11 nervkittlande relationsthrillers
Boktips

11 nervkittlande relationsthrillers

Prydliga villaförorter, utåt sett välmående och idylliska familjer. Stora bilar och gräsmattor klippta med en häpnadsväckande precision. Men skenet bedrar, under ytan kokar lögner, svek och mörka hemligheter. Här är våra 11 bästa tips relationsthrillers! 

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 01 februari 2021

Prydliga villaförorter, utåt sett välmående och idylliska familjer. Stora bilar och gräsmattor klippta med en häpnadsväckande precision. Men skenet bedrar, under ytan kokar lögner, svek och mörka hemligheter. Här är våra 11 bästa tips relationsthrillers! 

1. Var inte rädd för mörkret av Kristina Agnér

11 nervkittlande relationsthrillers

Det var insjöarna och skogarna kring sommartorpet i Småland som gav Kristina Agnér inspiration till att börja skriva. I mars debuterar hon med Var inte rädd för mörkret som utspelar sig i landskapet. Det handlar om Alva som lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i torpet hon ärvt efter sin mor. Väl på plats får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna? Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen – och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Innanför murarna av Maria Ernestam

I Maria Ernestams Innanför murarna befinner vi oss på den franska landsbygden i Normandie. Där ligger ett gammalt mytomspunnet kloster vars bibliotek lockar forskare från hela världen. Tack vare ett stipendium har Sofi fått chansen att komma dit för att skriva och försöka finna ro. Bakom sig lämnar hon Sverige och en äktenskaplig kris som fått tragiska följder.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Stora små lögner av Liane Moriarty

I Liane Moriartys roman Stora små lögner, möter vi Madeline och Celeste. Grannar och bästa vänner sedan många år. Madeline har fullt upp med tonårsdottern som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne. Förortens okrönta skönhetsdrottning Celeste verkar dölja en hemlighet. När den unga mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar, men tas snart omhand av Madeline och Celeste. Stämningen blir allt mer hätsk när Janes femårige son Ziggy blir anklagade för mobbning. Temperaturen på skolgårdar och villagator skruvas upp för att nå sin våldsamma kulmen under skolans årliga föräldrakväll.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

LÄS OCKSÅ: 10 klassiska generationsromaner

4. Jag släpper dig aldrig av Petra Holst

Liksom i Stora små lögner får vi i Petra Holsts Jag släpper dig aldrig, möta två bästa vänner – Isabel och Anna. Isabel träffar Annas man på en lägenhetsvisning och dras mot sin vilja till den karismatiske David. Isabel gör allt för att stå emot sina känslor, samtidigt som Anna är sjukskriven för depression och går i terapi för att få bukt med sin svartsjuka. När sommaren lider mot sitt slut tvingas Isabel till slut bestämma sig. Men vad vill egentligen David? Tänker han lämna Anna? Eller går han kanske bakom ryggen på dem båda? Och hur långt är Anna beredd att gå för att behålla sin man?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5. Bakom hennes ögon av Sarah Pinborough

I Sarah Pinboroughs Bakom hennes ögon, träffar ensamstående Louise en man i en bar och förälskar sig. Några dagar senare upptäcker hon att mannen är hennes nya, gifta chef, David. David hävdar att hans äktenskap är olyckligt, och eftersom Louise är störtförälskad inleder hon en relation med honom. Men en dag träffar hon Adele, Davids fru. Adele och Louise blir vänner och Louise upptäcker att Adele har en helt annan syn på äktenskapet. Och inte nog med det, David framstår som en hård och kontrollerande make. Vem kan Louise lita på? Hon blir alltmer övertygad om att någonting i Davids och Adeles äktenskap är väldigt fel.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. Gone girl av Gillan Flynn

Gillian Flynn är expert på relationsrysare. I hennes succé Gone girl får vi träffa det till synes perfekta paret Nick och Amy Dunne. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra. På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig – var är då Amy?

Köp boken här.

7. Kvinnan i fönstret av A J Finn

A J Finns Kvinnan i fönstret handlar om Anna Fox, som lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa och en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Men så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

LÄS OCKSÅ: 12 fängslande true crime böcker 

8. Bara du av Ninni Schulman

I Ninni Schulmans spänningsroman Bara du, möter vi Pål som arbetar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter några tunga år är han redo att möta kärleken igen. Iris är frilansande formgivare och lever singelliv. Men hon är också trött på ensamheten och har länge letat efter den perfekta mannen. Till slut möts Pål och Iris och tillbringar all ledig tid tillsammans. Men snart börjar vännerna undra om allt verkligen står rätt till. Det gör det inte. I själva verket är de påväg mot en katastrof.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

9. En äkta man av Dennis Le Hane

I Dennis Le Hanes En äkta man, möter vi tevejournalisten Rachel Child, som fått ett sammanbrott i direktsändning. Hon stänger in sig i sin lägenhet och är fången bakom sina egna psykologiska och sociala spärrar och plågas av händelser i sitt förflutna. När Rachel av en slump träffar Brian och blir hals över huvud förälskad verkar det först som att han ska lyckas dra henne ut ur hennes skal. Men efter deras bröllop börjar Brian bete sig allt mer underligt. Ett slumpartat möte en regnig eftermiddag får Rachels världsbild att rasa samman. Är Rachel bara paranoid, kanske på gränsen till galen, eller är allt hon trodde var sant bara en lögn?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

10. Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Paula Hawkins succéroman Kvinnan på tåget tar oss med till Rachels vardag. Hon har inget jobb och ingenstans hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag. Varje dag ser hon också ett ungt par i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv lika perfekt som hennes en gång var. Men en dag ser hon något från tågfönstret som skakar henne för all framtid.

Köp boken här här.
Lyssna på boken här.

11. Förtroendet av Penny Vincenzi

I Penny Vincenzis Förtroendet befinner vi oss i 1950-talets London. Tom Knelston är en karismatisk och uppåtsträvande labourpolitiker med en hustru som delar hans ideal och ambitioner. De framstår som det perfekta paret. Men en dag träffar Tom den vackra och olyckligt gifta modellen Diana Southcott. De inleder en spännande, men farlig affär som kan äventyra bådas äktenskap och karriärer.

Köp boken här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!