9 böcker om svenska kvinnors rösträttskamp
Boktips

9 böcker om svenska kvinnors rösträttskamp

Det har gått över hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Kampen för kvinnlig rösträtt under det förra sekelskiftet var en spännande tid full av intressanta kvinnor – vi ger nio boktips på temat!

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: KvinnSam
Publicerad: 05 september 2022

Det har gått över hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Kampen för kvinnlig rösträtt under det förra sekelskiftet var en spännande tid full av intressanta kvinnor – vi ger nio boktips på temat!

Bok 1

Diktarhjärtat av Anna Williams

Inbunden
229 kr
Köp boken

Diktarhjärtat berättar historien om Lotten von Kraemer, en välbärgad författare och poet som var djupt engagerad i kvinnosaksfrågan under 1800-talets slut. Hon publicerade diktsamlingar, essäer och reseskildringar. Lotten von Kraemer instiftade också Samfundet De Nio vars syfte är att främja den svenska skönlitteraturen och delar ut litterära priser.

Köp Diktarhjärtat här.

Bok 2

Att välja ett liv av Marie Lok Björk

Inbunden
199 kr
Köp boken

Idag den 29:e september ges boken Att välja ett liv ut. Den verklighetsbaserade romanen tar upp ett kvinnoöde i början av 1900-talet. Boken sägs gå i samma anda som Moa Martinssons romaner när en kvinna går från välstånd till att bli fattig men ändå står upp för sin rätt i samhället.

Ottilia är handlardotter år 1921 och har under en lång tid sett fram emot sin födelsedag. Då ska hon fylla 21 år och äntligen bli myndig. Hon har även planerat att berätta om sin hemliga kärlek. Men hennes avslöjande får mothugg och Ottilia fastnar vid ett vägskäl. Fem år efter incidenten arbetar hon som statare på Överjärva gård och är ensamstående tvåbarnsmamma. Livet är slitsamt men hon har tagit makt över sitt eget liv. Förhoppningsvis finns det kärlek runt hörnet.

Bok 3

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Inbunden
69 kr
Köp boken

Hon var Sveriges första undersökande reporter och gjorde det som ingen tidigare hade mod till. Under falsk identitet arbetade hon som piga på en bondgård, levde ett halvår i Lappland och reste till Amerika med andra emigranter. Hon räddade människor från svält och deltog i en expedition i Sibirien. Ester Blenda Nordström var en banbrytare och en sann kvinnokämpe i början av 1900-talet.

Bok 4

Herravälde av Elin Olofsson

Inbunden
199 kr
Köp boken

Herravälde är en bok om kvinnors rösträtt som handlar om kampen för frihet i ett samhälle där männen fortfarande styr. Alice måste kliva in som chef i sin makes ställe. Efter hans stroke märker hon att allt är en illusion och att ingen går att lita på. Skalet hon byggt upp och hennes intresse för Halvard som hon nekade vill inte släppa. Sen kommer Thomasine som bestämt sig för att bli konstnär efter en träff med Anders Zorn. Kan hennes mörka förflutna hjälpa Alice? På samma gång säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till en man som heter Gustaf. Deras förhållande till varandra kommer senare göra intryck på riksdagsvalet.

Bok 5

Ellens val: Friheten av Moa Eriksson Sandberg

Inbunden
159 kr
Köp boken

Det här är den fjärde delen om Ellen och hennes liv i en tid av förändring. Året är 1916 och Ellen har hittat en ny syster, men det blir inte som hon föreställt sig. Under tiden blir hennes relation med Carl intensiv. Vännen Ingeborg träffar Anton, en herrgårdsson som hon blir förälskad i. Dessvärre faller inte Ingeborg för det liv Anton lever då hon vill bli läkare. Parallellt med sätts Oskars och Gabriellas äktenskap till sin spets. I en tidsperiod där kvinnor börjar testa gränser uppstår hinder på vägen.

Bok 6

Tillbaka till henne av Sara Lövestam

Av en tillfällighet hamnar de hos Hanna som gömmer dem under soffan.

Under år 1906 går Signe genom Tierp. Hon har fått bekräftat för sig genom ett brev att demokratitanken inte berör alla. När Brita Löfstedt kommer åkande på torget i en tysk automobil, börjar livet handla om mer än bara undervisning för Signe. Till Tierp kommer rösträttskampen och en invecklad förälskelse startar.

Denna bok handlar om Hanna och Signe och om gamla ord från hundra år tillbaka.

Bok 7

Pennskaftet av Elin Wägner

Elin Wägners roman Pennskaftet ger insyn i kampen för kvinnors rösträtt. Kring den unga journalisten och andra aktivister för rösträtt tas flera frågor upp om kvinnors levnadsförhållanden i historien. Här lyfts frågor som berör självständighet, moral och gemenskap men också kärlek.

Wägners engagemang för kvinnors rättigheter präglade hennes yrke som journalist och författare.

Bok 8

Barrikaden valde mig av Kristina Lundgren

År 1872 har kvinnor en begränsad och nästintill obefintlig frihet i samhället. Ada Nilsson tar studenten studenten 1891 och nio år senare har hon en läkarexamen. Där och då är hon Sveriges tolfte kvinnliga läkare i historien. Denna biografi om Ada Nilssons liv beskriver hennes lägenhet i Gamla stan som under fyrtio år kommer bestå av allt ifrån en mötesplats för kvinnor, läkarmottagning och tidningsredaktion.

Bok 9

Dagbok av Selma Lagerlöf

Dagbok tillhör Mårbackasviten som är en självbiografisk trilogi av Selma Lagerlöf. Det här är den sista delen, i vilken hon återberättar historier hon fått höra som barn, och som ofta återkommer i hennes fiktiva romaner. Lagerlöf brann själv för kvinnors rättigheter, och var den första kvinnan att väljas in i Svenska Akademien.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer