Fast i anhörigskapet - här är 7 romaner om medberoende

Fast i anhörigskapet - här är 7 romaner om medberoende

Att stå nära en person som är fast i missbruk är allt annat än enkelt. Här har vi listat en rad romaner som gripande och träffsäkert skildrar medberoendets snåriga relationer.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Shutterstock ©
Publicerad: 05 maj 2022

Att stå nära en person som är fast i missbruk är allt annat än enkelt. Här har vi listat en rad romaner som gripande och träffsäkert skildrar medberoendets snåriga relationer.

Internetterapisajten Mindler definierar medberoende som: ”ett psykologiskt tillstånd som uppstår i relationer och kännetecknas av att en person tillåter den andras ohälsosamma beteende.” Är du själv fast i medberoende? Det finns hjälp att få. Läs mer på exempelvis Mindler eller IOGT-NTO.

Bok 1

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Douglas Stuarts berömda berättelse om Shuggie Bain tar oss till 80-talets skotska Glasgow. Den socioekonomiska misären är påtaglig. Shuggies mamma Agnes Bain är noga med att upprätthålla den flärdfulla fasaden och drömmer om ett större liv, men hennes man lämnar henne plötsligen och den lilla familjen går sönder. Det faller på Shuggies lott att hålla henne på benen. Men också Shuggie har en dröm om något annat.

I år är Stuart aktuell på nytt med romanen Unge Mungo. Också här spelar alkoholmissbruket en viktig roll. Vi är kvar i konservativa Glasgow, och den här gången skildras med stor känslighet två tonårskillars förbjudna känslor för varandra.

 

 

 

Bok 2

Glöm mig av Alex Schulman

Alex Schulman har flera gånger framgångsrikt hämtat starka romanuppslag ur sin egen uppväxt och släkthistoria. I den djupt rörande Glöm mig från 2016 berättar han om sin egen mamma Lizette som är fast i alkoholism. Sönerna lär sig redan som barn att tas med sin lynniga mor och hennes beroende. I vuxen ålder bestämmer Alex sig för att försöka övertala henne att åka in på torken. Relationen dem emellan har blivit alltför problematisk. Alkoholen måste bort.

I höst kommer en ny roman av Alex Schulman! Malma station ska finnas i bokhandeln tidigt i september men går att förboka redan nu.

 

Malma station av Alex Schulman

 

 

Bok 3

Mig äger ingen av Åsa Linderborg

En riktig klassiker på temat medberoende är Åsa Linderborgs älskade roman Mig äger ingen från 2008 som även filmatiserades fint med bland andra Mikael Persbrandt i en av rollerna. Träffsäkert och med stor känsla skildras hur den lilla dottern sköter om sin alkoholiserade pappa som inte har några pengar. Hur hon får städa upp efter hans röra och täcka upp för hans felsteg. Det är svårt att hålla tillbaka tårarna när man läser den här romanen, som har stor potential att ses tillbaka på som en av vår tids klassiker.

Bok 4

April i anhörigsverige av Susanna Alakoski

Susanna Alakoskis position som drottning över den svenska realistiska misärlitteraturen befästes redan med debutromanen Svinalängorna (2006). Också den efterföljande romanen Håpas du trifs bra i Fengelset hyllades för sin trovärdiga brutalitet. Men Alakoskis senare två böcker Oktober i Fattigsverige och April i Anhörigsverige har ett annat grepp. Stilen kan kallas essäistik och formatet är dagbokens.

Om April i Anhörigsverige:

”Litteraturhistorien igenom super män grandiost. Missbrukaren står i fokus. Kvinnorna gestaltas som medberoende alkoholistfruar oavsett klasstillhörighet. Men nu träder alkoholistbarn och andra anhöriga fram på den litterära arenan och vittnar om en totalt oglamourös tillvaro. Vi som har levt med tillitsbrist, förnekelse, rädsla, gränslöshet och otrygghet. Kaos, våld. Saknad, sorg. Skam. Alla levde vi i stilla vanmakt.”

Bok 5

Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell

Min mörka Vanessa har hyllats för sin trovärdiga skildring av den unga kvinnan Vanessas besatthet av den äldre manlige läraren som hängts ut i medier för sexuella övergrepp mot sina elever. Avslöjandena får Vanessa att kastas tillbaka till sin egen ungdom, då hon som 15-åring inledde en relation med den nästan 30 år äldre läraren. Men vad har hon egentligen för känslor inför minnena?

Den amerikanska romandebutanten Kate Elizabeth Russell dominerade på försäljningslistorna i USA när den kom ut, tack vare hennes lika delar provocerande och uppslukande berättelse.

Bok 6

En familjetragedi av Mattias Edvardsson

En familjetragedi är den tredje boken i Mattias Edvardssons bokserie Lundasviten, vars tidigare delar En helt vanlig familj och Goda grannar nått en stor och bred publik, även utomlands.

I den tredje delen möter vi Bill Olsson, som till följd av ett svårt spelberoende kämpar med att få privatekonomin att gå ihop och försörja sin dotter. Han tar in studenten Karla som inneboende, och Karla i sin tur tar ett jobb som städare hemma hos det rika paret Steven och Regina. När paret chockerande nog påträffas döda i sin bostad riktas misstankarna mot Bill. Har Bills beroende gjort honom så desperat att han kunnat begå ett så grovt brott för att lösa sin och dotterns svåra situation?

Missa inte intervjun med Mattias Edvardsson om boken!

Bok 7

Varulvsvalsen av Sigge Eklund

Varulvsvalsen är den kände podcastaren och författaren Sigge Eklunds starka berättelse om medberoendets plågsamma vardag. Rebecka är svårt fjättrad vid sitt missbruk, och de som står henne nära försöker desperat slita tillbaka henne till verkligheten. Efter ännu ett återfall växlas kampen upp igen. Ska Rebecka kunna övertalas att åka in på avgiftning?

Ur romanen:

Missbrukaren är inte längre människa. Hon ser ut som en människa, hon låter som en människa, men hennes kropp bebos av en varulv. Och denna varulv är danssugen. Han bjuder upp oss till dans. Och vi valsar med.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!