och Billie. Frankie älskar att driva hotell, medan Billie fokuserar på sin skådespelarkarriär. Men när Frankies äktenskap kraschar inser hon att inte längre klarar arbetet med hotellet på egen hand. Hon ber Billie om hjälp, men för systern kommer frågan olägligt. Hon har ju precis fått en ny filmroll och blivit förälskad i New York. Men hur säger man nej till sin syster?

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien Flanagans

Bok 5

Vita tänder av Zadie Smith

I fjol var det 20 år sedan Zadie Smiths Vita tänder gavs ut. Boken blev hennes stora genombrott och betraktas idag som en modern brittisk klassiker. Den utspelar sig framför allt i norra London och inleds med att en man vid namn Archie Jones försöker ta sitt liv i sin bil på nyårsmorgonen 1975. Han blir avbruten och den dagen ändras hans liv för alltid. Efter ha vandrat runt förvirrad och tyngd av sitt nyligen kraschade äktenskap hamnar han på en efterfest. Där möter han den vackra jamaicanskan Clara Bowden. Hon är 19, han är 47. Hon är en bra bit längre än honom och saknar sina framtänder efter en motorcykelolycka. Sex veckor senare är de gifta.

Översättare: Erik Andersson

Läs mer: Från Stolthet och fördom till Vita tänder – 12 älskade brittiska klassiker

Bok 6

Mrs Dalloway av Virginia Woolf

Virginia Woolfs tidlösa klassiker utspelar sig under ett enda dygn i London år 1923. Tidigt en sommarmorgon går Clarissa Dalloway ut för att köpa blommor. Hon är en förtjusande kvinna, fångad i ett nät av plikter. På kvällen ska hon hålla en fest för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Allt ska bli perfekt. Huset ska fyllas med framstående gäster. Hennes ungdomskärlek Peter dyker efter många år oväntat upp vilket får henne att tänka tillbaka på sitt liv.

Översättare: Sonja Bergvall

Bok 7

Queenie av Candice Carty Williams

Som en Bridget Jones för vår tid, fast med mer svärta. Candice Carty-Williams debutroman handlar om 25-åriga Queenie som bor i London och gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning. Efter att ha blivit dumpad söker hon tröst på sämsta tänkbara sätt och hon är duktig på att lägga krokben för sig själv. Queenie är en roman om en ung, svart kvinna som famlar efter kärlek och karriär, men kanske framför allt efter sig själv.

Översättare: Klara Lindell

Bok 8

Dockmakerskan av Elizabeth Macneal

London, 1850. Iris jobbar tillsammans med sin syster i en leksaksaffär, där de syr dockor tills fingrarna blöder för att försörja sin familj. Men Iris drömmer om ett annat liv. Så när hon blir erbjuden att stå modell för konstnären Louis Frost, trotsar hon sin familj och tar chansen.

Läs mer: 5 fakta som inspirerade till Dockmakerskan

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!