Shutterstock 5 romaner om att bli och vara pappa
Boktips

5 romaner om att bli och vara pappa

Faderskap är ett aldrig sinande tema som har funnits sedan litteraturens begynnelse. SelmaStories har listat några drabbande böcker som berättar om svårigheterna med att bli, och att vara, pappa.

Av: Russell Rothman
Publicerad: 03 februari 2023

Faderskap är ett aldrig sinande tema som har funnits sedan litteraturens begynnelse. SelmaStories har listat några drabbande böcker som berättar om svårigheterna med att bli, och att vara, pappa.

Bok 1

Vi av Edgar Corvera

Inbunden
Köp boken

Orlando föddes i Minsk under 1980-talet, men när Sovjetunionen kollapsade flyttade hans familj till Sverige. Trettio år senare blir han pappa. Hans liv består av tidiga förskolebesök och långa arbetspass på en gruppbostad, medan det enda han vill göra är att skriva. Samtidigt finns fortfarande delar av hans släkt kvar i Belarus där regimen brutalt slår ner allt motstånd. Boken handlar om separation, samhörighet och den absurda vardagen i en diktatur. Den rör sig mellan nuet och dåtiden, mellan vardagens slit och minnen från en resa tillbaka till Minsk.

Bok 2

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiris flerfaldigt prisade roman behandlar teman som det svåra valet mellan plikt och frihet och att stå till svars för sitt barn. Vi följer en pappa som återvänder till sin familj i Sverige som han en gång övergav. Dottern är gravid med fel man, den neurotiske sonen har gått egna barn och vill inte ta hand om pappan längre. Pappaklausalen måste omförhandlas.

Bok 3

Vägen av Cormac Mccarthy

I en nära framtid har en naturkatastrof förvandlat nordamerika till ett ödesdigert landskap med få överlevare. En son och hans far, vars namn inte nämns för att ge läsaren utrymme att själva leva sig i deras situation, ställs inför svårigheter om överlevnad, om att inte förlora hoppet – och bevara kärleken mellan dem när allt annat ser mörkt ut. Vad betyder det att vara pappa mot ett barn i en skrämmande framtid?

Läs mer: Böcker som skildrar relationen mellan far och son

Bok 4

Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund

Sigge Eklunds uppväxtskildring i skönlitterär form, är en berättelse om en saknas närhet som fanns i barndomen. Ett gammalt kassettband med Bruce Springsteen blir återfunnet och kastar Sigge tillbaka till sin barndom, där den äregirige och krävande fadern är familjens självklara centrum. Men minnena måste omvärderas, fadern hade nämligen älskat offentlighetens ljus och kastat en skugga över sonens liv.

Bok 5

Var man av Torbjörn Flygt

En kort roman på blott 130 sidor som ställer svåra frågor om faderskap och om vad manlighet är. Kims sambo och dotter är borta över dagen; han är ensam hemma. En man vid namnet Tomas som han inte känner dyker upp oannonserat och gör sig hemmastadd på ett oväntat sätt. Tomas avsikt är att få Kim ur balans genom maktspråk och antydningar. Men i och med det kommer han också att blotta sig själv.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!