8 intressanta romaner om att återvända hem
Boktips

8 intressanta romaner om att återvända hem

Hemvändartemat är vanligt i litteraturen, och det är inte så konstigt. Att återvända till platsen där allt en gång började är ju som upplagt för intriger och stora känslor. Vi har listat sju olika romaner där huvudpersonerna återvänder till barndomens platser.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 15 augusti 2021

Hemvändartemat är vanligt i litteraturen, och det är inte så konstigt. Att återvända till platsen där allt en gång började är ju som upplagt för intriger och stora känslor. Vi har listat sju olika romaner där huvudpersonerna återvänder till barndomens platser.

1. Lågorna av Lina Bengtsdotter

8 intressanta romaner om att återvända hem

En suggestiv spänningsroman. Så beskrivs Lina Bengtsdotters Lågorna som kommer i september. Det handlar om Vega som återvänder till uppväxtorten Silvebro efter åtta år i London. Hon har kommit hem för att begrava Katja. Under uppväxten var de oskiljaktiga men en katastrofal händelse i gymnasiet fick dem att glida isär. Nu söker Vega svaret på frågorna kring vännens försvinnande samtidigt som hon försöker hitta ett sätt att berätta sin och Katjas historia.

Köp Lågorna här.
Lyssna på Lågorna här.

2. Ett fall mot döden av Randi Fuglehaug

8 intressanta romaner om att återvända hem

En spänningsroman men också en stark skildring av ära vänskap och djupa svek, om att bryta upp och att återvända. Den norska romanen Ett fall mot döden inleds med att en fallskärmshoppare, småbarnsmamman Veslemøy Lilands störtar en till marken inför hundratals chockade åskådare. Undersökningar visar att någon har saboterat hennes , och den tragiska olyckan förvandlas till mord. Vem vill ta hennes liv – och varför?

Köp Ett fall mot döden här
Lyssna på Ett fall mot döden här

3. Björnstad av Fredrik Backman

8 intressanta romaner om att återvända hem

Fredrik Backmans hyllade roman som nu blivit tv-serie utspelar sig i den fiktiva orten Björnstad. Hockeyn är räddningen för det avbefolkade samhället och allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen. Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Köp Björnstad här.
Lyssna på Björnstad här.

Läs mer: 5 bästsäljare som blivit populära tv-serier

4. Ställ ut en väktare av Harper Lee

8 intressanta romaner om att återvända hem

50 år efter succédebuten med Dödssynden kom Harper Lees andra roman. Författaren skrev egentligen Ställ ut en väktare först, men den gavs ut först 2015 och utspelar sig kronologiskt sett efter händelserna i debutboken. Det har blivit femtiotal i småstaden Maycomb i Alabama. Den nu vuxna Jean Louise Finch – eller Scout som hon kallas – återvänder hem från New York för att besöka sin far, Atticus. Scout blir tvungen att brottas med såväl personliga som politiska frågor medan hon försöker förstå sin fars syn på samhället, liksom sina egna känslor inför platsen där hon växte upp.

Köp Ställ ut en väktare här.
Lyssna på Ställ ut en väktare här.

5. Skuggliljan av Johanna Mo

8 intressanta romaner om att återvända hem

Den andra delen i Johanna Mos bokserie Ölandsbrotten där polisen Hanna Ducker återvänder hem till Öland.

När Jenny kommer hem till Öland är huset tomt. Har maken Thomas och den 14 månader gamla sonen Hugo försvunnit frivilligt eller inte? Hanna Duncker vid Kalmarpolisen tar sig an fallet, en utredning som blottlägger många hemligheter. En vuxen dotter är inte det enda Thomas har dolt för sin fru. När Thomas hittas död sluter hela ön upp för att hitta Hugo. Samtidigt försvåras Hannas arbete av kampen med det förflutna. Vad hände egentligen för 16 år sedan, när hennes pappa dömdes för mord?

Köp Skuggliljan här.
Lyssna på Skuggliljan här.

6. Vassa föremål av Gillian Flynn

8 intressanta romaner om att återvända hem

Gillian Flynns Vassa föremål, som även blivit hyllad tv-serie, handlar om Chicagojournalisten Camille Preaker som återvänder till sin hemstad. Hon har blivit beordrad att åka till Wind Gap i Missouri för att rapportera om fallet Natalie Wood, en tioårig flicka som är spårlöst försvunnen. Året innan kidnappades nioåriga Ann Nash under liknande omständigheter och hittades kort därefter mördad. Camille, som inte satt sin fot i hemstaden på åtta år, börjar intervjua de försvunna flickornas anhöriga. Men i takt med att pussel­bitarna faller på plats tycks sökandet efter sanningen på ett oroväckande sätt leda henne tillbaka till den egna familjen, till ett sårigt förflutet som nu till slut hunnit ikapp henne.

Köp Vassa föremål här.
Lyssna på Vassa föremål här.

7. Överlevarna av Alex Schulman

8 intressanta romaner om att återvända hem

2018 års roman Bränn alla mina brev hyllades av både läsare och kritiker, och nu är Alex Schulman tillbaka med en ny roman om att återuppleva sin barndom som vuxen. I Överlevarna, som fått fina recensioner, åker tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska. De ska till torpet som ingen av dem besökt på tjugo år.

Köp Överlevarna här.
Lyssna på Överlevarna här.

8. En sista vinter av Håkan Norebäck

8 intressanta romaner om att återvända hem

Håkan Norebäcks debut är en berättelse om skuld och försoning. I boken får vi möta Jonny som är på väg till sin hemort för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt bli bra. Men när pappan plötsligt dör och familjeåkeriet måste räddas, dras Jonny in i sin brors smutsiga affärer. Minnesbilderna från den tragedi han tidigare anklagats för blir allt starkare. Han flyr in i sitt gamla missbruk och en morgon vaknar han blodig och förvirrad. Vad kan han ha gjort sig skyldig till?

Köp En sista vinter här.
Lyssna på En sista vinter här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs allt om Ölandsbrotten av Johanna Mo

En stark återvändarserie att sluka

Läs fler starka romaner